Belépés

Regisztráció

Kérjük, adja meg szerződése megkötésekor rögzített email-címét. A regisztrációt csak az email-címhez tartozó, aktív szerződés esetén tudjuk engedélyezni.
Pannon Safe
Pannon Safe
Blog > Utasbiztosítás > Ezekkel a biztosításokkal segítheti legfontosabb kincsét: a gyermekét

Ezekkel a biztosításokkal segítheti legfontosabb kincsét: a gyermekét

Utasbiztosítás 2021. 06. 10.

Lassan itt a nyári szünet, így érdemes elgondolkozni azon, hogy milyen védelemben lesz része gyermekeinek akkor, amikor kicsik és nagyok is elhagyják az iskola biztonságot adó falait. Bár természetesen az iskolaév alatt is történhetnek balesetek, az oktatási szünetek adta szabadságban mégis nagyobb esély van arra, hogy a gyerekekkel baleset történik. Nézzük meg együtt, milyen lehetőségei vannak arra, hogy minél nagyobb biztonságban tudja gyermekét.

 

Szinte azzal párhuzamosan, hogy az ország is lassan újraindul, a gyerekek is kiszabadulnak az iskola falai közül. Mire lehet ilyenkor számítani? Amellett, hogy ez a néhány hónap a felöltődés és a pihenés időszaka, nem feledkezhetünk meg a focibalesetekről, a fogócskák ballépéseiről vagy épp a családi kirándulásokon történt közlekedési balesetekről sem. Mert a gyerekek még nem gondolnak arra, hogy egy ártatlan fáramászásnak vagy fogócskának, bicikliversenynek milyen következményei lehetnek.

Éppen ezért érdemes gondoskodni arról, hogy ha a nagykamasz például úgy borul föl a biciklijével, hogy eltörik a csuklója, ne érezze meg se a szülő, se a gyermek pénztárcája. Hiszen ilyenkor hosszú hetekre gipszre van ítélve és így talán azt a diákmunkát sem tudja elvállalni, amiből az egyetemi tandíjára, albérletére vagy valamilyen fesztiválbelépőre gyűjtene. Emellett pedig szülőként a vizsgálatokra és kontrollokra kísérni, fuvarozni kell a sérültet, így lehet, hogy egy-egy szabadnapra is szükség lesz.

Baleset természetesen kisebbekkel is történhet, hiszen ez nincsen életkorhoz kötve. Őket is ugyanúgy megviseli a 2-3 hetes kórházi tartózkodás és ha esetleg a gyógyulási folyamat felgyorsítása érdekében a magánegészségügyre lenne szükség, mélyen a zsebükbe kell nyúlniuk a szülőknek. Ezekben az esetekben a biztosítás könnyítheti meg a szülők és a gyerekek dolgát egyaránt.

 

Milyen biztosítások védhetik a gyerekeket?

Először is nem szabad megfeledkezni a 100%-ban állami finanszírozású biztosításról, amellyel 3 és 18 éves kor között minden gyermeket biztosít az állam, az év 365 napján. Az állami biztosításért a szülőknek nem kell fizetniük, azonban ennek meg is van az ára: csupán 3 kockázati tényező esetében térít és nem túl nagy összegeket.

Az egyik leggyakoribbnak számító káresemény esetén 3000 Ft-ot térít az állam, míg baleseti halál esetén 200 000 Ft a biztosítási összeg. Ezen felül a maradandó egészségkárosodás, vagyis rokkantságot követően térít a biztosító:

 • ha a rokkantság foka 1-9%: 3000 Ft-ot,

 • ha a rokkantság foka 10-29%: 50 000 Ft-ot,

 • ha a rokkantság foka 30-100%: 300 000 Ft-ot.

Ezek nem fedezik sem a rehabilitációs költségeket, sem a további kiadásokat. Emellett a biztosítás életkorhoz, nem pedig az iskolába járáshoz kötött, illetve nem csak az iskolai vagy óvodai foglalkozások keretében történt balesetek után térít. Mindenesetre a biztosítási összegek az állami biztosítás 2003-as bevezetése óta nem változtak, immár 18 éve ugyanazt az összeget térítik.

 

Mit tudnak a fizetős gyerekbiztosítások?

Mondhatjuk úgy, hogy a piaci biztosításokat tekintve kétfelé ágazik a történet. Egyfelől ott vannak a csoportos tanulóbiztosítások, amelyeket az iskolákon keresztül köthetnek meg a szülők. Ennek lényege az, hogy tanulónként jellemzően évi 2000-5000 forintért már jóval magasabb térítési összeggel és szélesebb körű biztosítási kockázatokkal védhetjük meg a gyerekeket.

 

 

Ezeknél a biztosításoknál már olyan kockázati tényezők is bekerültek a forgatókönyvbe, mint amilyenek az égési sérülések, az áramütés, a kutyaharapás. De már az állami biztosítás által biztosított kockázati eseményeket illetően is jelentősen magasabb a térítési összeg. Például az állami biztosítás csonttörésre nyújtott 3000 Ft-os térítési összegével szemben akár 12 000 – 15 000 Ft-ot is kaphat a gyermek. Ezen felül, a biztosítás a kórházi napidíj igénylése és a műtéti térítés is a biztosítási tételek között szerepelhet.

A csoportos tanulóbiztosítások mellett természetesen más piaci biztosítások is szóba jöhetnek. Közös jellemzőjük, hogy ezeknek valamennyivel magasabb ugyan a havidíja, de cserébe magasabb térítési összegekkel és korosztályokra szabott konstrukciókkal is találkozhatunk. Hiszen egészen más veszélyek fenyegetik a világgal még csak ismerkedő 3-12 éves korosztályt, míg a bulizást már előtérbe helyező, a szülőktől távol tanuló és kollégiumban cseperedő gyerekeket.

A kifejezetten gyerekeknek szóló egészség- és balesetbiztosítások mellett érdemes elgondolkodni az egész családra kiterjedő biztosításokon is. A biztosítók többsége már kínál családi csomagokat, ami a szülőkön kívül a gyermekek számára is hatékony, hathatós védelmet jelent.

 

A balesetbiztosításokon túl – mi van még?

Ha a szünidőben esetleg nyaralásra adná a fejét a család, nem érdemes spórolni az utasbiztosításon sem. Amit természetesen a gyerekekre is ajánlott megkötni, nem csak a felnőttekre. Ráadásul nemcsak a külföldre tervezett nyaralások során ajánlott élni az utasbiztosítások nyújtotta védelemmel, hanem a belföldi pihenések alatt is.

Balesetek ugyanis belföldi nyaralásunk során is történhetnek velünk, hiszen egy lakókocsis kirándulásnál a Balaton-partra is előfordulhat egy koccanás vagy olyan baleset, amiben kicsik és nagyok is megsérülnek. Ahogy Eger várában sétálgatva is kifordulhat a gyerekek lába alól a talaj a köves úton, ami akár csonttöréshez is vezethet.

Összességében véve elmondhatjuk, hogy az adott biztosítási szerződéstől függően, a belföldi utasbiztosítások is térítenek és tartalmazzák:

 • a baleseti napi térítést,

 • a gyógyászati szállítást,

 • a hazaszállítást,

 • holttest hazaszállítását,

 • a csonttörést,

 • a felelősségbiztosítást,

 • a poggyász eltulajdonításának kárpótlását,

 • a jogvédelmi segítségnyújtást,

 • az úti okmányok pótlásának díját.

 

Annak érdekében tehát, hogy a családi nyaralás a família apraja-nagyja számára felhőtlen legyen, a gyerekek számára is érdemes megkötni az utasbiztosítást, még ha Magyarország határain belül marad is a család.

 

 

+ 1 tipp: abban az esetben, ha munkahelyén például a Cafeteria rendszeren belül egészségbiztosítás is elérhető, járjon utána annak, hogy ebbe esetleg a gyermeke – gyermekei is bevonhatók-e. Ha nem, akkor érdemes külön egészségbiztosítást kötni a porontyokra is, hiszen adódhatnak olyan alkalmak, amikor valamilyen specialistára vagy az állami egészségügyi szektorban hosszú várólistás kezelésre lenne szüksége. Biztosítástól függően azonban, akár a magánegészségügyi ellátás is igénybe vehető.

 

Biztosítást kötne?  Nézzen körbe kínálatunkban, hiszen… 

 • Kiváló, országos lefedettséggel rendelkezünk.

 • Nem kell amiatt aggódnia, hogy üzletkötőinket évek múltán nem találja meg. Országosan több mint 30 irodában elérhető üzletkötőkkel, és közel 200 munkatárssal dolgozunk.

 • Kiterjedt partnerhálózatunk van.

 • Nem kell tartania attól, hogy csak a számunkra előnyös megoldást ajánljuk. Szinte minden biztosítóval kapcsolatban állunk, és mindig több alternatívát is kínálunk, hogy a végső döntés az Ön kezében legyen.

 • Széles pénzügyi termékpalettát kínálunk.

 • Nem kell félnie, hogy csak egy területet részesítünk előnyben. A biztosításon kívül lakástakarék, hitel, önkéntes és egészségpénztári termékeket is közvetítünk.

 • Több, mint 20 éves szakmai múlttal rendelkezünk.

 • Nem kell nyugtalankodnia, nem ma kezdtük a szakmát. Tapasztalt szakembereink hozzáértéssel és rutinos ügyintézéssel támogatják pénzügyeit.

 • Vállalatunk magyar tulajdonban van.

 • Nem kell aggódnia a külföldi pénzintézetek érdekeltségei miatt. Cégünk 100%-ban magyar tulajdonú.

 

Felkeltettük az érdeklődését? Ide kattintva felveheti velünk a kapcsolatot!