Belépés

Regisztráció

Kérjük, adja meg szerződése megkötésekor rögzített email-címét. A regisztrációt csak az email-címhez tartozó, aktív szerződés esetén tudjuk engedélyezni.
Pannon Safe
Pannon Safe
Blog > Casco > Amikor az út mondja meg, merre visz: a téli autózás veszélyei

Amikor az út mondja meg, merre visz: a téli autózás veszélyei

Casco 2020. 02. 24.

Biztos hallottad már olyan embertől, aki balesetet szenvedett vagy káros szenvedélyei miatt komoly beteg lett, hogy mindig úgy hitte, vele ez nem történhet meg. Valljuk be, mind így vagyunk ezzel: nézzük a híreket, elszörnyedünk a világ eseményein, majd kikapcsoljuk a tévét és megyünk a dolgunkra. Mi, a sérthetetlenek.

Senki sem kivétel
 
Amikor a baj a közelünkben történik, akkor elgondolkodunk: lehet, hogy velem is megtörténhet. Annak ellenére is, hogy valóban nagyon könnyen elidegeníthetjük magunktól mindezt.
 
Nem csak luxus, de teljes felelőtlenség is úgy gondolkodnunk, hogy velünk ez nem történhet meg. Hogy mi vagyunk a kivétel. Hogy minket nem támadnak meg betegségek, mi nem koccanhatunk, és így tovább. Lehet, hogy a tévéből szemléljük a valóságot, de attól még velünk is bármi megeshet, amit a képernyőn látunk.
 
A halogatás veszélyes
 
Sokszor hallani, hogy valaki egész nyáron nem szedi le a téli gumit az autójáról, mert hamarosan úgyis megint jön a rossz idő. És persze ez a mentalitás fordítva is működik, sokan a nyári gumikkal próbálják átvészelni a telet.
 
Amikor megúszásra játszunk, szerencsejátékot űzünk – amiből idővel úgyis mi jövünk ki vesztesen. Ha pedig családunk is van, akkor minden nap, amikor felelőtlenek és elővigyázatlanok vagyunk, all int mondunk. Nemcsak azért, mert alkalmanként a gyerekeinket szállítjuk télen a nyári gumival, hanem azért is, mert a saját épségünk veszélyeztetése az egész családunk jövőjét fenyegeti.
 
Így autózz télen!
 
Habár az utakon mindig is lesznek felelőtlen járművezetők, azért a többségről elmondható, hogy igyekszik minden elővigyázatosságot megtenni. Ha ők nem lennének, nem álltunk volna neki megírni ezt a cikket. A következőkben akkor olvass tovább, ha szeretnél tenni a saját és családod biztonsága érdekében a téli utakon.
 
1. Fokozott figyelem
 
Nem lehet eleget hangsúlyozni, hogy úgy vezess télen, mintha tojásokon lépkednél! Soha nem tudhatod, hogy hol van lefagyva az út, mit hoz a következő kanyar, mikor csúszik meg egy gyalogos a járdán és kerül eléd az úttestre – a biciklisekről vagy motorosokról nem is beszélve.
 
 
 
 
Télen minden idegeszálunkra szükségünk van, amikor autóba ülünk, ezért inkább ne vezess olyankor, amikor stresszesebb vagy lelkileg kimerültebb vagy. Szükség van a teljes figyelmedre ahhoz, hogy folyamatosan radarozd az utak minőségét és a körülményeket.
 
2. Tartsd a tempót
 
Ha autód van, kénytelen vagy rugalmasan alkalmazkodni az időjárás körülményeihez és télen feltenni a téli gumit, nyáron pedig a nyárit. Lehet ezzel sumákolni, de csak ha az autó esetleges javítási költségeit is számoljuk, akkor sem érdemes. A megfelelő futófelületű téli gumi használata segít ellensúlyozni a csökkenő tapadást és az akár tízszer hosszabb fékutat. 
 
Tarts a megszokottnál nagyobb féktávolságot, vezess finoman és óvatosan! Ha nem tudsz elindulni a havas, jeges úton, válts magasabb sebességfokozatra, de aztán kapcsolj vissza és közlekedj így, mert az alacsonyabb sebességfokozat javítja a gumik tapadását.
 
3. Készülj fel a legrosszabbra
 
Télen bármikor behavazódhatsz az utakon, ezért érdemes plusz egy kabátot és pokrócot tartani az autódban. Arra mindig nagyon figyelj, hogy legyen elég üzemanyagod, legyen feltöltve a kocsi aksija, főleg hosszabb utak előtt. Érdemes egy lapátot is elhelyezned a csomagtartóban, hogy nagy havazások esetén kéznél legyen. És, amire mindig gondolj: bárhol is vagy, tudj segítséget kérni! Erre a legpraktikusabb megoldás, ha felszerelkezel egy autós mobiltelefon-töltővel. 
 
4. Ha megcsúszol (mert ez télen könnyedén megtörténhet)
 
Ne ess pánikba, ez nem a vég (főleg, ha nem száguldozol a jeges utakon)! Először is vedd le a gázt, a kuplungot engedd ki és finom kormánymozdulatokkal próbálj meg korrigálni. Ha az autód hátulja jobbra tör ki, akkor kormányozz kicsit balra, tehát kormányozz ellen. Ügyelj arra, hogy kerüld az erős, hirtelen fékezést a csúszós utakon!
 
Hogyan tudnád mégjobban bebiztosítani magad a téli utakon? Kattints ide és tájékozódj!