Belépés

Regisztráció

Kérjük, adja meg szerződése megkötésekor rögzített email-címét. A regisztrációt csak az email-címhez tartozó, aktív szerződés esetén tudjuk engedélyezni.
Pannon Safe
Pannon Safe
Blog > Casco > Hogyan kerülhető el az autóbaleset?

Hogyan kerülhető el az autóbaleset?

Casco 2021. 05. 11.

Az autóval okozott közlekedési baleset mind a vétlen résztvevőknek, mind a sofőrnek és a vele utazóknak traumatikus élmény, aminek nemcsak egészségügyi következménye lehet, hanem anyagi is. Természetesen ez a kettő nem is lenne egy lapon említhető egymással, de az esetek többségében a tapasztalat azt mutatja, hogy a kettő kéz a kézben jár. Éppen ezért érdemes megnézni, hogy mit tehetünk annak érdekében, hogy elkerüljük a bajt: a karambolt.

 

Abban az esetben, ha a közlekedési baleset elkerülésére szentelünk nagyobb figyelmet, az ember, a jármű és a környezet az a hármas rendszer, aminek a kockázati tényezőit vizsgálnunk kell. A közlekedés olyan helyváltoztatási folyamat, amelyeket személyek (emberek) és dolgok (járművek) hajtanak végre valamilyen környezetben.

A legegyszerűbb példával élve, ha egy budapesti lakos autóba ül és kispesti otthonából az újpesti munkahelyére hajt, akkor a közlekedés egy bizonyos formáját mutatja be. Azonban a közlekedési folyamat során a rendszer mindhárom elemébe kerülhet porszem, ami kizökkent a helyes kerékvágásból. Emiatt mi is azt vizsgáljuk meg, hogy az egyes vonatkozásokban milyen veszélyekkel kalkulálhatunk és hogyan kerülhetjük el őket.

 

Mit tehetünk sofőrként a baleset elkerülése érdekében?

  • Döntsük el: vagy iszunk, vagy vezetünk

Nem túlzás azt állítani, hogy az ittas vezetés komoly probléma Magyarországon. A közlekedési balesetek jelentős részéért, mintegy 8,4%-át teszik ki az ittas vezetés okozta, személysérüléses balesetek. Ezt a legegyszerűbben akkor tudjuk kikerülni, ha egyszerűen nem ülünk ittas állapotban autóba, pláne nem a vezetőülésbe.

Ha mégiscsak lecsusszant pár korsó sör, akkor hozzunk felelős döntést: inkább vegyünk igénybe tömegközlekedési eszközt, kérjük meg egy ismerősünket, hogy vigyen haza, vagy vegyük igénybe a taxi / sofőrszolgálat segítségét.

  • Csak kipihenten üljünk a volán mögé

Abban az esetben, ha álmosan vagy fáradtan ülünk a volán mögé, akár 35%-kal is csökkenhet a reakcióidőnk. Egy hirtelen fékezés, egy váratlanul felbukkanó gyalogos vagy biciklis, esetleg az autópályán való elbóbiskolás is okozhat életre szóló traumatikus élményeket. Csak kipihenten üljünk be az autóba, ha éjszaka elfáradnánk, inkább keressünk egy szállást, ahol aludhatunk néhány órát. De ahogy fentebb is javasoltuk, ismerősök, taxisok és a sofőrszolgálat segítségét sem rossz ilyenkor igénybe venni.

 

 

  • Ha rosszul lettünk, álljunk félre

A hirtelen jött szédülés, fejfájás vagy bármilyen egészségügyi panasz, ami befolyásolja a reakcióidőnket és a vezetési képességeinket, hatással van a közlekedésre. Éppen ezért, ha nagyon zavaróvá válnak, ne veszélyeztessünk másokat: álljunk félre, parkoljunk le, húzódjunk le az autópálya pihenő részére.

 

  • A sebességkorlátozások nem viccből vannak

Elképzelhető, hogy az autónk bírna többet is, de ha egyszer 60 km/h-át engedélyeznek az előírások, ne kísérletezzünk azzal, hogy 100 km/h-val száguldozunk. Ez nemcsak ránk lehet veszélyes, hanem a közlekedés többi résztvevőjének is: autóstársaknak és gyalogosoknak egyaránt.

 

Ami az autót illeti…

 

  1. Cseréljünk időben téli-nyári gumit

4 tenyérnyi hely. Kis túlzással kb. ennyi gondoskodik arról, hogy a több száz kg-os járművünk biztonságosan az aszfalton maradhasson. Éppen ezért az autónak is meg kell adni, ami neki jár: az évszakok váltakozásához mérten cserélni kell az abroncsokat.

 

  1. Fontos a rendszeres üzembentartás és karbantartás is

Amellett, hogy elvégezzük az olajcserét vagy megcsinálunk más kisebb-nagyobb dolgokat az autón, másra is szükség lehet. Igénybevételtől függően, érdemes félévente / évente átvizsgáltatni a járművet, hogy kiderüljenek azok a kisebb-nagyobb problémák, amelyek időközben esetleg felütötték a fejüket. Furcsa hang hallatszik a motorháztető alól vagy a kipufogó felől? Ne várjunk addig, amíg bekövetkezik a baj, inkább előzzük meg a problémát és keressük fel az autószerelőnket.

 

  1. Ne kísérletezzünk más üzemanyaggal, mint amit a tankunk enged

Bár csábítónak tűnhet megtörni a szabályokat és időnként kipróbálni valami mást, nagyobb kárt okozunk az autónknak, mint amennyit megspórolunk a benzinköltségen. Arról nem is beszélve, hogy ha nem a rendeltetésszerű használatot elősegítő üzemanyagot használsz és baleset lesz a vége, akkor a biztosító sem fogja megtéríteni a kárt.

 

A vezetési környezetnek is vannak kockázatai

 

  1. Egy gyalogos itt, egy kerékpáros ott, de a labda is kirepülhet

Amennyiben beülünk a volán mögé, az éber figyelem legyen a kulcsszó. A környezetünkben – főleg lakott területen – ugyanis a semmiből tűnhet elő egy járdáról hirtelen lelépő gyalogos vagy kerékpáros. Játszótereknél fokozottan érdemes figyelni erre, plusz az elpattanó foci- és kosárlabdákra is.

 

  1. Az a fránya kátyú

Sajnos szép számban vannak olyan részei a hazai úthálózatnak, ahol kátyúkkal is számolnunk kell. Érdemes nyitva tartani a szemünket, nehogy véletlenül belekormányozzuk egybe az autót, hiszen annak nemcsak kényelmetlen következményei lehetnek, hanem a kocsi is megsérülhet.

 

 

  1. Az ismeretlen terep

Abban az esetben, ha a város vagy ország egy számunkra ismeretlen pontjára visz az utunk – vagy esetleg külföldre – mindenképpen kettőzzük meg a figyelmünket. Sosem tudhatjuk, hogy milyen közlekedési malőrök történhetnek, hol találunk parkolót vagy éppenséggel mikor fordulunk zsákutcába, hol vannak a település kátyús részei.

 

  1. Ne támaszkodjunk a rutinra

Ha már az autónkkal is jól bejárattunk egy útvonalat, könnyen eshetünk abba a hibába, hogy reflexből vezetünk. Azonban könnyen előfordulhat, hogy a település- illetve városrendezés következtében itt-ott áthelyeznek 1-2 táblát vagy lámpát. Ilyenkor, ha a régi, jól berögződött szokások szerint vezetünk, könnyen balesetet okozhatunk.

 

Óvjuk magunkat és az autónkat is

Nem nehéz belátni, hogy az egészségünk az egyik legnagyobb kincsünk. Éppen ezért, ha megsérülünk vagy sérülést okozunk egy balesetben, esetleg lerokkanunk, az életünk hosszabb-rövidebb időre jelentősen megváltozik – a sérülés mértékétől függően. Ráadásul nemcsak a fájdalommal és a lelkiismertfurdalással kell megküzdenünk, hanem a hosszú időre kieső jövedelemhiánnyal is.

Ehhez számítsuk hozzá még azt is, hogy az autónk esetleg totálkáros lesz, vagy egy rendkívül drága pótalkatrészre lesz szükség a helyreállításához. És akkor a szerelő munkadíjáról még nem is ejtettünk egy szót sem.

Kétségkívül, az otthonunkon kívül az autónk az egyik legnagyobb értéktárgyunk. Éppen ezért ajánlott megtenni a legalapvetőbb óvintézkedéseket, ha a nélkülözhetetlen négykerekű járművünkről van szó: ez pedig nem más, mint a KGFB és a CASCO.

 

Biztosítást kötne?  Nézzen körbe kínálatunkban, hiszen… 

  • Kiváló, országos lefedettséggel rendelkezünk.

  • Nem kell amiatt aggódnia, hogy üzletkötőinket évek múltán nem találja meg. Országosan több mint 30 irodában elérhető üzletkötőkkel, és közel 200 munkatárssal dolgozunk.

  • Kiterjedt partnerhálózatunk van.

  • Nem kell tartania attól, hogy csak a számunkra előnyös megoldást ajánljuk. Szinte minden biztosítóval kapcsolatban állunk, és mindig több alternatívát is kínálunk, hogy a végső döntés az Ön kezében legyen.

  • Széles pénzügyi termékpalettát kínálunk

  • Nem kell félnie, hogy csak egy területet részesítünk előnyben. A biztosításon kívül lakástakarék, hitel, önkéntes és egészségpénztári termékeket is közvetítünk.

  • 20 éves szakmai múlttal rendelkezünk.

  • Nem kell nyugtalankodnia, nem ma kezdtük a szakmát. Tapasztalt szakembereink hozzáértéssel és rutinos ügyintézéssel támogatják pénzügyeit.

  • Vállalatunk magyar tulajdonban van.

  • Nem kell aggódnia a külföldi pénzintézetek érdekeltségei miatt. Cégünk 100%-ban magyar tulajdonú.

 

Felkeltettük az érdeklődését? Ide kattintva felveheti velünk a kapcsolatot!