Belépés

Regisztráció

Kérjük, adja meg szerződése megkötésekor rögzített email-címét. A regisztrációt csak az email-címhez tartozó, aktív szerződés esetén tudjuk engedélyezni.
Pannon Safe
Pannon Safe

Lakástakarék - Mi segítünk Önnek létrehozni álmai otthonát!


Lakást vásárolna, házat építene, esetleg felújítana a jövőben?

Szeretne már most biztos alapot teremteni ehhez, hogy ne akkor jelentsen ez majd komoly anyagi megterhelést?

Egy lakáscélra széles körben felhasználható megtakarításnak köszönhetően Ön még egy kialakuló válsághelyzetben is biztonságban érezheti magát, ezen felül pedig még gyermekei jövőbeli lakhatását is megalapozhatja.

Szeretne többet megtudni a lakástakarék szolgáltatásokról?

Amennyiben bármilyen kérdése lenne, bátran keressen minket – szakembereink igyekeznek Önnek a legjobb tanácsokat, és a legnaprakészebb információkat nyújtani!

Lakástakarék – hogy hozzájuthasson álmai otthonához

Már bizonyára a legtöbben értesültek arról, hogy 2018. október 17-től megszűnt a lakástakarékpénztárak állami támogatása.

Ez végül ahhoz vezetett, hogy pánikszerűen igyekeztek rengetegen még az állami támogatás megvonását célzó törvénymódosítás hatálybalépése előtt, az utolsó pillanatban lakástakarék szerződést kötni.

A támogatás megszűnése óta szinte alig veszik igénybe ezt a korábban rendkívüli népszerűségnek örvendő pénzügyi konstrukciót, pedig még mindig számos megkérdőjelezhetetlen előnnyel bír.

De miért döntöttek úgy, hogy megszűnjön az állami támogatás?

Miért érdemes még mindig igénybe venni a lakástakarék nyújtotta lehetőségeket?

Hogy néz ki a jelenlegi lakástakarék piac Magyarországon és külföldön?

A következőekben ezekre a kérdésekre szeretnénk választ nyújtani.

Miért is jó, ha rendelkezünk megtakarítással?

Bármikor előfordulhat, hogy az élethelyzetünk megváltozik, elveszítjük a munkahelyünket, vagy gazdasági válság alakul ki, és ilyenkor nyugalommal tölthet el minket, ha rendelkezünk olyan megtakarítással, amihez hozzá tudunk nyúlni.

Ráadásul hazánkban folyamatosan emelkednek az ingatlanárak, és a magyar átlagjövedelemhez képest már így is túl magas áron juthatunk hozzá új otthonunkhoz.

A lakástakarékpénztár által összegyűlt megtakarítást nem csak a szerződő, hanem közeli hozzátartozói is felhasználhatják, ezáltal akár gyermekeinket is támogathatjuk saját otthonuk megteremtésében.

Egyéb előnye még a lakástakaréknak, hogy széles körben felhasználható, és a megtakarítási idő lejártával alacsony hitelkamatú lakáskölcsönhöz juthatunk hozzá általa.

A megtakarítási összeg és futamidő rugalmas, személyre szabható, tehát mi magunk dönthetjük el, mennyi pénzt szeretnénk, vagy tudunk félretenni havonta.
A havi megtakarítások után járó betéti kamaton felül pedig még évi kamatbónuszhoz is hozzájuthatunk, melynek mértéke a futamidőtől és a megtakarítási összegtől függ.

Mire használható fel a lakástakarék?

A lakástakarék szerződés megkötésével rendszeresen, havi részletekben történik a megtakarítás.
A magyar piacon jelenleg nincsen biztosabb havi megtakarítási termék.
A megtakarítási idő lejárta után hozzáférhető összeg lakáscélra felhasználható, mint például:

  • telek, illetve új vagy használt ingatlan megvásárlására, cseréjére;
  • ház-, és lakásépítésre;
  • házrész, garázs, kert, terasz építésére;
  • lakáskorszerűsítésre;
  • energetikai korszerűsítésre, például napelemek telepítésére, elektromos fűtés kialakítására;
  • lakásfelújításra;
  • nyílászárók cseréjére;
  • építőanyagok, eszközök beszerzésére;
  • meglévő lakáshitel kiváltására;
  • önerő kiváltására.

A megtakarítás nem használható fel azonban melléképület létrehozására és felújítására, haszonélvezeti jog megvásárlására és nyaralóház vásárlására vagy felújítására.

Hogyan néz ki most a magyar lakástakarék piac?

2018 előtt Magyarországon négy lakástakarékpénztár működött: az OTP, az Erste Bank, a Fundamenta és az Aegon is kínált ilyen jellegű szolgáltatásokat.

Az Aegon azonban felfüggesztette a lakástakarék értékesítését, és 2020 januárjától teljes ügyfélkörének kezelését az Erste Lakástakarék vette át.

2018 őszén ideiglenesen az OTP is felfüggesztette az értékesítést.

Jelenleg tehát az Erste Bank és a Fundamenta kínál lakástakarékpénztár szolgáltatást.  
Az állami támogatás kiesésének ellensúlyozása érdekében mind a kettő szolgáltató kamatbónuszt nyújt.

Mi a helyzet külföldön?

A korábbi, Magyarországon elérhető 30%-os állami támogatás európai viszonylatban rendkívül magasnak számított.

Ez annak köszönhető, hogy itthon nincsen jelentős megtakarítási kultúra, szemben például Ausztriával vagy Németországgal, ahol állami támogatás nélkül, vagy csak nagyon szerény támogatás mellett is jól működik a lakástakarék, mert lakosság többsége még így is hajlandó szerződést kötni.

Ideális esetben a jövőben Magyarországon is inkább megtakarításra fogják rászánni magukat az emberek.

Ideje elkezdeni a megtakarítást! Vágjon bele most!

Lakástakarékkal Ön és családja is biztonságban érezheti magát, és egyszerűbbé teheti az otthonteremtést.

 

A Lakástakarékpénztári számlákon lévő betétbefizetések és azok szerződésszerű kamatai  továbbra is az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) által biztosítottak. A betétbiztosítás összeghatára legfeljebb 100.000 eurónak megfelelő forint összeg. Tehát a lakástakarék számlán elhelyezett pénzünk hosszú távon biztonságban van, így nyugodtan tervezhetjük lakáscéljainkat.

Bármilyen lakástakarékkal kapcsolatos igényével, vagy kérdésével keressen fel minket, és mi készséggel állunk a rendelkezésére!