Belépés

Regisztráció

Kérjük, adja meg szerződése megkötésekor rögzített email-címét. A regisztrációt csak az email-címhez tartozó, aktív szerződés esetén tudjuk engedélyezni.
Pannon Safe
Pannon Safe
Blog > Utasbiztosítás > Milyen eshetőségekre kell felkészülnöm, ha autóval utazom külföldre?

Milyen eshetőségekre kell felkészülnöm, ha autóval utazom külföldre?

Utasbiztosítás 2018. 07. 27.

Az éves külföldi nyaralás előtt számtalan megválaszolatlan kérdéssel találjuk szembe magunkat, ezek egyike az utazás során használt jármű - vagy járművek. Utazhatunk repülővel, vonattal, busszal, sőt hajóval is, de választhatjuk a saját vagy bérelt autóval történő utazást is. Utóbbi esetében több dologra is fel kell készülnünk, ha stresszmentes kirándulást akarunk, ezért összegyűjtöttük, mi mindenre kell felkészülnöd egy külföldi autóúthoz.

 

Műszaki problémák bármikor, bárkivel előfordulhatnak

Nem szükséges feltétlenül autószerelőnek lennünk, hogy felismerjük, a járműre folyamatos kockázati tényezőként leselkedik egy esetleges meghibásodás - hogy a balesetekről már ne is beszéljünk. Ezzel kapcsolatban két dolgot kell elintézned.

 

Az első, hogy szakemberrel átvizsgáltatod a kocsit, és megbizonyosodsz róla, hogy műszaki tekintetben minden rendben van. Korábban írtunk egy cikket az autós roadtripekre való felkészülésről, és bár egy utazás külföldre értelemszerűen nem jár akkora igénybevétellel, mint egy road trip, nagy hasznát fogod venni az abban olvasottaknak.

 

A műszaki felkészítés mellett továbbá nem árt, ha van érvényes assistance szolgáltatásod, valamint biztosításod is. Hiszen egy külföldi utazás előtt mindenképpen fel kell készülnöd az esetleges problémás szituációkra - az autóddal és persze az utazókkal kapcsolatban is.

Jobb előre felkészülni, mint utólag törni a fejünket

Egy külföldi utazás számtalan olyan eseményt szülhet, amelyre előzetesen nem készültünk fel. Ez egyaránt igaz az autóra és a személyekre is. Mindkettőről szót ejtünk a cikkben, de elsőként beszéljünk az autóval kapcsolatos teendőkről.

 

Ha a korábban már említett műszaki ellenőrzéssel megvagyunk, jöhetnek az adminisztrációs feladatok. Ha uniós országba utazol, lényegesen egyszerűbb a helyzet. Ugyanis minden uniós tagállamban nyilvántartásba vett gépjárműre felelősségbiztosítást kell kötni, amely a másokkal szembeni (anyagi vagy személyi) károkozásokra nyújt fedezetet. Ezt nevezzük kötelező biztosításnak.

 

Fontos azonban figyelembe venni, hogy a KGFB (kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás) nem terjed ki a jármű vezetőjét érő sérülésekre, illetve az őt terhelő egyéb költségekre, így például a saját autó javítására sem. Ezen kockázatokra kiegészítő, szabadon választható biztosítást köthetünk - ez a casco. Ez a biztosítási forma ugyanis abban az esetben is fedezetet nyújt a saját gépjárművedben keletkezett károk rendezésére, amennyiben te voltál a károkozó.

 

A cascoval kapcsolatban azonban már figyelmesebben kell eljárni, ugyanis nem vonatkoznak rá uniós szabályozások, így a biztosítótársaságok szerződéseinek részletei eltérhetnek egymástól. Ezzel kapcsolatban érdemes szakértői segítséget kérni, ugyanis rengeteg időt és energiát spórolhatsz meg így - ami, valljuk be, az utazás megtervezésekor igen angy segítség.

 

Minden külföldre utazó autósnak ajánljuk, hogy az utazást megelőzően biztosítójánál igényelje a díjmentesen kiváltható biztosítási zöldkártyát, ez ugyanis igazolja a kgfb-fedezetet a zöldkártya-rendszer országaiban.

Milyen papírokra lesz szükség?

Egy jó hír: a forgalmi engedély nemzetközi, ezért ezzel semmilyen teendőd nem lesz - azt leszámítva, hogy magadnál tartod. Ami viszont problémásabb, az a Rendszámegyezményben nem részt vevő országok okozta tennivaló. Ezekben ugyanis a fentiekben már említett biztosítási zöldkártya megléte alapkövetelmény.

 

Amennyiben nem saját tulajdonú gépjárművel utazol, úgy a használatot külföldön is engedélyező meghatalmazásra lesz szükséged. Ráadásul magyarul és angolul - vagy legalább a meglátogatott ország nyelvén - megírt papír szükséges. Szerencsére ezt a legtöbb autókölcsönző már rutinszerűen intézi, ha viszont rokontól vagy baráttól kaptad kölcsön az autót, erre mindenképp érdemes figyelni.

Saját magadra is gondolj

Ha a fent leírtakra kellő figyelmet fordítasz, a legnagyobb kockázati tényezőkre már felkészültél. Azonban nem mehetünk el szó mellett a személyi kockázatok mellett sem. Érdemes kiváltani az ingyenes Európai Egészségbiztosítási Kártyát, ezzel ugyanis jogosult leszel az alapvető orvosi ellátásokra az unió tagállamaiban.

 

Ez azonban számos kockázatra (pl. sportsérülés, hegyi mentés stb.) nem terjed ki. Ezen kockázatok fedezetére utasbiztosítást érdemes kötni - azonban ezzel kapcsolatban is érdemes figyelni a részletekre. Ahogyan azt sem érdemes elfelejteni, hogy az EU határain kívül eső országokba való belépéshez nem elegendő a személyi igazolványod, érvényes útlevéllel (bizonyos országokban még vízummal) is rendelkezned kell.

 

A Pannon-Safe kiemelt támogatója a Trabantszerelem nyári Skandináv túrájának. Ennek keretein belül hetekig hasznos tanácsokat és tudnivalókat osztunk meg veled utazásról és autózásról. Ezen felül pedig egy nyereményjátékot is hirdetünk, melynek részleteiről itt olvashatsz.