Belépés

Regisztráció

Kérjük, adja meg szerződése megkötésekor rögzített email-címét. A regisztrációt csak az email-címhez tartozó, aktív szerződés esetén tudjuk engedélyezni.
Pannon Safe
Pannon Safe
Blog > Nyugdíjbiztosítás > Mitől félnek a mai fiatalok?

Mitől félnek a mai fiatalok?

Nyugdíjbiztosítás 2018. 02. 12.

A fiatalok nagy része egyáltalán nem biztos abban, hogy a jövőben is olyan stabil pénzügyi helyzetnek örvendhet, mint napjainkban. Ezzel kapcsolatban érdekes tényeket tárt fel a K&H biztos jövő indexe, mi pedig megpróbáljuk hasznos tanácsokkal kiegészíteni az adatokat.

A fiatalok többsége a jövője miatt aggódik

A jelenlegi anyagi helyzetük tekintetében elégedettek a 30-59 éves korosztály képviselői, ám hosszútávú kilátásaikkal kapcsolatban már koránt sem ennyire optimisták, derül ki a K&H biztos jövő indexéből. Ezek az aggályok ráadásul nem is alaptalanok, hiszen az elmúlt évek során több pénzügyi szakember is arra a következtetésre jutott, hogy néhány évtized elteltével a lakosság nyugdíja fokozatosan csökkenni fog. Ezt látszik alátámasztani a Groupama Bitosító megbízásából készített országos kutatás is, mely szerint a 18-29 éves korosztály úgy gondolja, egy pénzügyileg stabil öregkorhoz fejenként 22 millió forintnyi megtakarítás lenne szükséges. Ezt ráadásul nem csak a fiatalok, hanem egyes szakértők is így gondolják, ezért azt javasolják, havonta legalább 15 000 - 20 000 forintot tegyünk félre, bár könnyen lehet, hogy még ez az összeg is kevésnek bizonyul majd.

A legnagyobb probléma ezzel kapcsolatban, hogy sokak számára egyszerűen nincs miből félretenni, ezért lehet az, hogy - egyes felmérések szerint - a lakosság mintegy 60%-a nem rendelkezik semmilyen megtakarítással.Sokan nem is foglalkoznak azzal, hogy évek múltán milyen nyugdíjra számíthatnak, ezért még csak nem is sejtik, mennyiből kell majd biztosítaniuk a mindennapi megélhetésüket. Nyugdíjkalkulátorunk segítségével azonban könnyedén kiszámolhatod a várható állami nyugdíjad mértékét, így tudatos pénzügyi döntést hozhatsz a jövődre nézve.

A rövid távú tervek is problémásak

A K&H biztos jövő indexe arra is rámutat, hogy a mai fiatalok nem csupán az elégtelen nyugdíj miatt aggódnak. Vannak olyan rövid távú anyagi kockázatok is, melyek foglalkoztatják a fiatal generációt. Ilyen például a nyaralás kérdése. A legtöbben ugyanis attól tartanak, hogy nem lesz elég pénzük nyaralásra. A fiatalok a nyaralás mellett az egészségüket is féltik, ugyanis a kutatás során megkérdezettek negyede attól tart, hogy egy esetleges betegség esetén nem lesz elég pénze a kezelésekre és a rehabilitációra. A kutatásban részt vevők 27%-a pedig fél, hogy képtelen lesz támogatni saját gyerekeit.

A megtakarítások megoldhatják a fent említett problémákat

Sokaknak azért nincs saját megtakarításuk, mert látszólag eredménytelen, folyamatos kiadásnak tűnik, hiszen hozama csak sokkal később lesz. Arra azonban a legtöbben nem gondolnak, hogy bár most még megtehetik, hogy havonta 15 000 - 20 000 forintot nélkülözzenek, de a jövőben koránt sem biztos, hogy egyáltalán a megélhetésükhöz elegendő pénzösszeggel rendelkeznek majd.

Az első lépés tehát a pénzügyi biztonság megteremtése felé ennek felismerése, és az elhatározás. Ha bármilyen szakmai segítségre van szükséged, keress minket, és készséggel segítünk.