Belépés

Regisztráció

Kérjük, adja meg szerződése megkötésekor rögzített email-címét. A regisztrációt csak az email-címhez tartozó, aktív szerződés esetén tudjuk engedélyezni.
Pannon Safe
Pannon Safe
Blog > Nyugdíjbiztosítás > Nyugdíjba menni akár 30-40 évesen? Nincs csoda, egyszerű matek az egész

Nyugdíjba menni akár 30-40 évesen? Nincs csoda, egyszerű matek az egész

Nyugdíjbiztosítás 2019. 05. 06.

A mókuskerékből való kiszállás régóta foglalkoztatja a ... nos, nagyjából mindenkit, aki benne van. Egy Észak-Amerikában indult mozgalom van terjedőben Európában is, amelynek több sikeresen idő előtt nyugdíjba vonult tagja hírdeti, hogy néhány – módszereiben egyszerű, betartásában nehéz – alapelv segítségével sok ember számára elérhetővé válhat az, hogy az unott, fárasztó munkáját egy kellemes és jobb életre cserélje. Ezt szeretnénk dióhéjban bemutatni, érdeklődés esetén később részletesebben is.

Három alapelv

Az angol nevén F.I.R.E. mozgalom (F.I.R.E. = Financially Independent – Retired Early, vagyis kb.: anyagilag független, korán visszavonult) három alapvetésen nyugszik, amelyet az egyik leghíresebb képviselője Mr. Money Mustache szedett össze a legérthetőbben.


1. Költs keves(ebb)et!

Nincs meglepetés, minél kisebb hányadát költjük el a fizetésünknek, annál többet tudunk félretenni. Az ördög a részletekben rejlik, miről tudunk, és miről vagyunk hajlandóak lemondani. Otthon eszünk, vagy éttermben? Vesszük a reggelinket, vagy csináljuk? Fontos az autó? Fontos a nagyobb TV? Mekkora nyaralásra szánunk? Van-e fogyasztási hitelünk?

 

2. Keress többet!

Egy idő után nincs mit spórolni a kiadásainkon, vagy az nagyon fájdalmas lenne. Ez a rész sem bonyolult, több pénzből könnyebb többet félretenni. Itthon (is) nagyon sokan lennének képesek sokkal-sokkal többet keresni, viszont ehhez aktívan képezni kell magunkat, új képességeket, nyelveket megtanulni, esetenként szakmát váltani, ne adj’ isten elköltözni a jelenlegi lakhelyéről. Erre nem mindenki hajlandó.

 

3. Kezeld jól a megtakarításaid!

Az előbbi két tanács betartásával előállt megtakarításaink minél jobb forgatása a harmadik összetevő. Mivel ebből tervezünk később élni, ezért a korai nyugdíjazás egyik legnagyobb ellenségét, az inflációt legalább le kell győznie a pénzünk hozamának.

Az önfejlesztés részeként a megtakaírásaink jó kezelésével hosszú (évtizedes) távon évi 6-9% hozamot érhetünk el átlagosan (nem minden évben, hanem átlagban). A pénzünkön jó hozamot elérni nem olyan ördöngős, sokféleképp lehet: ingatlan, osztalék, ETF-ek, kötvények. Ami egyeseket elriaszthat, hogy itt sincs csoda, az ehhez szükséges tudás elsajátítása 2-4 évnyi tanulás a témában.


A matek

Hogy mennyi pénzre van szükség az előbbi mutatványhoz, azt legegyszerűbben úgy számolhatjuk ki, hogy azt a pénzt, ami szerintünk egy hónapnyi megélhetéshez szükséges megszorozzuk 12-vel (évi megélhetés), majd 25-tel (évi 4%-ot veszünk ki a pénzből, amit vélhetően fial is, tehát a tőkénkhez sosem nyúlunk.)

Az előbbiek alapján már nagyjából sejthető, hogy az határozza meg, hogy mikor tudunk visszavonulni, hogy mekkora a megtakarítási arányunk, azaz a jövedelmünk mekkora hányadát tesszük félre, és az milyen hozamokkal kamatozik.

A példa kedvéért vegyünk egy 300.000 forintos fizetést, és hogy 150.000-ből egyszerűen, de kényelmesen meg tudunk élni nyugdíj után. Erre gyakorolva 150.000-et teszünk el az ügy érdekében havonta, amire átlagosan 5% kamatot kapunk infláció felett, és bumm 16,5 év alatt letehető a malteros kanál.

Hogy nem keres mindenki 300.000-et? Nem bizony. Hogy kevés a 150.000-egy hónapra? Luxusban fürödni biztosan kevés. Mint írtuk korábban, nincs csoda, a korai nyugdíj nem való mindenkinek. Sokan csak részben mennek nyugdíjba, egy részmunkaidőre, vagy rosszabbul fizető állásra váltanak, amit viszont szeretnek csinálni. Ha te már most is ezt csinálod, jó hírünk van: máris elérted a nagy részét annak, amit ez az életmód nyújthat.

Ha van kedved játszani, itt kiszámolhatod hogy mekkora megtakarítás és hozam mellett mennyi idő múlva vonulhatnál vissza.


Nyugdíj ≠ semmittevés

Itthon a nyugdíjas lét negatív képzettársításokkal is jár. A fent leírt visszavonulás azonban nem a láblógatásra ad lehetőséget, hanem arra, hogy azzal foglalkozzunk, ami igazán fontos nekünk (ez lehet fizetős munka is, a hazai példa Takács Szabolcs, például néha kamiont vezet, és jógát oktat), de a gyerekekkel, családdal töltött extra idő, több utazás, vagy egy izgalmas hobbi is elérhetővé válik így.

A mozgalom céljait azért is jó megismerni, mert ha esetleg nem is érjük el a korai nyugdíjazást mint célt, az úton már a kezdő lépések megtétele is jobbá és stabilabbá teszi a hétköznapjainkat (például: vésztartalék kialakítása, adósságok rendezése, költségek követése, nagyobb elégedettség a munkában vagy otthon).

A korai nyugdíj legnehezebb kérdése, hogy mit csinálnál, ha bármivel foglalkozhatnál? Te tudod a választ?