Belépés

Regisztráció

Kérjük, adja meg szerződése megkötésekor rögzített email-címét. A regisztrációt csak az email-címhez tartozó, aktív szerződés esetén tudjuk engedélyezni.
Blog > Utasbiztosítás > Minden, amit tudni szerettél volna az utasbiztosításról

Minden, amit tudni szerettél volna az utasbiztosításról

Utasbiztosítás 2018. 08. 27.

Külföldi utazás biztosítás nélkül nem elképzelhetetlen, de elképesztően nagy kockázat. Az utasbiztosítás ugyanis anyagi fedezetet nyújt a külföldön történt balesetek és rosszullétek ellátási költségeire, továbbá fedezi a kárunkat akkor is, ha az utazás során a poggyászaink elvesztek vagy megsérültek. És még számtalan egyéb esetben is kihúzhat minket a bajból. De mi az, amit feltétlenül tudnunk kell a szolgáltatásról? Ebben a cikkben eláruljuk.

Milyen feltételekkel köthetünk utasbiztosítást?

Az első és egyben legfontosabb kritérium, hogy az utasbiztosítást kizárólag Magyarország területén kötheted meg. Ez kivétel nélkül minden hazai biztosítótársaságra igaz. Ezt tehát mindenképpen érdemes elintézni még az utazást megelőző hetekben.

 

És még valami.

 

Nem köthetünk utasbiztosítást külföldi munkavállalókként, illetve külföldön életvitelszerűen tartózkodókként. Kizárólag rövid idejű tartózkodásra érvényes a biztosítás - leginkább turisztikai céllal.

“Felesleges pénzkidobás” - mondják sokan, tévesen

Könnyű abba a hibába esni, hogy úgy gondoljuk, az utasbiztosítás költségeit megspóroljuk. Hajlamosak vagyunk ugyanis úgy gondolkodni, hogy ha nem fizetünk utasbiztosítást, azzal fejenként 10-30 ezer forintot spórolhatunk egy 7-8 napos nyaralás során.

 

Ez azonban tipikus példája az “ez velem úgysem történhet meg” gondolati tévesztésnek. Valójában igen kevés megerősítő statisztikát találnánk arra vonatkozóan, hogy azok a balesetek és kellemetlen helyzetek, amelyekre egy utasbiztosítás fedezetet nyújt, nem történhetnek meg velünk.

 

Egészen egyszerűen nincs garancia arra, hogy nem fordul ki a bokánk egy egyszerű városi séta során, hogy nem leszünk rosszul egy helyi ételtől, amelyhez a gyomrunk nincs hozzászokva, vagy hogy a választott légitársaság nem keveri el a poggyászainkat az út során - és a sort még folytathatnánk.

 

Persze, ezek valószínűségi rátája kellő odafigyeléssel és felkészüléssel csökkenthető, de sosem csökkentheti a nullára. Ezért ahelyett, hogy homokba dugnánk a fejünket, érdemes előre felkészülni ezekre az esetekre.

 

És nem, az nem minősül megfelelő felkészülésnek, hogy legyintve azt mondjuk: “ha megtörténik baj, majd kezdünk vele valamit.”

 

Honnan tudjuk például biztosra, hogy zsebből ki tudunk fizetni egy orvosi kezelést? Miért jobb meghagyni annak lehetőségét, hogy a mások által elveszített ruháinkat saját költségből kell pótoljuk, és bizonytalan várakozással kell viseltetnünk, amíg kiderül, hogy a felelős légitársaság fizet-e, és ha igen, mennyit.

 

Ezek egytől egyig olyan kockázati tényezők, amelyekre egészen egyszerűen felelőtlenség nem felkészülni.

Mire fizet az utasbiztosítás?

Tapasztalataink szerint a legnagyobb probléma az, hogy sokan nem tudják, pontosan mire is fizet az utasbiztosítás. Ez két okból problémás. Az első, hogy néhányan éppen ebből adódóan nem kötnek biztosítást, a második pedig az, hogy bár az illetőnek élő biztosítási szerződése van, mégsem érvényesíti azt, így lemarad a kártérítésről.

 

Az utasbiztosítás érvénytelenítéséről egyébként korábban már írtunk egy átfogó cikket, ezt is érdemes elolvasnod.

 

És amit még mindenképpen érdemes tudnod, az az, hogy általában milyen káresetekre terjed ki az utasbiztosítás:

 • orvosi ellátás költségei;
 • gyógyszerek és sebészeti beavatkozások ára;
 • mentési költségek;
 • tolmácsok és ügyvédek díjai;
 • hozzátartozókkal való kapcsolattartás költségei;
 • szükség esetén a családtagok kiutazásának költségei;
 • állatorvosi kezelések költségei;
 • baleseti halál, illetve rokkantság esetén járó kártérítés;
 • előre kifizetett programok, szállások, utazások visszamondása esetén költségtérítés;
 • autóbérlés;
 • ellopott mobiltelefon vagy más értékek;
 • az út során elromlott saját jármű javítási költségei;
 • a szervizbe szállítás költsége;
 • a javítás idejére szóló szállásbérlés vagy a hazautazás költsége;
 • a csereautó bérleti díja;
 • terrortámadás esetén felmerülő költségek;
 • a konzulátusra utazás költségét;
 • ideiglenes útiokmány díja;

 

Egyértelmű tehát, hogy az utasbiztosítás nem egy olyan dolog, amelyen érdemes spórolnod, ugyanis az ebből fakadó esetleges kárköltségeid sokkal magasabbak lehetnek. Ha vannak még további kérdéseid, ne habozz feltenni őket akár kommentben, akár weboldalunkon.

 

A Pannon-Safe kiemelt támogatója a Trabantszerelem nyári Skandináv túrájának. Ennek keretein belül hetekig hasznos tanácsokat és tudnivalókat osztunk meg veled utazásról és autózásról. Ezen felül pedig egy nyereményjátékot is hirdetünk, melynek részleteiről itt olvashatsz.