Belépés

Regisztráció

Kérjük, adja meg szerződése megkötésekor rögzített email-címét. A regisztrációt csak az email-címhez tartozó, aktív szerződés esetén tudjuk engedélyezni.
Pannon Safe
Pannon Safe
Blog > Lakásbiztosítás > Ezekre a dolgokra mindenképp figyelj, ha nyaralód van, avagy téli felkészítés mesterfokon

Ezekre a dolgokra mindenképp figyelj, ha nyaralód van, avagy téli felkészítés mesterfokon

Lakásbiztosítás 2018. 11. 08.

Egy nyaraló tulajdonosának lenni rendkívül szórakoztató tud lenni, ám számos felelősséggel is jár. És bár azt gondolnánk, hogy télen kevesebbet kell foglalkoznunk a hétvégi házzal, ez tévedés. Aktuális cikkünkből kiderül, mire kell figyelned, ha nyaralótulajdonos vagy.

Egy korábbi rövid cikkünkben már említést tettünk arról, milyen biztonsági intézkedéseket kell tenned, ha nyaralótulajdonos vagy, most azonban részletesebben körüljárjuk a témát.

 

Ne csak akkor gondozzuk a nyaralót, amikor megszállunk benne

A meleg időben, amikor szívesen tartózkodunk a nyaralóban, természetesen gyakrabban nyírjuk a füvet, ellenőrizzük a vízvezetékeket, és végzünk el kisebb-nagyobb karbantartási munkákat. De mi van akkor, amikor beköszönt a hideg?

A téli hónapokban magukra hagyott nyaralókkal az a legnagyobb probléma, hogy az esetleges meghibásodások már csak akkor derülnek ki, amikor nagy a baj. Ez a víz esetében is aggodalomra ad okot, de gázszivárgás vagy zárlat bekövetkeztével még komolyabb a baj. Utóbbi esetekben ugyanis azonnali cselekvésre van szükség.

Természetesen nem várható el, hogy hetente (vagy akár sűrűbben) leutazz a nyaralódhoz, és ellenőrizd. Ha azonban jóban vagy a szomszédokkal, megkérheted őket, hogy időnként sétáljanak a nyaralód felé, és azonnal értesítsenek, ha problémát észlelnek.

Ezenkívül pedig van néhány módszer, amivel a legtöbb probléma ellen védekezhetsz.


Hogyan óvjam meg a nyaralót a fagykártól?


Az talán mindenki számára egyértelmű, hogy a téli hónapok egyik legnagyobb kockázata a fagykár. A legnagyobb veszélyben pedig a vízvezetékek vannak – de nemcsak ez jelent fenyegetést. Ha szeretnéd elkerülni a nyaralódra leselkedő veszélyeket, a következőket érdemes megtenned:

  • Áramtalanítsd az ingatlant, így elkerülheted a zárlatot, és az ebből keletkező esetleges tüzet is.
  • Zárd el a vizet. Ehhez el kell zárnod a főcsapot, majd egyenként minden csapból ki kell engedned a nyomást, hogy a csövekben se maradhasson víz. Így garantáltan nem fog belefagyni és kárt tenni a vezetékekben. A főcsap elzárását követően engedd le a wc-tartályt és a bojlert is. Amikor pedig ezzel is végeztél, ellenőrizd a vízmérőt, hogy a számláló megállt-e – sőt, érdemes minden óraállást feljegyezned és a következő látogatásodkor ellenőrizned, így elkerülheted a felesleges költségeket.
  • Végül pedig olajozd vagy zsírozd be az ajtók és kapuk zárjait, hogy a fagy ne tehessen kárt bennük.

Az állandó kockázat: a betörők


A nyaralók a téli hónapokban különösen veszélyeztetve vannak, ha a betörések szempontjából vizsgáljuk a helyzetet. Gondolj csak bele, legalább 4-6 hónapra őrizetlenül hagyott ingatlanokról beszélünk, amelyekben ráadásul értékek is találhatók. Kecsegtető fogás egy betörő számára. Érdemes tehát felkészülnöd erre a helyzetre.

Amit mindenképpen meg kell tenned, az az, hogy minél erősebb nyílászárókat szerelsz be, és riasztót is telepítesz a nyaralód területére. Ezzel megnehezítheted a betörők dolgát, azonban akadnak majd olyan kitartó személyek, akiket ezzel nem rémisztesz meg.

Sok betörő úgy véli, nem éri meg a kockázatot, ha az ingatlanban nem található nagyobb érték. Éppen ezért, ha teheted, az értékesebb ingóságaidat szállítsd el a nyaralóból a téli szezonra.

És persze köthetsz biztosítást is. A nyaralóbiztosítás mindenképpen megfontolandó, de ha nem áll módodban minden értéket elszállítanod a nyaralóból, érdemes a benne található ingóságokra külön kiegészítő biztosítást kötnöd. Ha kérdésed van, esetleg további részleteket szeretnél megtudni a különféle biztosítási lehetőségekkel kapcsolatban, fordulj hozzánk bizalommal.

Ha pedig tetszett a cikk, oszd meg nyaralótulajdonos ismerőseiddel, hogy ők is nyugodtan tölthessék a téli hónapokat, és ne kelljen a nyaralóingatlan miatt aggódniuk hónapokon keresztül.

Ha pedig arra vonatkozóan van ötleted, hogy mivel kapcsolatban olvasnál szívesen blogunkon, írd meg nekünk komment vagy üzenet formájában.