Belépés

Regisztráció

Kérjük, adja meg szerződése megkötésekor rögzített email-címét. A regisztrációt csak az email-címhez tartozó, aktív szerződés esetén tudjuk engedélyezni.
Blog > Utasbiztosítás > Őszi felkészülés 101: mire érdemes figyelned a szeszélyes, időszakban?

Őszi felkészülés 101: mire érdemes figyelned a szeszélyes, időszakban?

Utasbiztosítás 2020. 10. 06.

Az ősz beköszöntővel célszerű pár szokásunkon változtatnunk vagy ellenőriznünk egyes dolgokat. Hiszen ilyenkor megnő a váratlan károk száma a kiszámíthatatlan, hideg időjárás és az influenza szezon miatt. Ahhoz, hogy neked minél kevesebb váratlan problémával kelljen szembenézned, elhoztunk egy listát arról, mire érdemes figyelned az őszi időszakban.

 

Autósok, figyelem!

 • itt az ideje átnézetni a fékeket, a gumikat és a folyadékszinteket. Ugyanis az ősz magában hordozza az esős időjárással járó kockázatokat, így érdemes körültekintően ellenőriznünk a kocsink állapotát. Hiszen valljuk be: egy hideg, viharos novemberi délutánon balesetet szenvedni az utolsó dolog, amit szeretnénk.

 

 

 • előre gondolkodhatsz a téli gumik beszerzésén. Nyakunkon a hideg, fagyos idő, ami az utakat is köztudottan veszélyesebbé teszi. Ezért már ősszel célszerű az ideális téli gumi után keresgélni. Hidd el, seperc alatt itt van a december, te pedig nem az utakon akarsz ezzel a ténnyel szembesülni. Ráadásul, ha időszűkében válogatsz, nem biztos, hogy megfontolt döntést tudsz hozni, így célszerű már most elkezdeni a keregélést.
 • ne engedd felgyűlni a szélvédőn a vizes faleveleket. A mai rohanó világban hajlamosak lehetünk kevésbé figyelni a környezetünkre. Ennek köszönhetően könnyen megeshet az, hogy már csak út közben realizáljuk azt, hogy nem látunk ki a falevelek mögül. Ez egy plusz veszélyforrás lehet vezetés közben, így mindig ügyelj arra, hogy a szélvédőd falevél-mentes legyen indulás előtt!
 • figyelj oda a sebességhatárokra és legyél körültekintőbb. Szeptember van, ami egyet jelent: iskola kezdés. Amiről pedig autósként mi jut eszünkbe? Pontosan, szaladgáló gyerekek az úttesten. Fokozottan figyelj oda a sebességhatárokra és légy figyelmesebb vezetés közben – főleg ha városban élsz. Hiszen itt az iskolába járó gyermekek tömegeire kell tekintettel lenned.
 • ellenőriztesd a lámpákat. Az ősszel automatikusan rövidülnek a nappalok. Pár hete még 8-kor is kényelmesen olvashattál természetes fény mellett, míg mostanában már hatkor is lámpát kell kapcsolnod. De a kérdés az, hogy az autódnál tudsz lámpát kapcsolni? Célszerű ellenőrízned, hogy jól működik-e a berendezés a kocsidban, hiszen megléte fontosabb, mint bármilyen más időszakban.


Őszi tippek lakás- és háztulajdonosoknak, különös tekintettel a nyaralókra

 • még a hideg idő beállta előtt ellenőriztesd a szigetelést. Csak képzeld el: december 29.-e van, két ünnep között vagyunk. Kint süvít a szél a havas tájon, a család pedig a kellemes meleg lakásban itt-ott a karácsonyi menüt majszolva élvezi a pihenéssel töltött időt. Átlagos pillanatkép ebben az időszakban, nem? Viszont, ha nem ellenőrzöd még most a nyílászárók állapotát, könnyen elillanhat a kellemes téli látkép, és a vacogó gyermekek képe veheti át.  
 • érdemes átvizsgáltatni a fűtőrendszert is. A feljebb leírt az okból a fűtérendszert is érdemes figyelmesen átvizsgálni. Ugyanis, ha télen nincs rendben a hőmérséklet szabályozása, akkor könnyen lehet pár kínkeserves téli hetetek.
 • figyelj oda arra, hogy mindig bezárd az ajtókat és ablakokat, ha elmész otthonról. Az őszi viharok egyik pillanatról a másikra kerekedhetnek fel. Így könnyen lehet, hogy a munkából hazaérve már a beázott plafon látványára leszel figyelmes.

 

 

Ezért érdemes minél több figyelmet fordítani a ház megfelelő zárására, hiszen egy őszi vihar komoly károkat okozhat (pl. betört üvegtáblák, a húzattól leszakadó vagy beragadó ajtók, beázás stb.), amit a megfelelő zárással mérsékelhetünk.

Őszi egészségtippek, hogy az orvost se kelljen olyan sokszor látogatnod

 • öltözködj rétegesen. A szeptember-októberi idő csalóka. Reggel még fog vacoktató hideg lehet, míg délután már ránk sülhet a ruházatunk. Sokan ilyenkor elkövetik azt a hibát, hogy inkább alul öltöznek a meleg délután tudatában. Úgy vannak vele, hogy most kibírom ezt a ki hideget, majd később úgy is jobb lesz.

Ám ezzel a felfogással komoly eséllyel szedhetsz össze olyan betegségeket, ami orvosi kezelést igényel. Ha ezt ki akarod kerülni, öltözz fel az melegen és rétegesen a reggeli, hűvösebb órákban.

 • mindig legyen nálad ernyő vagy esőkabát, amit egy hirtelen zápor esetén elő tudsz kapni – ezzel is csökkentve a megfázás kockázatát

Az őszi viharok olyan hirtelen jönnek, hogy sokszor az időjárásjelentés sem tudja őket nyomon követni. Vagy talán az is megeshet, hogy nem gondolsz arra minden reggel, hogy csekkold az aznapi időjárást.

Ezért nem hibáztatunk téged, hiszen a reggelek mindenkinek sietősek. Ám érdemes előre gondolkodni, és magunkkal vinni egy esőkabátot vagy esernyőt a munkába. Hiszen ezzel nem csak az egészségünket védjük, hanem az értékeinket is az elázástól.

 • időnként fogyassz gyógyteákat, például kakukkfüvet, hiszen nemcsak megelőzésképpen hasznos, de a köhögést és torokfájást is enyhíti.

Ha élsz a hangulatos dolgokért, akkor nem új neked az borongós, őszi délutánokon beiktatott forró teázás szokása. Ám nemcsak a hangulat miatt előnyös ősszel teázni. Ugyanis egy jó, gyógynövényekből készült tea megvédhet téged az őszi nyavalyáktól, sőt. Ha már meg vagy fázva, akkor pedig enyhíthetik a tüneteket.

 • ne feledkezz el a vitaminokról sem – főleg a C-vitaminról –, hiszen még most sem késő feltölteni a vitaminkészleteket a téli időszakra.

Az idő lehűltével a szervezetünk egyre több betegségnek van kitéve. Nyakunkon van az influenza szezon – a járványhelyzetről nem is beszélve – továbbá a hideg teljesen legyengítheti az immunrendszerünket.

Ezért nem árt, ha vitaminokkal javítunk testünk elsődleges védelmi vonalának állapotán. Elő azokkal a C-vitaminokkal, és biztosítsd be az egészséged az év hűvös időszakára!

 • a jelenlegi helyzetre való tekintettel: viselj maszkot, ahol kérik és sokkal gyakrabban moss kezet, fertőtleníts!

Talán evidensnek tűnhet, de fontosnak tartjuk elmondani. Tartsd be a járványhelyzeti intézkedéseket: viselj maszkot, ahol kérik és sokkal gyakrabban moss kezet, fertőtleníts! Egyrészt az egészséged érdekében, másrészt pénzügyi okokból.

Hiszen nem biztos, hogy megengedheted magadnak azt, hogy két hétre kiess a munkából egy vírus miatt. Emellett a maszk mellőzésére adott bírságot sem gondoljuk, hogy teljes lelki nyugalommal adnád ki a zsebedből.

És te milyen szokásokkal kezeled az őszi időszakot? Írd meg nekünk kommentben!