Belépés

Regisztráció

Kérjük, adja meg szerződése megkötésekor rögzített email-címét. A regisztrációt csak az email-címhez tartozó, aktív szerződés esetén tudjuk engedélyezni.
Pannon Safe
Pannon Safe
Blog > Lakás hitel > Zöld otthont szeretne? Megérkezett hozzá a zöld hitel!

Zöld otthont szeretne? Megérkezett hozzá a zöld hitel!

Lakás hitel 2021. 12. 02.

Napjainkban szerencsére egyre több figyelmet kap a környezetvédelem és a fenntartható életmód.

Hazánkban is sokan szeretnének olyan otthont építeni vagy vásárolni, amely harmóniában van a környezettel, és ehhez már meg is kaphatnak minden segítséget.

 

A Zöld Otthon Hitel ugyanis azzal a céllal jött létre, hogy szorgalmazza a „zöld”, azaz környezetbarát otthonok létrehozását, és ezt a kedvező, fix kamatozása és futamideje segítségével széles körben elérhetővé tegye.

Ebben a cikkünkben utánajárunk annak, hogy mit kell tudni erről az újonnan bevezetett lakáshitel-típusról, milyen feltételeknek kell megfelelni hozzá, és miért érdekelheti Önt is.

 

Nézzük meg közelebbről!

 

 

Azok a magyarországi lakcímmel rendelkező személyek vehetik fel ezt a fajta hitelt, akik újonnan vásárolnának vagy építenének maguknak lakóingatlant – mégpedig olyat, amely megfelel a BB-s vagy annál magasabb energetikai besorolásnak.

De mi is az a BB besorolás?

Az olyan lakóépületek tartoznak ide, amelyeknek az energiaigénye közel nulla (vagyis a fogyasztásuk 81 és 100 KWh/m² közé esik), és a felhasznált energia legalább 25%-a megújuló forrásból származik.

 

 

A zöld hitelnél azonban figyelni kell arra is, hogy a ház éves primer energiaigénye nem lehet több 90 kWh/m²-nél.

Ezek azok az alapkövetelmények, amelyek ha Önnél is teljesülnek, akkor nagyon jól járhat: rendkívül kedvező lakáshitelre lehet jogosult, aminek a segítségével könnyen felépítheti álmai otthonát.

 

Mi mindenre kell még figyelni?

Az előbbieken kívül további szempontok is vannak, amikről érdemes tudni, mielőtt elhatároznánk magunkban, hogy felvesszük ezt a hitelt.

  • Az egyik ilyen szempont, hogy a felépített vagy megvásárolt ingatlant kötelezően a saját lakóhelyünkként kell használni minimum 10 éven keresztül. Ez egyrészről azt jelenti, hogy ezen időszak lejártáig nem adhatjuk el a lakást, másrészről azt is, hogy ezalatt az idő alatt bérbe adni sem szabad.

  • A ház leendő tulajdonosa(i), akik a zöld hitelt felveszik, egyúttal adósok is lesznek, de összesen – akár tulajdonos, akár nem – , maximum négy személyt lehet megjelölni adósként.

  • A hitelhez csak a leendő zöld otthonunkat jelölhetjük meg fedezetként, más ingatlanok bevonására nincs lehetőség.

  • Leendő otthonunk értékének legalább 20%-át önerőből kell fedezni, tehát csak a maradék 80%-ra vehetjük fel a hitelt.

 

 

Az itt felsoroltakon kívül még sok olyan szempont van, amivel fontos, hogy tisztában legyünk ennél a hitelfajtánál – ezekről legkönnyebben egy pénzügyi szakembernél érdeklődhet.

A zöld lakáshitelnél a különféle feltételek teljesülése azonban csak az egyik oldal.

Nézzük meg, mi mindent nyerhetünk ezzel az új lehetőséggel, ha élünk vele!

 

Kedvező kamat, kiszámítható hitel

 

 

Ha a zöld hitelre gondolunk, akkor elsőként talán annak egyik legnagyobb előnye, a futamidő végéig fixen fennálló 2,5%-os kamat juthat az eszünkbe.

A lakáshiteleket nézve egyedülálló módon alacsony kamat tehát nem csak elsőre tűnik kedvezőnek, hanem a 4-25 évig terjedő futamidő során végig ilyen alacsony is marad.

Ezáltal egy igazán kiszámítható hitelre tehetünk szert, aminek nyomán a jövőben sem fog kellemetlen meglepetés érni minket.

Biztosan Önt is érdekli, hogy mekkora összegre lehet számítani, ha a zöld hitelben gondolkodunk.

Jó hír, hogy 1 millió forinttól egészen 70 millió forintig terjed a felvehető kölcsön, hiszen ezen belül a legtöbb ember megtalálhatja a szükséges összeget ahhoz, hogy felépíthesse vagy megvásárolhassa álomotthonát.

 

CSOK-kal együtt járhat a legjobban

 

 

A zöld hitelt családi állapottól és gyermekvállalástól függetlenül bárki felveheti: ha tehát valakinek nincsen gyermeke, hanem házas- vagy élettársával, esetleg egyedül vágna bele a hitelfelvételbe, ő is ugyanúgy megteheti, hiszen nem feltétel a nagy család.

Jobban járhat azonban, aki mégis gyermeket tervez, vagy a már meglévőkkel együtt költözne be új, környezetbarát házába.

A zöld hitel ugyanis kombinálható a CSOK hitellel, amennyiben a lakás és annak leendő tulajdonosa(i) mindkettő feltételeinek megfelelnek.

Ez pedig azért jelent óriási előnyt, mert aki él a CSOK hitel lehetőségével, az kamatmentesen törlesztheti vissza az ebből kapott összeget.

 

Na de mennyi pénzt is jelent ez?

A CSOK hitel 1-10 millió forintot ad, ha két gyermekük van, vagy legalább ennyit terveznek; ennél több gyermek esetén pedig ez az érték 15 millió forintig terjedhet.

Ha ez az összeg elegendő ahhoz, hogy a lakásépítés- vagy vásárlás megvalósuljon, akkor önmagában is fel lehet venni, és így még a zöld hitel 2,5%-os kamatát is megspórolhatjuk.

 

Nem kell egyedül csinálnia!

 

 

Egy ilyen hosszú távú, nagy pénzösszeget magában foglaló döntést nem egyszerű meghozni.

Amennyiben Ön is lakásvásárlás vagy -építés előtt áll, és megfelel a zöld hitelre vonatkozó követelményeknek, akkor mindenképpen érdemes megfontolnia ezt a lehetőséget.

A piacon található más lakáshitelekhez képest mindenképp kedvező, hiszen nem jár nagy kockázattal: már az elején tudni fogja, mekkora kamattal tud kalkulálni, és ez nem fog 2,5% fölé menni.

Ha pedig már el is döntötte magában, hogy Önnek és/vagy családjának a zöld hitelre van szüksége, de bizonytalan a részletekben, akkor sem kell aggódnia.

Egyedül, szakértői segítség és tanácsadás nélkül bárki nehezen boldogulna a hitelek világában.

Intézze velünk a pénzügyeit, és mi segítünk Önnek megtalálni a legjobb megoldásokat minden helyzetre!

Így akár a zöld hitelből is – ami már önmagában egy kedvező hitelfajta – ki tudjuk hozni a létező legjobb ajánlatot az Ön számára.

Vegye fel velünk a kapcsolatot még ma, és tudja biztonságban pénzügyeit szakembereink segítségével!