Belépés

Regisztráció

Kérjük, adja meg szerződése megkötésekor rögzített email-címét. A regisztrációt csak az email-címhez tartozó, aktív szerződés esetén tudjuk engedélyezni.
Pannon Safe
Pannon Safe
Blog > Casco > Mekkora legyen az önrész a biztosításomnál? (Akár CASCO-ról, akár bármi másról van szó)

Mekkora legyen az önrész a biztosításomnál? (Akár CASCO-ról, akár bármi másról van szó)

Casco 2021. 06. 03.

Többféle biztosítási ajánlatot is kapott, de nem tudja, melyik mellett döntsön?

Az önrészre vonatkozó részeket megnézte már?

Persze nem minden típusú biztosításnál van ilyen, de ahol igen, ott komoly mértékben befolyásolja a biztosítási díjakat, na meg persze magát a kártérítési eljárást.

Nagyon röviden és érthetően menjünk most végig azon, hogy pontosan miket is kell figyelembe venni ezzel kapcsolatban!

(És persze válaszoljunk a legfontosabb kérdésre is: mekkora önrészt érdemes Önnek vállalnia, ha a legjobbat akarja magának?)

 

Lakásbiztosításhoz és vállalkozói biztosításhoz is kellhet önrész

Önrész: nagyon egyszerű fogalom, hiszen annyit jelent, hogy a keletkezett kárt nem egyedül a biztosító téríti meg, hanem abból egy előre meghatározott összeget maga a biztosított, tehát Ön is magára vállal.

Az érdekesség, hogy szinte kizárólag csak a CASCO kapcsán beszélnek erről (ami érthető, hiszen ez érinti a legtöbb embert).

Azt azonban nem árt tudni, hogy az önrész bizony szóba jöhet lakásbiztosítások esetén is, illetve vállalkozói vagyon- és felelősségbiztosításoknál is.

Lakásbiztosítások esetén azonban viszonylag ritkábban kerül elő – ahol pedig nincs ilyen, ott értelemszerűen magasabb a biztosítási díj is (erről kicsit lentebb még bővebben olvashat majd).

 

Hogyan működik az önrész?

 

Maradjunk egyelőre a jól ismert CASCO-nál, mert ezen keresztül a legegyszerűbb bemutatni.

Az önrész meghatározásakor kétféle módon határozzák meg a mértéket: egy százalékos és egy minimum forintösszeget állapítanak meg a szerződésben.

 

 

  • A százalék azt mutatja meg, hogy a keletkezett kár mekkora részét kell a biztosítottnak, tehát Önnek megtérítenie.

  • A minimum összeg pedig azt, hogy legalább hány forintot kell Önnek vállalnia a kártérítésből.

Értelemszerűen ezek közül minden esetben csak az egyiket veszi figyelembe a biztosító – mindig azt, amelyik a nagyobb pénzösszeget takarja.

 

A gyakorlatban már minden érthetőbbé válik:

 

Tegyük fel, hogy Ön 10%-os, illetve min. 100.000 forintos önrészt vállalt: ez azt jelenti, hogy vagy a kár értékének egytizedét, vagy pontosan 100.000 forintot kell állnia a kártérítésből.

 

 

Az, hogy ebből melyiket fogja a káreseménykor figyelembe venni a biztosító, attól függ, hogy mekkora a kár mértéke.

  • Ha például kereken 100.000 forintos kár keletkezett az autóban, azt Önnek kell kifizetnie, hiszen éppen ennyit vállalt a szerződésben, a biztosítónak pedig nem kell „beszállnia”.

  • Ha 500.000 forintos kár keletkezett, akkor a 10% csak 50.000 forintot jelentene, úgyhogy a biztosító megint a vállalt 100.000 forintot fogja önrészként megállapítani (vagyis Ön fizet százezret, a biztosító pedig 400.000-et).

  • Ha 2.000.000 forintos kárról beszélünk, akkor viszont fordul a kocka, hiszen ekkor a 10% jelenti a nagyobb összeget, vagyis 200.000 forintot kell a kárból Önnek állnia, és 1.800.000-et fog a biztosító téríteni.

  • Ha pedig 1.000.000 forintos a kár, akkor a 10% is 100.000 forintot jelent, tehát igazából mindegy, ahogy melyik formát választja a biztosító.

 

Fontos: van, ahol már csak az egyik verziót használják!

 

Kicsit kuszának tűnik ez a százalékos és konkrét forintösszeges megoldás?

Ebben egyetértenek Önnel egyes biztosítók is!

Éppen ezért egyre gyakrabban kerülnek elő olyan ajánlatok, amik százalékokat nem tartalmaznak, hanem csak az összegszerű önrésszel foglalkoznak, hogy egyszerűbbé és átláthatóbbá tegyék a szerződéseiket.

 

 

Ebben az esetben tehát csak abban állapodnak meg, hogy mi az az összeg, amit még Önnek kell fizetnie egy adott káresetkor, ami pedig ezen felül van, azt mind a biztosító téríti meg.

 

Miért fontos a biztosítóknak az önrész?

Nem, nem kell attól tartani, hogy egy kiskapuról van szó, amivel a pénzintézetek ki tudják húzni magukat a kártérítési kötelezettség alól.

Van két sokkal gyakorlatiasabb indok a háttérben!

  • Egyrészt, ennek köszönhetően a kisebb összegű, „komolytalanabb” esetekkel már nem nekik kell foglalkozniuk: egy pár tízezer forintos kárt az autótulaj saját maga old meg, így pedig a biztosító foglalkozhat a valóban fontos káresetekkel.

  • Másrész pedig az önrész miatt már az autó tulajdonosa, a biztosított is sokkal inkább érdekelt abban, hogy az autóját megóvja, és minden szükséges óvintézkedést megtegyen, hiszen ha kár történik, akkor neki is fizetnie kell.

De van egy pont, ahol Önnek is hasznos lehet ez, ugyanis a biztosítási díj meghatározásakor is jelentős szerepe van!

 

A nagy kérdés: mekkora önrészt vállaljak?

 

Minél nagyobb az önrész, annál alacsonyabbak a biztosítási díjak: ez egy nagyon egyszerű és érthető ökölszabály.

Nem muszáj 10, 20%-ban gondolkodni, lehet nyugodtan följebb is menni, amivel a havi költségek lesznek majd kisebbek.

 

 

Kérdés, hogy kinek éri ez meg?

  • Magasabb önrészt választania akkor érdemes, ha nagyon-nagyon vigyáz az autóra, és a minimumra csökkenti annak az esélyét, hogy bármilyen káresemény következzen be. Ebben az esetben élvezheti az alacsony díjak előnyeit, és az önrész jelentette problémával nem kell foglalkoznia.

  • Ha viszont nagyobb biztonságot szeretne, akkor jobban jár, ha alacsonyabb önrészt vállal, és kicsivel többet fizet a biztosításért, így amikor kár történik, az nem fog akkora teherként nehezedni Önre. Alapvetően ezt a megoldást szoktuk javasolni mindenkinek, aki nem akar kellemetlen meglepetéseket utólag.

 

Akkora önrészt vállaljon, ami mellett biztonságban érzi magát!

200.000 forint elég nagy összegnek tűnhet, de ha azt nézzük, hogy így 1.800.000 forintos kárt térít meg Önnek a biztosító, máris nem hangzik annyira rosszul.

Minden természetesen viszonyítás kérdése, de szerencsére a biztosítási szerződésekben az önrész soha nem érinti váratlanul az ügyfeleket.

Ezeket fel kell tüntetni a megfelelő dokumentumokban ahhoz, hogy minden a legnagyobb rendben mehessen a jövőben, ha pedig Ön profi biztosítási alkuszra bízza a munkát, akkor garantáltan nem érik majd meglepetések.

Akár CASCO, akár lakásbiztosítás vagy vállalkozói biztosítás kapcsán kérné ki egy szakértő véleményét, hozzánk bátran fordulhat!