Belépés

Regisztráció

Kérjük, adja meg szerződése megkötésekor rögzített email-címét. A regisztrációt csak az email-címhez tartozó, aktív szerződés esetén tudjuk engedélyezni.
Szolgáltatás
Blog > Utasbiztosítás > Minden, amit tudni akartál a digitális nomád életmódról

Minden, amit tudni akartál a digitális nomád életmódról

Utasbiztosítás 2019. 01. 31.

Alapvetően biztosításokkal, megtakarításokkal, illetve pénzügyi tanácsokkal foglalkozunk. Világszerte megfigyelhető azonban egy jelenség, amely Magyarországon is egyre jelentősebb: a digitális nomádság. Úgy gondoltuk tehát, hogy éppen itt az ideje egy átfogó cikknek arról, mit is jelent digitális nomádnak lenni. Előnyök, hátrányok, tények és tévhitek.

Egyáltalán mi az a digitális nomád?

Hiába egyre népszerűbb a megnevezés – és a tevékenység egyaránt –, még bőven akadhatnak olyanok, akik nem hallottak róla, vagy nem tudják pontosan, kik is a digitális nomádok. Összegezzünk.

Biztosan van néhány ismerősöd, akik Facebookon vagy Instagramon újra és újra olyan helyekről posztolnak képeket, ahonnan mindenképpen el szeretnél jutni. A vágy arra, hogy utazzunk, a legtöbb emberben megvan.

És abban is biztos vagyok, hogy az életed során megfordult már néhányszor a fejedben, hogy most igazán jó lenne mindent hátrahagyva, néhány csomaggal elindulni és világot látni. A digitális nomádok nagyjából hasonlóképpen cselekszenek. Feladják – vagy ideiglenesen hátrahagyják – otthonukat, hogy a nyakukba vegyék a világot.

“De honnan van minderre pénzük?” - hangzik a gyakorta feltett kérdés.

Megkeresik, munkával. A digitális nomád ugyanis egy olyan életforma, amely során a munkádat folyamatosan magaddal viszed oda, ahová éppen tartasz. Digitális nomádnak lenni – bár sokszor úgy tűnhet a posztolt képek alapján –, nem játék és mese. A rengeteg élmény azonban kárpótolhat.

A témával kapcsolatban a legfontosabb kérdés talán az, mi a fontosabb számodra, a kaland vagy a komfort? Az alábbiakban ezt a kérdést is körbejárjuk.


Mi kell ahhoz, hogy digitális nomád légy?

Elsősorban elhatározás és eltökéltség.

És ez egyáltalán nem alapvetés. A vágy a legtöbbünkben megvan, hogy egyszercsak útra keljünk, és meghódítsuk a világot. Képzeletben már többször voltunk digitális nomádok, akik reptérről reptérre járnak, bérelt lakásokban élnek, és amikor kedvük tartja, továbbállnak. És mindeközben megkeresik ennek a fedezetét – sőt, jellemzően még megtakarításuk is van, ami különösen fontos, ha valaki ennyire szabadon él. Ahhoz tehát, hogy elindulj az úton valódi, szilárd elhatározásra lesz szükséged.

És még valamire. Az ugyanis nyilvánvaló, hogy megfelelő mértékű kezdőtőke nélkül gyakorlatilag lehetetlen belevágni. A megtakarítások fontosságáról számos cikket írtunk már blogfelületünkön, ahogyan arról is beszéltünk már, hogy a magyar lakosság nagy része nem rendelkezik félretett pénzzel – a fiatalok pedig végképp nem, pedig valljuk be, inkább számukra lehet kecsegtető ez az életmód, nem a családosok számára.

Egy év spórolással egyébként megközelítőleg 3-6 hónapra elegendő vésztartalékot halmozhatsz fel, amely elég lehet az induláshoz. Ez persze függ attól is, merre szeretnél indulni.

Valamint nem szabad megfeledkeznünk a folyamatos önképzésről sem. Ahhoz, hogy sikeres nomád légy, minden nap tanulnod kell. Azok a szakmák ugyanis, amelyek passzolnak a digitális nomád életmódhoz (ezekről a későbbiekben még lesz szó), jellemzően olyan ütemben fejlődnek, hogy 1-2 hónapnyi lemaradás akár végzetes is lehet a megélhetésedre nézve.

Érdemes továbbá egy jó könyvelővel beszélned, mielőtt belevágsz, valamint nem árt szert tenned megbízható ügyfélkörre sem.

Utóbbit a már meglévő kapcsolati tőkédet kihasználva építheted fel, de persze vannak egyéb módok is. Sokan a LinkedInre esküsznek, ez ugyanis egy nemzetközi szinten használt HR applikáció, amely kvázi digitális önéletrajzként működik. (Ha még nincs LinkedIn profilod, de digitális nomád szeretnél lenni, mindenképpen regisztrálj egyet.)

Nem árt továbbá, ha minél gyorsabban értesülsz a világ bármely pontjáról elvégezhető munkákról. Ezt a leghatékonyabban olyan alkalmazások segítségével teheted meg, mint az Upwork, a Fiverr vagy épp a Mobile Freelance.


Mit dolgozik egy digitális nomád?

Ha digitális nomádokról van szó, ez a kérdés gyakorta felmerül. A legtöbben értelemszerűen szeretnék tudni, milyen munkakörökkel lehet fenntartani egy ilyen életmódot. A munkakörrel kapcsolatos legfontosabb elvárás az, hogy online végezhető, szabadúszó feladatokat fedjen le.

A legnépszerűbb munkakörök a digitális nomádok körében az alábbiak:

  • virtuális asszisztens
  • coaching, tanácsadás
  • web- és szoftverfejlesztés
  • online marketing
  • SEO- és PPC
  • nyelvtanár
  • fotós, videós
  • fordítás, tartalomírás és szerkesztés
  • grafikus, dizájner

A digitális nomád életmóddal kapcsolatos 5 legnagyobb tévhit

1. A digitális nomádok folyton utazgatnak

Ez nem feltétlenül igaz. Jellemzően ezt gondoljuk a digitális nomádokról, de többen egyetlen célállomást választanak ki, ahol aztán hónapokig, esetleg évekig letáboroznak. Nem kell tehát alapfeltétel legyen a folyamatos utazás – sőt, pénzügyileg eleinte sokkal kifizetődőbb, ha egy helyen maradsz.

2. Elég egy laptop ahhoz, hogy digitális nomád legyek

Ez az egyik legnagyobb tévhit. A laptop egyáltalán nem a nomád életmód szimbóluma. Persze, hordozható, gyakorlatilag egy irodát üzemeltethetsz róla, légy a világ bármely pontján, de nem a tárgyak tesznek digitális nomáddá. Ne értsd félre, szükséged lesz egy laptopra, okostelefonra, illetve bizonyos esetekben még korlátlan mobilnet is jól jöhet, de a korábban említett elhatározás nélkül minden mit sem ér.

3. Kevés munkával is milliókat lehet keresni

Ez az elgondolás alapvetően a külföldi munkavállalással kapcsolatban is igaz. Többen gondolják azt – tévesen, hogy mindenhol könnyebb (sok) pénzt keresni, mint itthon. Tény, hogy a nemzetközi cégek nagyobb büdzsével rendelkeznek, és bizonyos szakmák anyagi megbecsülése is jobb helyzetben van, mint Magyarországon, de ez nem alapvetés. Igenis fogsz olyan ajánlatokkal találkozni, amit alacsonynak érzel majd. (Sőt, sajnos az is előfordul, hogy egyes cégek nem fizetik ki a munkát. Erre fel kell készülnöd.)

4. Kiszakít a stresszes mindennapokból

Az életed korántsem lesz problémamentes, csupán másféle problémákkal kell majd szembenézned. Nem kell mindennap dugóban ülnöd, esetleg buszon zötykölődnöd az irodába, viszont a megélhetésed, az utazásokkal és szállással kapcsolatos adminisztráció, a számlázás és adózás mind terhet jelentenek majd. Azt is meg merném kockáztatni, hogy bizonyos napjaid még stresszesebbek is lesznek, mint itthon.

5. Nyaralás közben tudsz dolgozni

Ezt abszolút külön kell választani. A digitális nomádok is nyaralnak, de nem munka közben. Persze, sokszor előfordul, hogy lélegzetelállító környezetben tehetik meg mindezt, de a munkaidő számukra is munkaidő. A különbség annyi, hogy maguknak osztják be.


Ha valóban akarod, vágj bele

Az életben nem minden fekete és fehér. Ez a cikk – és úgy általában a digitális nomád életmód – erről szól. Az azonban kétségtelen, hogy elképesztő kalandokat rejt, melyeket meg kell tapasztalnod, ha valóban szeretnéd.

Ha segíthetünk néhány megtakarítási tanáccsal, keress minket bizalommal, ha pedig úgy gondolod, egy ismerősöd számára hasznos lehet ez a cikk, mindenképpen oszd meg vele!


Széchenyi 2020