Belépés

Regisztráció

Kérjük, adja meg szerződése megkötésekor rögzített email-címét. A regisztrációt csak az email-címhez tartozó, aktív szerződés esetén tudjuk engedélyezni.
Pannon Safe
Pannon Safe
Blog > Vállalkozói biztosítás > Miért van egyre nagyobb szükség a mezőgazdasági biztosításokra?

Miért van egyre nagyobb szükség a mezőgazdasági biztosításokra?

Minden gondos tervezés dacára, a mezőgazdaságot leginkább a szerencsejátékhoz lehetne hasonlítani. Abból a szempontból mindenképpen, hogy az időjárási viszontagságok veszélye mellett már a nagyobb értékű gépek fenntartása, karbantartása és végleges meghibásodása esetén, azok cseréjével is kalkulálni kell. Váratlan, nagyösszegű kiadások és elmaradó bevételek – ezeket segítenek kezelni a mezőgazdasági biztosítások.

Laikusok számára talán furcsának tűnhet, hogy már a mezőgazdaságot is lassan, de biztosan elérte a biztosítások világa. Persze ez a folyamat természetesen nem véletlen, hiszen Magyarország több régiójának, illetve megyéjének fő profilja a mezőgazdasági tevékenység, nem beszélve a számtalan gazdálkodó család megélhetéséről, valamint a helyi szinten a tevékenységgel kapcsolatban fizetett adókról.

Éppen ezért evidens az is, hogy a gazdák és a mezőgazdasági szervezetek egyaránt gondoskodnak megélhetésük védelméről és felkészülnek a váratlan helyzetekre. Hogy mik lehetnek ezek? Máris mutatjuk.

 

Ezekkel a váratlan helyzetekkel kalkulálhatunk a mezőgazdaságban

Alapvetően négy fő kategóriáját határozhatjuk meg a mezőgazdasági kockázatokat és veszélyeket illetően. Ezek:

  • a természeti katasztrófák,

  • az időjárásból adódó változások,

  • a haszonállatokat és a növényeket fenyegető veszélyek,

  • valamint a mezőgazdasági eszközöket érő károk.

Nem nehéz belátnunk, hogy a természeti katasztrófák – például a szántóföldeket, esetleg gyümölcsfa-ligeteket felperzselő, ott kigyulladó tűz, vagy egy-egy folyó kiáradása a termőterületre – felboríthatja az előzetes terveket és elpusztíthatja a haszonállatokat, illetve az épp sarjadásnak induló, vagy még ki nem fejlett növényeket is. De ugyanígy ide sorolhatjuk például a jégverést.

Ezen felül nem feledkezhetünk meg az olyan lassan, de biztosan az egész iparágat átalakító tényezőről sem, mint amilyen a klímaválság. Az átalakulófélben lévő éghajlati viszonyok, az időjárás egyre szélsőségesebbé válása és az elsivatagosodás veszélye le nem becsülhető kockázat a mezőgazdasági szereplők számára.

Kézenfekvő veszélyeket jelentenek még tovább a növényekre és az állatokra egyaránt veszélyes fertőzések, illetve vírusok, mint amilyen például a madárinfluenza vagy a kergemarhakór. Ezek mind olyan megbetegedések, amelyek jelentős számú állatállomány leölésével járnak. De ott vannak még a haszonállatokat érő balesetek is, amikor például egy közlekedési eszköz csapja el az állatokat.

 

Ezeken kívül nem lehet megfeledkezni a dologi károkat illető kockázatokról sem. Mivel végső soron mindenkinek a termelésmaximalizálás a célja, ezért egyre fejlettebb – és egyre drágább – technológiák, valamint géppark használata válik szükségessé. Ezek természetes amortizációja, váratlan meghibásodása, esetleg ellopása szintén megnehezítheti a gazdák és a mezőgazdaságból élők életét.

 

Milyen biztosítások állnak a mezőgazdasági szereplők rendelkezésére?

A mezőgazdasági biztosítások is az iparágban szereplőket érő kockázatok logikáját követik. Az egyik legfontosabb és legkézenfekvőbb agrárbiztosítás a növénybiztosítás, ami az adott szerződéstől függően jégesőkár, aszálykár, viharkár, felhőszakadás kár, téli fagykár, tavaszi fagykár, őszi fagykár, mezőgazdasági árvízkár, tűzkár esetén térít.

Érdemes külön szót ejteni még egy speciális csoportjukról, vagyis a díjtámogatott növény- és gyümölcsbiztosításról is. Ezek különlegessége, hogy nemcsak mennyiségi, hanem akár minőségi károkat is fedeznek, ráadásként a támogatás mértéke akár 70% is lehet. A kötelező kárenyhítési alap mellett köthető meg abban az esetben, ha a biztosítás szerződője és mezőgazdasági támogatás kedvezményezettje a mezőgazdasági – vidékfejlesztési támogatási szervnél hivatalosan nyilvántartásba vett, regisztrált, aktív mezőgazdasági termelő.

További jó példa a termelői öngondoskodásra az állatbiztosítás is, hiszen így a haszonállat-állományban valamilyen járvány, betegség vagy baleset hatására bekövetkezett károk is csökkenthetővé válnak.

Ezeken felül ott vannak még a különböző típusú vagyonbiztosítások is, amelyekkel az egyes termelőeszközöket és más vagyontárgyaikat – például a rotációs kapákat, cséplőgépeket, öntözőrendszereket, csak, hogy néhányat említsünk – védhetik meg a gazdák.

 

Új elem az agrárbiztosítások terén: mezőgazdasági krízisbiztosítás

A mezőgazdasági biztosítások rendkívül fontos szerepet játszanak a termelői öngondoskodásban, hiszen így az előre kalkulálható kockázatok okozta károk és a váratlan káresemények által okozott veszteségeket is mérsékelni lehet.

Érdemes tehát felmérni a piacot, hogy mégis melyik biztosítás kínálja az adott gazdaságra szabott, a gazdaság igényeinek leginkább megfelelő védelmet. Összességében elmondható, hogy a fent felsorolt lehetőségek összehangolt kombinációja nemcsak egymást erősítve működnek, hanem széleskörű és hatékony védelmet is biztosítanak őstermelőknek; mikro-, kis- és középvállalkozásoknak; valamint a mezőgazdasági nagyüzemeknek is.

Ezeken az alternatívákon kívül azonban jó, ha szétnézünk a biztosítási piac újdonságai között is. Viszonylag újkeletű lehetőség ugyanis a 2021 februárjától igénybe vehető és a fentieket kiegészítő állami mezőgazdasági krízisbiztosítás.

 

Hogy ez pontosan mit is takar, arról a Magyar Biztosítók Szövetsége oldalán olvashatjuk az alábbiakat:

„Az állami mezőgazdasági krízisbiztosítás nem helyettesíti, hanem kiegészíti a piaci biztosítók által forgalmazott, a minisztériummal közösen kifejlesztett díjtámogatott növénybiztosításokat. A mezőgazdasági krízisbiztosítás a termelők bármilyen okból – például piacvesztés, inputanyag költség növekedése, állatleölés, kedvezőtlen időjárás, új koronavírus miatti gazdasági nehézségek – bekövetkezett, 30%-ot meghaladó jövedelem-kieséseit kompenzálja, amelyhez 2021. februárban lehet először csatlakozni, önkéntesen. Az Európai Unióban egyedülálló rendszer elsődlegesen megcélzott ágazata az állattenyésztés.”

 

Biztosítást kötne?  Nézzen körbe kínálatunkban, hiszen… 

  • Kiváló, országos lefedettséggel rendelkezünk.

  • Nem kell amiatt aggódnia, hogy üzletkötőinket évek múltán nem találja meg. Országosan több mint 30 irodában elérhető üzletkötőkkel, és közel 200 munkatárssal dolgozunk.

  • Kiterjedt partnerhálózatunk van.

  • Nem kell tartania attól, hogy csak a számunkra előnyös megoldást ajánljuk. Szinte minden biztosítóval kapcsolatban állunk, és mindig több alternatívát is kínálunk, hogy a végső döntés az Ön kezében legyen.

  • Széles pénzügyi termékpalettát kínálunk.

  • Nem kell félnie, hogy csak egy területet részesítünk előnyben. A biztosításon kívül lakástakarék, hitel, önkéntes és egészségpénztári termékeket is közvetítünk.

  • 20 éves szakmai múlttal rendelkezünk.

  • Nem kell nyugtalankodnia, nem ma kezdtük a szakmát. Tapasztalt szakembereink hozzáértéssel és rutinos ügyintézéssel támogatják pénzügyeit.

  • Vállalatunk magyar tulajdonban van.

  • Nem kell aggódnia a külföldi pénzintézetek érdekeltségei miatt. Cégünk 100%-ban magyar tulajdonú.

 

Felkeltettük az érdeklődését? Ide kattintva felveheti velünk a kapcsolatot!