Belépés

Regisztráció

Kérjük, adja meg szerződése megkötésekor rögzített email-címét. A regisztrációt csak az email-címhez tartozó, aktív szerződés esetén tudjuk engedélyezni.
Pannon Safe
Pannon Safe
Blog > Utasbiztosítás > 3 dolog, amire kiterjed az utasbiztosításod, de talán nem is tudtál róla

3 dolog, amire kiterjed az utasbiztosításod, de talán nem is tudtál róla

Utasbiztosítás 2019. 03. 14.

Utazás előtt annyi stresszfaktorral találkozunk, amennyivel talán egy hónap hétköznapjain együttvéve sem. Biztosan beszereztünk-e mindent, amire az utazási célországban szükségünk lesz? Minden kulturális eltérésnek utánaolvastunk, amit tudni érdemes? És mi történik, ha külföldön kell orvoshoz mennünk, vagy éppen elveszítjük az iratokat? Nos, erre is van hatékony megoldás.

1. Mennyi pénzre van szükségem az adott országban?

Ez bizony kardinális kérdés. Már Európán belül is komoly különbségekkel számolhatunk a különböző termékek és szolgáltatások árait illetően – sejthető, hogy ha más kontinensre utazunk, ez a változás még szélsőségesebb lehet.

Európai utazás során ma már kevésbé releváns ez a kérdés, lévén bankkártyával a legtöbb országban fizethetünk. Persze hosszabb nyaralás esetén érdemes készpénzzel is készülni, hiszen nem mindenhol van banki terminál. Ma már ráadásul rengeteg helyen fizethetünk a mobilunkkal is, a Google Pay vagy Apple Pay segítségével.

Egy tengerentúli utazás esetében ez már más kérdés. A legszerencsésebbek azok, akik dombornyomott kártyával rendelkeznek, mert ők például az USA-ban is probléma nélkül tudnak kártyával fizetni. Ezért érdemes lehet még az utazást megelőzően ilyen kártyát igényelni. (Automatából egyébként még az USA-ban is tudsz pénzt levenni, bár ennek külön díja van.) Megoldás lehet továbbá, hogy úgynevezett prepaid kártyát vásárolsz, amire a készpénzben kivitt pénzedet töltheted fel.

A pontos összegekkel kapcsolatban nem létezik egyetemes válasz. Vannak azonban források, ahonnan informálódhatsz. Az utazási információkat gyűjtő oldalakon (pl. TripAdvisor) ezzel kapcsolatban utazók osztják meg egymással tapasztalataikat. Így mindig naprakész, friss tapasztalatokat olvashatsz.


2. Milyen ételeket tudok enni a célországban?

Ezt a kérdést a legtöbben nem teszik fel maguknak. Az európai utak során ez nem is feltétlenül probléma, hiszen számtalan olyan étel kapható a kontinens egyéb országaiban, mint Magyarországon. Ugyanez viszont nem mondható el például Thaiföldről.

Számos turista csak utólag szembesül azzal, hogy egy-egy rosszul megválasztott étel akár napokon keresztül tartó ágynyugalmat is megkövetelhet – sőt, sok esetben láz és hányinger is kíséri. A gyomorrontás ugyanis komoly kockázat, ha az ember olyan országba utazik, amelynek ízeihez, fűszereihez nincs hozzászokva.

Az egyik megoldás, hogy tudatosan kerülöd az olyan ételeket, amelyekről tudod (vagy gondolod), hogy a gyomrod nem bírná. Ez azonban még csak félmegoldás. A legjobb, amit tehetsz, hogy utasbiztosítást kötsz, amely fedezi a gyomorrontás – és egyéb problémák – esetében is indokolttá váló orvosi kezeléseket.


3. Mi történik, ha elveszítenénk az iratainkat?

Bizonyos utasbiztosítások útiokmány elvesztése esetén is térítenek. Így például az útlevél, illetve egyéb személyi iratok pótlása nem kerül majd egy vagyonba. Sőt, kiegészítő szolgáltatásként információs segítségnyújtást is igényelhetünk.

Az utasbiztosítás ráadásul online is egyszerűen és gyorsan megköthető. Az árát tekintve más összegek érvényesek európai és tengerentúli utakra, valamint arról is érdemes tájékoztatást kérni, hogy az adott szolgáltatásnak mely részletei érvényesek a te biztosításodra. Ennek legegyszerűbb módja, hogy már az első pillanattól szakértői segítséget kérsz.