Belépés

Regisztráció

Kérjük, adja meg szerződése megkötésekor rögzített email-címét. A regisztrációt csak az email-címhez tartozó, aktív szerződés esetén tudjuk engedélyezni.
Pannon Safe
Pannon Safe
Blog > Vállalkozói biztosítás > Így köteleződik el egy Y vagy Z generációs munkavállaló

Így köteleződik el egy Y vagy Z generációs munkavállaló

Ma már egyre több cég néz szembe azzal a problémával, hogy a Y és a Z generációs munkavállalókat nem tudják hosszú ideig maguknál tartani. Általában ez a korosztály már el sem tudja képzelni, hogy több évet húzzon le egy munkahelyen, de ennek vajon mi lehet az oka?

Mi szüli az ellentéteket? 

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara kutatásaiból kiderül, hogy a munkavállalók és a munkaadók különböző elvárásai igencsak különböznek. Ezzel alapvetően nem lenne akkora probléma, de ezek az elvárások nem csak hogy különböznek, de még magasak is.

Ergo semelyik fél nem igen hajlik a kompromisszumokra. Ez elégedetlenséget és hosszútávon egy problémás kapcsolatot eredményez munkavállaló és munkaadó közt.

 

Miért van szüksége a cégeknek fiatal munkaerőre? 

A Z és az Y generációs alkalmazottak mellett számtalan előny szól. Például az egyik legfontosabb az, hogy új színt vihetnek a cég életébe.

Hiszen könnyebben tanulnak és nyitottabbak az innovatív megoldásokra. Ezáltal biztosítják munkahelyük folyamatos fejlődését - ha hagyják őket kibontakozni. Továbbá az sem utolsó szempont, hogy ezek a generációk korban közelebb állnak a fiatalabb vásárlókhoz.

Ennek köszönhetően, ha a cég ezt a közönséget szeretné megszólítani, egy Y vagy egy Z generációs alkalmazott könnyebben elbánik ezzel a kommunikációs feladattal. 

Az innovációs és kommunikációs előnyök mellett még a rugalmasságban is verhetetlen ez a két generáció. Ha a cég életében váratlan változás áll be - ami jelenleg a járványhelyzet miatt több, mint valószínű - akkor a fiatal munkatársak tudnak a leggyorsabban alkalmazkodni az új helyzethez.

Bár azt is érdemes hozzátenni, hogy ez a tény inkább az Y generáció utolsó szülöttjeit és a Z generációt jellemzi. Ugyanis az 30 év feletti munkavállalók legtöbbször családalapítás előtt állnak, így jobban értékelik a stabilitás előnyeit.

 

A két generáció közt van egy kis különbség 

A megtartás-probléma leírásánál egy kalap alá vesszük a két csoportot, hiszen ugyanaz a jelenség övezi őket: megtarthatatlannak tűnnek a munkaadó számára. Ám ha mélyebben belegyünk a folyamatba, érdemes elválasztani egymástól a két generációt.

Ugyanis életszakaszukból adódóan teljesen mások a céljaik, az igényeik és az életmódjuk is. Nézzük is, miben különbözik egy Y-generációs munkavállaló egy Z-generációstól.

 

Y generáció - híd a tapasztalt főnök és a zöldfülű pályakezdő közt

A Y generáció szülöttei 1980 és 1995 között születtek, ergo ők a 25-40 éves korosztály. Legrosszabb esetben is már elkezdtek dolgozni, bár a legtöbben már pár évet lehúztak a munka világában. 

A generáció középmezőnye már a családalapítás előtt áll és az önálló, sziklaszilárd megélhetést próbálja felépíteni. Ezzel szemben az idősebbek már javában hordozzák a család fenntartással járó terheket. 

Az előző generációkat nézve az tűnhet fel először a Y generációval kapcsolatban, hogy először meg akarják teremteni a jólétet, és csak ezután belevágni a baba-projektbe. Ergo ez a generáció foglalja magába a társadalom azon rétegét, akiknek még nagy a teherbírásuk, viszont megbízhatóságukért nem félnek elkérni az őket megillető fizetést. 

Hiszen a generáció értéknek tartja a családot, a barátokat és az anyagi biztonságot is, amit csak egy versenyképes fizetéssel lehet elérni. Az már csak hab a tortán, hogy a közösségi média nyomása miatt úgy érzik, meg kell mutatniuk munkájuk gyümölcsét az internet népének is.  

Ha már az internethasználatnál tartunk, erre a korosztályra az online rugalmasság is jellemző. Az internet használata alapvető szükségletté vált, hiszen az Y-generáció itt fogyaszt szórakoztató és tájékoztató tartalmat egyaránt. A hagyományos médiumok teljesen kiestek a látókörükből.

Továbbá az is jellemző a Y generációra, hogy piszok kevés szabadidejük van, hiszen rengeteg kötelesség nyomja a vállukat. Emiatt, ha a munkájuk és a szabad idejük közt kell választaniuk egy spontán becsúszott munkahelyi feladat miatt, a szabad idejüket fogják választani. 

 

Mit vár el a Y generáció a munkáltatójától? 

Ugyanebből a felmérésből kiderült, hogy nagy a hangsúly a vezetők személyiségén, továbbá a munkahelyi hangulaton. Szerintük az ideális vezető folyamatosan tartja velük a kapcsolatot, visszajelzést, támogatást és figyelmet ad. Nem egy felülről dirigáló alak, aki csak elvárja a beteljesített feladatot, hanem partner is magvalósításban. 

Fentebb már írtunk róla, hogy a korosztály egyik legnagyobb elvárása magával szemben az önálló tulajdon megteremtése. Ebből következik, hogy a munkahely felé magas pénzügyi elvárásokat támasztanak.

 

Na de mi a helyzet a Z-generációval? 

A Z generáció szülöttjei 1995 és 2010 között születtek, ergo ők a 10-25 éves korosztály. Ahogy az általunk felhasznált felmérés, úgy mi is csak 16 éves kortól vizsgáljuk ezt a korosztályt. Ugyanis ettől a kortól kezdenek beszivárogni a munka világába a Z-generációsok. 

Ha már munkáról beszélünk, akkor a Z-generációnál érdemes megemlítenünk azt, hogy jellemzően sokkal korábban kezdenek el dolgozni, mint más generációk. Nem ritka jelenség az, hogy valaki már 16 évesen végez különböző diákmunkákat vagy gyakornoki pozíciót tölt be. 

Viszont még így is elmondható, hogy a korosztály nyomós része még csak tanuló vagy friss pályakezdő. Ergo kevesebb a tapasztalatuk és az elköteleződési vágyuk, mint a Y generációs munkavállalóknak. Ezt egyensúlyozza a rugalmasság és nyitottság a tanulásra - hiszen nagy részük nemrég szabadult az iskolapadból. 

A Z-generáció további sajátossága az, hogy rengeteg lehetőségük van. Ha tanulni akarnak, tanulnak, ha dolgozni akarnak, elmennek dolgozni, de még külföldet is megjárhatják, ha épp olyan kedvük van.

A lehetőségek tárháza pozitívan és negatívan is érinti a Z generáció szülöttjeit. Egyrészt a lehetőségeknek hála azt csinálhatnak az életükkel, amit csak szeretnének. Másrészt a rengeteg opció miatt sokszor el vannak veszve.

 

Hogyan fokozhatjuk az elköteleződést a szabadságot igénylő Z generációban? 

A Z generáció elvárásai hasonlóak az Y generációéhoz. A jó munkahelyi környezet, a mentorszerű főnök, a rugalmasság és a kiszámítható munkaidő mindkét csoport igényeiben megjelenik. 

Talán annyi lehet az eltérés, hogy a fiatalabb korcsoport előrébb helyezi a fejlődést, mint a munkahely stabilitását. Emellett nagyra értékelik azt, ha az általuk végzendő feladat érdekes és fenntartja a motivációjukat. 

 

És te szívesen választanád a kötetlen pénzkeresést?

Magadra ismertél a cikkben? Esetleg a te elvárásaid is hasonlóak? És még pénzügyi alkusz is vagy? Akkor téged keresünk!

Álmodoztál már arról, hogy a pizsamádban ülve az ágyadból dolgozhass? Vagy arról, hogy kevesebb gürizéssel több ügyfelet – tehát pénzt - szerezz magadnak?  Ezesetben nálunk megtalálod a számításaidat!

Az általunk kínált pozíció rugalmasságot ad neked, hiszen nem kell bejárnod egy irodába dolgozni. Ameddig a munka kész van, addig tartasz szünetet vagy veszel ki szabadságot, ameddig csak szeretnél.

Ráadásul az ügyfélszerzés sem fog a nehezedre esni. Ugyanis cégünknek a piac összes nagy szereplőjével van szerződése. Ezáltal az ügyfeleidnek olyan ajánlatot tudsz tenni, ami számukra a legkedvezőbb.

Emellett úgy kereshetsz sokkal több pénzt - mint egy átlagos 8 órás állással - hogy nem is kérünk tőled különleges szakmai tudást. Az egyetlen dolog, ami érdekel minket, az az elvégzett, precíz munka. Ha ezt tudod teljesíteni és készen állsz egy rugalmas pozíció betöltésére, kattints ide