Belépés

Regisztráció

Kérjük, adja meg szerződése megkötésekor rögzített email-címét. A regisztrációt csak az email-címhez tartozó, aktív szerződés esetén tudjuk engedélyezni.
Pannon Safe
Pannon Safe
Blog > Vállalkozói biztosítás > Hogyan befolyásolja a környezetszennyezés az életed?

Hogyan befolyásolja a környezetszennyezés az életed?

Napjainkban már egyre több magánszemély és vállalkozó fordít komoly figyelmet a környezetvédelemre. Erre szükség is van, hiszen a szkeptikus vélemények zajában is egyre nyilvánvalóbb, hogy az emberiség igencsak nagy mértékben éli fel a Föld erőtartalékat, és bizony sok esetben a maga felelőtlen hozzáállásával súlyosan károsítja a környezetét és a Föld élővilágát. De milyen hatással van ez a mindennapjainkra? Hogyan tehetünk ellene?
Aktuális cikkünk ezzel foglalkozik.

 

Nem állíthatunk mindent a termelés szolgálatába


Az emberiség annak köszönheti túlélését és folyamatos fejlődését, hogy kreativitásából adódóan remekül használja a környezetében fellelhető eszközöket. Ezekből új eszközöket készít, amelyekkel különféle gazdasági céljait éri el. Ez már évezredek óta így működik.

Azonban a gazdasági és ipari fejlődés egyre többet és többet követelt. A mai világért bizony komoly árat fizetünk, és sokan ezzel egyáltalán nem törődnek. A jelenlegi termelési metódusok jelentős része ugyanis káros hatással van a környezetünkre, ráadásul a komplett emberi faj tekintetében is komoly egészségügyi kockázatokat rejt. Arról már nem is beszélve, hogy a globális felmelegedés a mezőgazdaságban is átírja a játékszabályokat.

Napjainkra tehát egy olyan helyzet alakult ki, amelyben minden gazdálkodó szervezet egyre növekvő környezeti kockázattal néz szembe, függetlenül attól, hogy gyártó tevékenységet folytat, esetleg kereskedik vagy szolgáltat.

Amit ezzel kapcsolatban feltétlenül meg kell értenünk az az, hogy a napjainkban használt fejlettebb technológia, illetve az egyre összetettebb termelési rendszerek szolgálatunkba állításával a társadalom és a természet viszony megváltozik.

Napjainkban azt tapasztalhatjuk, hogy az őskorban tapasztalható ember-természet harmónia az évezredek előrehaladtával egyre inkább felborul. A civilizációs folyamatok hatására ugyanis az ember egyre nagyobb mértékben kezdte használni a természeti erőforrásokat, amelyek lavinaként indították el a későbbi problémákat.


Milyen környezetvédelmi problémákkal küzdünk ma?


A probléma sokrétű, ezért nem is létezik egyetlen, mindenre kiterjeszthető megoldás. Alapvető probléma például a lég- és vízszennyezés, valamint a globális felmelegedés. Ha azonban részleteiben akarjuk megismerni azokat a globális problémákat, amelyekkel küzdünk, alapvetően 6 kategóriát különíthetünk el egymástól:

  1. Népességrobbanás
  2. Éghajlatváltozás, légkörszennyezés
  3. Ivóvízhiány és árvízveszély
  4. Kemizálás
  5. Bioszféra károsodása
  6. Urbanizáció

Ezek ellen egy hosszú távú küzdelem során vehetjük fel a harcot, melyet környezetvédelemnek nevezünk. Magánszemélyként is számtalan dolgot tehetsz a környezeted megóvásáért, kezdve az egyszer használatos nylonok helyetti papír zacskók használatától, egészen a szelektív hulladékgyűjtésig és az energiatakarékos háztartásokig.

Cégként pedig még többet. Ha csak a társadalmi felelősségvállalást vesszük is alapul, máris kijelenthető, hogy úton járunk. Hiába van nagy igazságtartalma a feltételezésnek, miszerint a társadalmi szerepvállalás csak PR- és marketingfogás, megkérdőjelezhetetlen a pozitív hatása.


Hogyan védekezhetünk a környezetszennyezés következményeivel szemben?


A környezetre káros gazdálkodás csak évszázadok alatt kezdte kifejteni a hatását. Kár lenne tehát abban bíznunk, hogy a környezetvédelem máról holnapra megoldja a problémát. Szükségünk van tehát olyan oázisokra, amelyek menedéket nyújtanak az általunk megváltoztatott környezeti hatásokkal szemben.

Vállalkozóként például kárrendezési biztosításokat köthetsz, ami az időjárásbeli vagy egyéb környezeti jelenség miatt bekövetkező károkat fedezi. Létezik továbbá környezetszennyezési felelősségbiztosítás is, amely a gazdálkodó szervezetek számára  nyújt olyan kockázatkezelési megoldásokat, mint például
folyamatos szennyeződésből eredő károk;

  • balesetszerűen fellépő környezetszennyezésből eredő károk;
  • meglévő, de nem ismert szennyeződésekből eredő károk;
  • vagy a már ismert és kezelt szennyezések továbbterjedéséből eredő károk.

A környezetszennyezési mentesítés pedig olyan kockázati tényezőket vállal át, mint a dologi vagy személyi sérülések, jogi védelem, tisztítási költségek, valamint a szükséges szakértői költségek.

Ha vállalkozóként többet szeretnél tenni a környezetedért, vagy biztosítani szeretnéd a céged a környezetszennyezés által okozott káresetekkel szemben, vedd fel velünk a kapcsolatot, és segítünk.