Belépés

Regisztráció

Kérjük, adja meg szerződése megkötésekor rögzített email-címét. A regisztrációt csak az email-címhez tartozó, aktív szerződés esetén tudjuk engedélyezni.
Pannon Safe
Pannon Safe
Blog > Nyugdíjbiztosítás > Nyugdíjbiztosítás és adókedvezmény: egyre többen veszik igénybe ezt az öngondoskodási formát

Nyugdíjbiztosítás és adókedvezmény: egyre többen veszik igénybe ezt az öngondoskodási formát

Nyugdíjbiztosítás 2021. 02. 16.

Hosszú évek óta téma a közéletben, hogy vajon meddig bírja erővel az állami nyugdíjrendszer és hogyan kerülhetjük el azt a szomorú tényt, hogy a felhőtlen nyugdíjas évek helyett munkával, kiszolgáltatottan teljenek el idősebb napjaink. A kérdés egyre fiatalabb generációkat és egyre többeket foglalkoztat, ami látszik a statisztikákon is: 2019-es nyugdíjbiztosítási befizetéseik után 2020-ban mintegy 13 milliárd Ft feletti összeget igényeltek vissza adóvisszatérítésként. Hogy is van ez?

Magyarország nyugdíjrendszere alapvetően úgy működik, hogy az aktív korú munkavállalók befizetéseiből fedezik a nyugdíjakat. Mivel elöregedő társadalomban élünk a kevesebb aktív befizetőre egyre nagyobb teher hárul, hiszen a nyugdíjasok száma egyre nő.

Ez veti fel a bevezetőben is megfogalmazott kérdést: meddig fogja bírni az állami ellátórendszer a nyugdíjak kifizetését? Amennyiben ugyanis nem változik a népesedési tendencia, el fog jönni az a pont, amikor már a korábban megszokott életszínvonalunk folytatólagos biztosításához képest rendkívül alacsony, vagy épp semmilyen nyugdíjra sem számíthatunk.

 

Ezért lenne fontos időben gondolni az öngondoskodásra

Annak érdekében, hogy elkerüljük az időskori kihívásokat és ne jelentsen problémát a mindennapi megélhetés (az étkezéstől kezdve a ruházkodáson át egészen a rekreációs és szabadidős programokig bezárólag), hovatovább a lakhatás biztosítása, minden felelős állampolgárnak érdemes előre gondoskodnia erről az időszakról.

 

 

Vannak, akik a párnacihába vagy a szekrény mélyére rejtve gyűjtik a megtakarításaikat, de így a 21. században azért léteznek már ennél biztosabb és bizonyos hozamot is biztosító nyugdíj-előtakarékossági formák.

Ezek közül 3 fő kategóriát ismer el és támogat valamilyen formában az állam:

 • az önkéntes nyugdíjpénztár,

 • a nyugdíjbiztosítás,

 • valamint a nyugdíj-előtakarékossági számla.

E három nyugdíj-előtakarékossági forma közül jelenleg a nyugdíjbiztosítás a legnépszerűbb megoldás. És nem véletlenül: ez egy elsősorban megtakarításként funkcionáló életbiztosítási konstrukció, amelynek a kifejezett célja a nyugdíjas évek megkönnyítése.

 

Mit kell tudni a nyugdíjbiztosításról?

Az 1995. évi CXVII. törvény a személyi jövedelemadóról jogszabály alapján akkor beszélhetünk nyugdíjbiztosításról, ha az életbiztosításnak van a szerződésben is meghatározott, konkrét lejárati ideje, ami a szerződéskötés napjától számítva az aktuális nyugdíjkorhatár elérésének napja.

Ennek a fix futamidőnek az előnye, hogy már a biztosítás megkötése pillanatában, akár évtizedekre előre is rögzítésre kerül az elérni kívánt nyugdíjcél. A szerződéstől függően a biztosítás díja havonta, negyedévente, félévente vagy évente történik. A havi 5000 Ft-os összegtől kezdve a több 10 000 Ft-ot is kiteheti a havidíj, ami néhány év elteltével egyaránt növelhető, de csökkenthető is.

Ajánlott olyan összegben megállapodni a biztosítóval, amit nem érez meg a családi költségvetés, amit könnyedén ki tudunk fizetni, hiszen így a rendszeresség is egyszerűbben fenntartható. Ezen felül évi 2-3%-os értékkövetést – az infláció miatt – megéri belekalkulálni a díjba. Egyébként a biztosító abban az esetben szolgáltat még a nyugdíjba vonuláson kívül, ha bármilyen jogcímen nyugdíjba vonul (pl. hölgyek 40 év szolgálati idővel), váratlanul elhuny a biztosított, vagy legalább 40%-os rokkantságot állapítanak meg nála.

A nyugdíjbiztosítások további közös jellemzője, hogy a saját névre szóló számlánkon gyarapszik a havonta erre a célra félretett összeg. Ehhez a biztosítás időtartama alatt nem, vagy csak korlátozottan férünk hozzá, hiszen belföldi vagy akár külföldi pénzintézetek befektetési alapként kezelik a pénzünket.

A nyugdíjbiztosítás nagy előnye, hogy mivel életbiztosításnak minősül, se az állam, se más állami szerv – például a NAV – sem fér hozzá. 

(Arról, hogy miért létszükséglet KATA-s vállalkozóknak előtakarékoskodniuk a nyugdíjas évekre, ITT írtunk korábban.)

 

Nem véletlen, hogy a nyugdíjbiztosítás az egyik legnépszerűbb előtakarékossági forma

Magyarországon a 2014-es esztendő óta ösztönzi az állam a magáncélú nyugdíjelőtakarékosságot oly módon, hogy az éves befizetések 20%-át – de legfeljebb 130 000 Ft-ot – adóvisszatérítés formájában vissza lehet igényelni. Ez a hajtóerő lassan, de biztosan elérte a célját, hiszen a MABISZ 2020 decemberi adatai szerint a 2019-es adóévet tekintve, több mint 287 000-en éltek ezzel az adóvisszatérítéssel.

Számszerűsítve ez több mint 13 milliárd Ft-os visszaigénylést takar. Ráadásul a biztosítottnak visszajáró összeget –az öngondoskodást tovább segítve – a NAV a biztosítónál vezetett számlájára utalja.

Amennyiben Ön is úgy gondolja, hogy itt az ideje elkezdenie takarékoskodni idős korára, jó, ha tudja, hogy alapvetően kétféle nyugdíjbiztosítás típus közül választhat: a rendszeres díjfizetésű és egyszeri díjas biztosítások, illetve hagyományos és befektetésekhez kötött nyugdíjbiztosítás.

 

 

Szerencsére a mai szerződések már rendkívül rugalmasak, így akkor sincs minden veszve, ha esetleg egy átmeneti pénzügyi nehézség miatt nem tudja fizetni a biztosítás díját. Ilyen esetben lehetőség van szüneteltetést vagy díjcsökkentést kérni, majd akkor folytatni a díjfizetést, ha már rendbe jött az anyagi helyzet.

Mindenesetre most sem tanácsolunk mást, mint amit szoktunk: ahhoz, hogy megtalálja a pénztárcájára szabott konstrukciót, egyeztessen az Ön érdekeit képviselő pénzügyi tanácsadóval. Ma már számtalan biztosító kínál rengeteg biztosítást – csak a nyugdíjbiztosításokból közel 70-80 féle van – ezért jobb, ha egy szakértő segít áttekinteni a lehetőségeket és meghozni az optimális döntést.

Biztosítást kötne?  Nézzen körbe kínálatunkban, hiszen… 

 • Kiváló, országos lefedettséggel rendelkezünk.

 • Nem kell amiatt aggódnia, hogy üzletkötőinket évek múltán nem találja meg. Országosan több mint 30 irodában elérhető üzletkötőkkel, és közel 200 munkatárssal dolgozunk.

 • Kiterjedt partnerhálózatunk van.

 • Nem kell tartania attól, hogy csak a számunkra előnyös megoldást ajánljuk. Szinte minden biztosítóval kapcsolatban állunk, és mindig több alternatívát is kínálunk, hogy a végső döntés az Ön kezében legyen.

 • Széles pénzügyi termékpalettát kínálunk

 • Nem kell félnie, hogy csak egy területet részesítünk előnyben. A biztosításon kívül lakástakarék, hitel, önkéntes és egészségpénztári termékeket is közvetítünk.

 • Több, mint 20 éves szakmai múlttal rendelkezünk.

 • Nem kell nyugtalankodnia, nem ma kezdtük a szakmát. Tapasztalt szakembereink hozzáértéssel és rutinos ügyintézéssel támogatják pénzügyeit.

 • Vállalatunk magyar tulajdonban van.

 • Nem kell aggódnia a külföldi pénzintézetek érdekeltségei miatt. Cégünk 100%-ban magyar tulajdonú.

Felkeltettük az érdeklődését? Ide kattintva felveheti velünk a kapcsolatot!