Belépés

Regisztráció

Kérjük, adja meg szerződése megkötésekor rögzített email-címét. A regisztrációt csak az email-címhez tartozó, aktív szerződés esetén tudjuk engedélyezni.
Pannon Safe
Pannon Safe
Blog > Nyugdíjbiztosítás > Amit a kockázati életbiztosításokról tudni kell – befolyásolja-e például a COVID-19?

Amit a kockázati életbiztosításokról tudni kell – befolyásolja-e például a COVID-19?

Nyugdíjbiztosítás 2021. 02. 09.

Bár a lakásbiztosításokhoz, valamint baleset- és egészségbiztosításokhoz képest a kockázati életbiztosítások kevésbé elterjedtek itthon, egyre többen jutnak arra a felelős döntésre, hogy sajnálatos váratlan helyzetekre gondolva is gondoskodnak szeretteik anyagi biztonságáról. Ezt a felelősségvállalást segítik a kockázati életbiztosítások, amiket ebben a cikkben mutatunk be kicsit részletesebben.

Szinte minden emberben felmerül annak igénye, hogy előre kiküszöbölje azokat a váratlan helyzeteket, amik komoly károkat okoznának és jelentős kiadásokkal terhelnék meg a családi költségvetést.

Milyen váratlan helyzetekre készülünk fel a leggyakrabban?

Az esetek többségében baleset- illetve egészségbiztosításra esik a választásunk. Ezzel az egyszerű módszerrel például egy futás közben kibicsaklott boka vagy autóbaleset miatt keletkezett csonttörés esetén fedezni tudjuk a kárunk és a kiesett jövedelmünk egy részét. Emellett a szerződéstől függően, a kórházi kezelés idejére biztosít eltérő mértékű napidíjat, de ez persze csak néhány említésre méltó szolgáltatás azok közül, amik ezekben a biztosítástípusokban benne foglaltatnak.

Ugyanilyen egyszerűen tudunk gondoskodni az életvitelünkhöz, valamint a kényelmes közlekedéshez nélkülözhetetlen autónkról a casco vagy kötelező gépjármű felelősségbiztosítás segítségével. Van, akinek a munkája elvégzését könnyíti meg jelentősen egy négykerekű jármű, másnak a családi logisztika miatt van rá szüksége – ezért tűnik logikus vállalásnak, hogy az autót is ott védjük, ahol csak tudjuk.

Éppen ennyire tűnik logikusnak, hogy a megfelelően kiválasztott és az értékes ingóságokra is kiterjesztett lakásbiztosítással az otthonunkról gondoskodunk. Amennyiben az igényeknek megfelelő lakásbiztosításra esett a választás, a töréskárok, betörésvédelem és az olyan nagyértékű ingóságok, mint amilyen az új okostévé, mosógép, vagy konyhabútor védelme is benne foglaltatik a szerződésben, csak, hogy néhány példát említsünk.

De mi a helyzet azokkal az elkerülhetetlen és olykor rendkívül tragikus kimenetelű – például halált vagy rokkantságot okozó – élethelyzetekkel, amik úgy csapnak le az emberre, mint derült égből a villámcsapás? Ezek a sajnálatos helyzetek nemcsak a család életére nyomják rá a bélyeget, de nem elfeledhető módon anyagi kiszolgáltatottságot is jelentenek az életben maradt, esetleg még kiskorú családtagok, vagy az ápolásra kényszerült szerettek számára. Itt jön képbe a kockázati életbiztosítás.

A kockázati életbiztosítás akár életeket is menthet

A példának okáért vegyünk átlagos magyar családot, 2 szülővel és 2-3 gyermekkel. Ahhoz, hogy az alapvető szükségletek biztosításán kívül még fenn tudják tartani az otthonukat, fizessék például a családi házra felvett jelzáloghitelt, az autó törlesztőrészletét, a rezsit, a gyerekek oktatását és a számtalan más kiadást, valószínűleg mindkét szülőnek dolgoznia kell.

De mi történik akkor, ha a szülőpár egyik tagja például egy halálos kimenetelű balesetben elhalálozik? Az életben maradt apára vagy anyára hárul minden teher, amin eddig ketten osztoztak: egyedül kell megteremtenie a gyermekei és saját maga számára azt az anyagi biztonságot, amit idáig kétkeresős családi modellben oldottak meg.

Más megközelítésből nézve, az sem ritka eset, ha az egyik családfenntartót valamilyen rettegett, akár halálos kimenetelű betegséggel kénytelen szembenézni. Ez akár mindkét keresőt munkaképtelenné tehet, hiszen a beteg jövedelmére nem számíthatnak, míg a párja a körülményekből adódóan esetleg magára kell vállalja a betegről való gondoskodást. Ebben az esetben gyakorlatilag minden jövedelmét elveszítheti a család.

Az élet rengeteg olyan forgatókönyvet produkál, amire nem készülhetünk fel teljes mértékben, de megelőzhetjük vele azt, hogy a szeretteink kiszolgáltatottan magukra maradjanak. Az ilyen helyzetek megelőzésére való a kockázati életbiztosítás, ami a baj megtörténtét követően és a megkötött szerződéstől függően, akár több millió vagy több tízmillió forintos segítséget jelenthet.

Kockázati életbiztosítás a gyakorlatban

A kockázati életbiztosítás különálló csoportot alkot a hagyományosnak tekintett életbiztosításokhoz képest. A kockázati életbiztosítások többsége ugyanis halálesetet követően fizeti ki a kedvezményezettnek a biztosítási összeget, azonban szerződéstől függően még rokkantság esetén is fizethet a biztosító.

Az adott szerződéstől és az esetleges kiegészítő biztosításoktól függően az alábbi esetekre köthető kockázati életbiztosítás:

  • haláleset (betegségből és balesetből adódó is),

  • rokkantság,

  • baleseti rokkantság,

  • csonttörés,

  • égési sérülés,

  • kritikus betegségek, pl. rákos megbetegedés,

  • kórházi napi térítés,

  • baleseti kórházi napi térítés.

Fontos megjegyeznünk, hogy a kockázati életbiztosítás nem megtakarítási céllal kötött életbiztosítás. Kizárólag a biztosítás futamideje alatt gondoskodik a család anyagi segítségéről. A kockázati életbiztosítás tehát kizárólag valamely tragédia (haláleset, rettegett betegség vagy rokkantság) esetén fizet. Ha lejárt a szerződés időtartama, visszatérítés nem jár, de természetesen újra meghosszabbítható.

Mire kell figyelni a kockázati életbiztosítás kötése előtt?

Természetesen a biztosítás díja mindig pénztárcába vágó kérdés, azonban itt is érvényes a mondás: olcsó húsnak általában híg a leve. A kockázati életbiztosítás díját egyébként számtalan tényező befolyásolja.

A legalapvetőbbek:

  • az életkor,

  • a biztosítás választott futamideje,

  • a választott kiegészítő biztosítások,

  • a biztosított foglalkozása,

  • a biztosított hobbija,

  • a biztosított aktuális egészségi állapota,

  • a különböző rizikófaktorok (például a dohányzás, családi betegségek, alkoholfogyasztási szokások, testsúlyból fakadó rizikó kérdése).

Arra is fel kell hívnunk a figyelmet, hogy a kockázati életbiztosítást általában megelőzi egy orvosi vizsgálat állapotfelmérés gyanánt. Ez többek között vérvételből és vérnyomásmérésből, testsúlymérésből, illetve magasságmérésből áll, de ahogy bővítjük a különböző kiegészítő biztosításokkal a sort a teljeskörű védelem érdekében, annál hosszabb lehet a sor.

Fontos kitétel az is, hogy ha már van valamilyen meglévő betegség, akkor arra és az abból következő problémákra nem térít a biztosító. Éppen ezért, a különböző csalások elkerülése érdekében a biztosítók nagy része él a kivárás lehetőségével. Ez azt jelenti, hogy általában 6 vagy 12 hónap biztosítási jogviszonyt követően szolgáltat először.

Így hatott a COVID-19 a kockázati életbiztosításokra

A Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) információi szerint a koronavírus nem minősül kizáró oknak a kockázati életbiztosításoknál. Ugyanakkor a biztosítótársaságok eltérő megközelítést alkalmaznak:

  • egyes biztosítók szerződései egyáltalán nem tartalmaznak járványhelyzetre vonatkozó kitételeket és kizárásokat,

  • más megközelítés szerint a koronavírus nem minősül heveny fertőző vagy kritikus betegségnek, így nem kizáró ok,

  • megint más biztosítók szerződése alapján ugyan kizárásnak minősülne a koronavírus, de a helyzetre való tekintettel a COVID-19-cel kapcsolatos biztosítási eseményekre is szolgáltatnak, mind az egyéni, mind a csoportos kockázati életbiztosítások esetén.

A szövetséget idézve:

Több biztosító ráadásul még kedvezően módosított is az új szerződéseknél az egyes életbiztosítási, valamint baleset- és betegségbiztosítási termékeknél érvényes várakozási, kockázatkizárási időn. Az egyik 30 napra csökkentette az egyébként 6 hónapos várakozási időt a COVID-19 betegséggel összefüggő, bármely okú halálszolgáltatás esetében.

Egy másiknál pozitív teszttel igazolt, COVID-19 megbetegedésből eredő kórházi kezelés esetén két hétre rövidítették le a kockázatkizárási időt több konstrukciónál is. Sőt, olyan társaság is van, amelynél az életbiztosítások esetén nincs várakozási idő, s a megkötött szerződések akár az első díj befizetésének másnapjától fedezetet kínálnak.

Megjelentek új fedezetek is a járvány hatására, például egyes társaságok egy alkalommal vállalják az elvégzett COVID-19 szűrővizsgálat költségének megtérítését (15.000 Ft összegig), mások kórházi napi térítést nyújtanak, vagy a keresőképtelenség esetére szóló új táppénz fedezetet vezettek be.”

Érdemes tehát jól szétnézni a kockázati életbiztosítások piacán és a jelenlegi helyzetre is érdemben reflektáló biztosítás mellett tennie le a voksát.

Biztosítást kötne?  Nézzen körbe kínálatunkban, hiszen… 

  • Kiváló, országos lefedettséggel rendelkezünk.

  • Nem kell amiatt aggódnia, hogy üzletkötőinket évek múltán nem találja meg. Országosan több mint 30 irodában elérhető üzletkötőkkel, és közel 200 munkatárssal dolgozunk.

  • Kiterjedt partnerhálózatunk van.

  • Nem kell tartania attól, hogy csak a számunkra előnyös megoldást ajánljuk. Szinte minden biztosítóval kapcsolatban állunk, és mindig több alternatívát is kínálunk, hogy a végső döntés az Ön kezében legyen.

  • Széles pénzügyi termékpalettát kínálunk

  • Nem kell félnie, hogy csak egy területet részesítünk előnyben. A biztosításon kívül lakástakarék, hitel, önkéntes és egészségpénztári termékeket is közvetítünk.

  • Több, mint 20 éves szakmai múlttal rendelkezünk.

  • Nem kell nyugtalankodnia, nem ma kezdtük a szakmát. Tapasztalt szakembereink hozzáértéssel és rutinos ügyintézéssel támogatják pénzügyeit.

  • Vállalatunk magyar tulajdonban van.

  • Nem kell aggódnia a külföldi pénzintézetek érdekeltségei miatt. Cégünk 100%-ban magyar tulajdonú.

Felkeltettük az érdeklődését? Ide kattintva felveheti velünk a kapcsolatot!