Belépés

Regisztráció

Kérjük, adja meg szerződése megkötésekor rögzített email-címét. A regisztrációt csak az email-címhez tartozó, aktív szerződés esetén tudjuk engedélyezni.
Pannon Safe
Pannon Safe
Blog > Utasbiztosítás > 3 gyakran ismételt kérdés az utasbiztosítás kapcsán, amin egyébként nem is kéne aggódni

3 gyakran ismételt kérdés az utasbiztosítás kapcsán, amin egyébként nem is kéne aggódni

Utasbiztosítás 2021. 08. 04.

Utasbiztosításra szükség van – ezt szerencsére ma már szinte mindenki belátja, és ezt mutatja az is, hogy egyre több kérdést lehet olvasni ezzel kapcsolatban az interneten.

 

Van ezek között három, amivel úgy érezzük, különösen is érdemes foglalkozni, ugyanis elég sokan kíváncsiak rájuk:

  • Terhes anyák esetén mire kell figyelni utasbiztosításnál?
  • Köthetek utasbiztosítást, ha nincs tb-m?
  • Az utasbiztosítás vagy az egészségbiztosítás a hasznosabb?

Nézzük meg, mit érdemes tudni ezekkel kapcsolatban!

 

Gyakori kérdés 1: várandósoknak drágább az utasbiztosítás?

Ha nagyon röviden és egyszerűen akarjuk megfogalmazni erre a választ, akkor azt mondhatjuk, hogy nem, a terhesség egyáltalán nem jelent „hátrányt” az utasbiztosítás szempontjából.

Ennek oka egyszerű: a biztosítási társaságok nem tekintik kockázatnak a várandósságot önmagában, tehát utazásnál sem beszélhetünk semmilyen megkülönböztetésről.

Azt azonban nem árt tudni, hogy a biztosítók ezekben az esetekben is csak a sürgősségi ellátás költségét fedezik.

Ez azt jelenti, hogy az olyan egészségügyi szolgáltatások, mint

  • az orvosi konzultációk,
  • ultrahang vizsgálatok,
  • vagy a terhes gondozás,

már nem tartoznak ide.

 

A komplikációk esetén eltérő a társaságok hozzáállása

Változó, hogy melyik biztosítási szerződés hol húzza meg a határt, amikor a terhesség során fellépő komplikációkról van szó.

 

 

Nagy általánosságban a harmadik trimeszter után már nem szokták fedezni az ezzel kapcsolatos egészségügyi ellátást, de azért akad olyan biztosító is, akire a terhesség bármelyik hetében lehet számítani – éppen ezért kell alaposan átolvasni a feltételeket.

Viszont ez a legtöbb esetben nem szokott problémát jelenteni, hiszen a várandósság ezen szakaszában már nem is ajánlott az utazás, illetve például a légitársaságok is orvosi igazolást várnak el ilyenkor, mielőtt a repülőre engednének (ami egyébként viszonylag gyorsan és egyszerűen beszerezhető).

 

Gyakori kérdés 2: nincs tb-m – így is lehet utasbiztosításom?

Ez egy elég gyakran előkerülő kérdés, pedig a válasz egyszerű: a társadalombiztosítás és az utasbiztosítás között van összefüggés, tehát nem lehet kötni az egyiket a másik nélkül.

Az utasbiztosítás lényege, hogy ha külföldön történik velünk valami, akkor az orvosi ellátás költségei ne terheljenek minket óriási mértékben, viszont számít, hogy Magyarországon van-e érvényes tb-nk.

A kérdés különösen érdekessé inkább akkor válik, ha a külföldi balesetünk, megbetegedésünk után itthon is még szükségünk van további gyógykezelésre a sürgősségi ellátáson felül – itt is fontos, hogy rendben legyen a társadalombiztosításunk, ha nem akarunk komoly költségekkel szembenézni.

 

Mi a helyzet belföldi utazásnál?

Alapvetően elmondható, hogy belföldi utazás esetén nem igazán szoktak az emberek utasbiztosítást kötni, hiszen az egészségügyi ellátással kapcsolatos ügyintézés nem olyan rémisztő, mintha egy idegen országban lennénk, ráadásul általában nem kell aggódnunk a poggyászunk elvesztése, vagy egyéb problémák miatt sem.

 

 

És persze a legfontosabb: ha valami történik, akkor ott a tb!

Ha viszont nem fizetjük a társadalombiztosításunkat, akkor egy belföldi utasbiztosítástól sem várhatjuk, hogy ő térítsen mindent helyettünk: sürgősségi ellátást természetesen kapunk, de utána bizony számítanunk kell a számlára is.

Magyarországon belül egyébként egy-egy kirándulás előtt leginkább balesetbiztosítást szoktak kötni az emberek, főleg, ha valamilyen extrém sporttal köthető össze a kiruccanás.

 

Gyakori kérdés 3: utasbiztosítást vagy egészségbiztosítást kössek?

Egy újabb olyan kérdés, ami sok helyen felmerül, pedig elsőre könnyen megválaszolható: az egészségbiztosítás és az utasbiztosítás két teljesen eltérő szolgáltatás, ennek megfelelően egyáltalán nem tudják kiváltani egymást.

Érdekes kérdés viszont, hogy mi a helyzet az Európai Egészségbiztosítási Kártya (ismertebb nevén: EU TAJ) esetén.

Tény, hogy ennek a birtokában lehetőségünk van segítséget kérni külföldi megbetegedésünkhöz, balesetünkhöz kapcsolódó egészségügyi ellátásunkhoz, de azért korántsem teljes mértékben.

Azt pedig tegyük még hozzá, hogy az utasbiztosítás ennél sokkal komplexebb szolgáltatás, hiszen tartalmaz poggyászbiztosítást, felelősségbiztosítást, kiterjedhet az esetleges jogvédelmi költségekre is, és lehet mellé kérni asszisztencia szolgáltatást is.

 

Az EU TAJ hátrányai az utasbiztosítással szemben

Az első és leginkább magától értetődő: csak Európán belül tudjuk használni, tehát ha másik kontinensre utazunk, már nem sokat érünk vele.

 

 

A másik, hogy csakis bizonyos előre meghatározott egészségügyi intézményekben kapunk vele ellátást, és ráadásul nem is térít mindent (pl. ha mentésre van szükség).

Végül a harmadik, hogy mindig az adott ország szabályait veszi figyelembe, így pedig bizony könnyen előfordulhat, hogy komoly, 20-30%-os önrészt kell vállalnunk az ellátás költségeiből – egy műtét esetében ez akár milliós összegeket is jelenthet.

Az ellátás fedezését ebben az esetben a hazai társadalombiztosítás vállalja, és általában utólagos elszámolásra kell számítani ezzel kapcsolatban.

 

Segítünk megtalálni a tökéletes utasbiztosítást!

Mindig nyugodtabb egy fokkal a külföldi nyaralás, ha előtte utasbiztosítást is kötöttünk, és ennek egyetlen nagyon egyszerű oka van: nem érezzük annyira kiszolgáltatottnak magunkat.

 

 

Még ha jól is beszéljük az adott ország nyelvét, ahová készülünk, akkor sem kényelmes abba belegondolni, hogy mit tudnánk kezdeni, ha odakint történne velünk valami baj.

És nem csak az orvosi ellátásra kell itt gondolni: akár már csak a csomagunk elkeveredése a reptéren is elég bosszantó lehet, sőt, akár romokba is döntheti az egész nyaralást.

Az utasbiztosítást éppen arra találták ki, hogyha megtörténne a legrosszabb, legalább annak az anyagi következményei miatt ne kelljen aggódnunk: legyen szó akár az elvesztett értékeinkről, vagy egy kisebb, vagy nagyobb operáció költségeiről.

Ha Ön is szeretne nyugodtan utazni, mi segítünk megtalálni és megkötni a lehető legjobb utasbiztosítást!