Belépés

Regisztráció

Kérjük, adja meg szerződése megkötésekor rögzített email-címét. A regisztrációt csak az email-címhez tartozó, aktív szerződés esetén tudjuk engedélyezni.
Pannon Safe
Pannon Safe
Blog > Lakásbiztosítás > Tudta? A lakásbiztosítás az elektronikai eszközök meghibásodása esetén is téríthet!

Tudta? A lakásbiztosítás az elektronikai eszközök meghibásodása esetén is téríthet!

Lakásbiztosítás 2021. 04. 06.

Mit jelent a kiterjesztett garancia, milyen feltételek mellett vehető igénybe és mire kell odafigyelni akkor, ha lakásbiztosítás kiegészítő lehetőségeként igényeljük?

 

A digitalizálódó világnak és a felgyorsult életmódnak köszönhetően egyre több okoseszközzel és elektronikai berendezéssel vesszük magunkat körbe, melyek mára háztartásunk szerves részévé váltak. Ezek az eszközök általában nem olcsók, így meglehetősen kellemetlen lehet, ha valamelyik a kötelező jótállási idő lejártával hibásodik meg.

A problémára azonban létezik egy hatékony megoldás. Ez nem más, mint a lakásbiztosítási kiegészítő biztosítás, mely évi néhány ezer forintos átalánydíj ellenében az eszközeink garanciális idejének lejárta utáni javíttatást vagy cserét is fedezheti.

Most megmutatjuk, miét érdemes igénybe venni ezt a lehetőséget és azokat a részleteket is, melyekre a lakásbiztosítás megkötése során érdemes lehet odafigyelni.

 

Ablakon kidobott százezrek? Avagy ezért fontos figyelnünk okoseszközeink és elektronikai cikkeink védelmére

Az elmúlt évtized hatalmas fellendülést hozott az elektronikai eszközök piacán. Az okostelefonok és tabletek után az otthonokban megjelentek a smart televíziók és egyéb okoseszközök, melyek legfőbb feladata, hogy egyszerűbbé és kényelmesebbé tegyék mindennapjainkat.

Míg 2010-ben LCD és plazmatelevízióból száz háztartásra még összesen 12 készülék jutott, addig ez a szám mára száz fölé emelkedett. A fejlődés tehát gyakorlatilag megállíthatatlan, és ma már szinte elképzelhetetlen egy háztartás legalább egy-két értékesebb háztartási eszköz vagy elektronikai cikk nélkül.

Egy középkategóriás okos televízió ára ma nagyjából 120.000 és 170.000 forint között mozog, de a drágább modellekért előfordulhat, hogy ennek akár a kétszeresét vagy háromszorosát kell fizetnünk. Vagy gondoljunk egy laptopra, mely szintén komoly kiadás lehet. Attól függően, hogy gépünket milyen célra használjuk, ára akár 130.000 és 700.000 forint között is mozoghat, hogy az eszmei értékét a rajta tárolt adatok miatt már ne is említsük.

De egy okostelefon sem olcsó mulatság, hiszen már egy középkategóriás készülék ára is 100.000 forint fölé tehető, a csúcsmobilok ára pedig gyakorta 250.000 és 600.000 forint közötti is lehet.

Ezutóbbi pedig olyan eszköz, melyet nap, mint nap használunk, így könnyen előfordulhat, hogy baleset éri vagy idő előtt meghibásodik.

Jól látható tehát, hogy a minket körülvevő eszközök és elektronikai cikkek nagy értékkel rendelkeznek. Éppen ezért kiemelten fontos, hogy vigyázzunk rájuk és előrelátó gondolkodással próbáljuk megóvni őket az esetleges sérülésektől.

 

 

Milyen baj érheti az elektronikai eszközeinket?

Sokan úgy gondolják, hogy az ő okoseszközeiket és elektronikai cikkeiket nem érheti baj. Hiszen körültekintően bánnak velük és vigyáznak rájuk, mi lehetne a probléma? Mások pedig úgy gondolják, hogy a vásárlás utáni garancia miatt nem kell a javítási költségek miatt aggódniuk

Az igazság azonban az, hogy sokszor egyetlen apró figyelmetlenség is elég lehet ahhoz, hogy a baj megtörténjen. Sőt, sokszor a kárt vagy a meghibásodást rajtunk kívülálló dolog is okozhatja. Arról már nem is beszélve, hogy a bajok az esetek többségében a garancia-időszak lejártával jelentkeznek.

Gondolnunk kell arra, hogy az olyan, hétköznapi balesetek mellett, mint amikor leejtjük telefonunkat vagy laptopunkat túlságosan nagy ütés éri, bármikor bekövetkezhet egy nem várt zárlat vagy egy beázás. Előfordulhat lopásból adódó kár, de akár az is lehetséges, hogy az eszköz egyszerűen nem bírja tovább és tönkre megy.

Abban az esetben azonban, ha lakásbiztosításunka jól kötjük meg, a kiegészítő biztosítások segítségével a lakásban található. Akár valamennyi eszközre is kiterjedhet, ha azok megfelelnek bizonyos feltételeknek.

 

Így kevésbé kell aggódnunk amiatt, hogy eszközeinkkel valami probléma történik, és akár százezres nagyságrendű költségektől is megkímélhetjük magunkat.

 

Mit jelent a kiterjesztett garancia és hogyan vehető igénye?

A kiterjesztett garancia egy olyan kárbiztosítás, melynek célja a biztosítottnak minősülő eszközök meghibásodás esetén történő megjavítása. Egy-egy eszközre külön-külön is megköthető, azonban a lakásbiztosítások is fedezetet nyújthatnak a berendezések garanciaidőn túli meghibásodására.

Egyes biztosítások az olyan mobil eszközök garanciális jellegű és véletlenszerű károsodása esetén felmerülő javítási költségeit is fedezik, mint például a mobiltelefonok, táblagépek, laptopok, e-book olvasók, vagy épp okosórák. Mindezt évi néhány ezer forintos biztosítási díjért cserébe.

A biztosító szolgáltatása a felmerülő javítási költség megtérítését, annak lehetetlensége vagy gazdaságtalansága esetén pedig az eszköz pótlását vagy az eszköz káridőponti újértékének megfelelő összeg megfizetését fedezi.

 

Milyen feltételek mellett vehető igénybe a kiterjesztett garancia?

A biztosítás igénybevételének egyik feltétele, hogy az adott eszközöket újonnan vásároltuk. Ez azt jelenti, hogy a használtan, korábbi tulajdonostól átvett készülékek biztosítására nincs lehetőségünk. Ennek igazolására többek közt a vásárlásról szóló számlával is rendelkeznünk kell, továbbá az is szükséges, hogy a gyártó, forgalmazó vagy az eladó garanciája már ne legyen érvényben.

Több biztosítótársaság esetén feltétel, hogy az adott eszköz javításnak a garancialevélben felsorolt szakszervizek egyikében, vagy a biztosító szolgáltatója által megjelölt szervizben kell történnie.

Akadnak olyan biztosítók is, melyek kikötik, hogy a vásárláskori értéknek el kell érnie egy minimum összeget, általában 20.000-30.000 forintot. Valamint azt, hogy az eszköz kora a vásárlás napjától számítva nem lehet több egy bizonyos számú évnél. Ez háztartási eszközöknél általában 5 évet jelent, míg mobil eszközöknél 2-3 évet.

Az okostelefonokra kötött biztosítás feltétele továbbá, hogy a készüléket csak a szerződéskötést vásároljuk meg. Ezekre az eszközökre több esetben specifikus kikötések is vonatkoznak. Például a kijelzőben keletkezett törési károkat a biztosítók jellemzően csak abban az esetben fizetik meg, ha kijelző a kár pillanatában védőfóliával volt ellátva.

 

Figyeljünk oda a kizáró okokra is

A kiterjesztett garanciavállalás feltételei biztosítónként eltérőek lehetnek ugyan, de akad valami, mely mindegyik esetben megegyezik. Ez nem más, mint hogy a szerződés mindig tartalmaz olyan kizárásokat, melyek bizonyos káresetekre vonatkoznak, így a biztosítási fedezet ezekre nem terjed ki.

Ide tartozhatnak többek közt azok az esztétikai jellegű károk, melyek nem befolyásolják az adott vagyontárgy működését, használhatóságát. De a fedezet az olyan elemi károkra sem vonatkozik, mint a tűzkár, a robbanás, a villámcsapás, a viharkár és a vízkárok, a folyadék által okozott károsodás, valamint a földrengés.

 

Válasszunk olyan biztosítást, mely megfelel az igényeinknek

A fentebb említett példákból jól látható, hogy lakásbiztosítás megkötésekor érdemes a biztosítási díj mellett arra is figyelnünk, hogy az általunk választott megoldás kár esetén mekkora biztosítási összeget fizet, és az alapszolgáltatáson kívül milyen kiegészítő lehetőségeket tartalmaz.

Több lakásbiztosítás is lehetővé teszi, hogy az alapkockázatok biztosítása mellé olyan kiegészítő szolgáltatásokat válasszunk, melyek fontosak lehetnek számunkra annak érdekében, hogy biztosítsuk a megfelelő életkörülményeket, és egy esetleges káreset bekövetkeztével ne szakadjon hirtelen túl nagy teher a nyakunkba.

 

Biztosítást kötne?  Nézzen körbe kínálatunkban, hiszen… 

  • Kiváló, országos lefedettséggel rendelkezünk.

  • Nem kell amiatt aggódnia, hogy üzletkötőinket évek múltán nem találja meg. Országosan több mint 30 irodában elérhető üzletkötőkkel, és közel 200 munkatárssal dolgozunk.

  • Kiterjedt partnerhálózatunk van.

  • Nem kell tartania attól, hogy csak a számunkra előnyös megoldást ajánljuk. Szinte minden biztosítóval kapcsolatban állunk, és mindig több alternatívát is kínálunk, hogy a végső döntés az Ön kezében legyen.

  • Széles pénzügyi termékpalettát kínálunk.

  • Nem kell félnie, hogy csak egy területet részesítünk előnyben. A biztosításon kívül lakástakarék, hitel, önkéntes és egészségpénztári termékeket is közvetítünk.

  • Több, mint 20 éves szakmai múlttal rendelkezünk.

  • Nem kell nyugtalankodnia, nem ma kezdtük a szakmát. Tapasztalt szakembereink hozzáértéssel és rutinos ügyintézéssel támogatják pénzügyeit.

  • Vállalatunk magyar tulajdonban van.

  • Nem kell aggódnia a külföldi pénzintézetek érdekeltségei miatt. Cégünk 100%-ban magyar tulajdonú.

Felkeltettük az érdeklődését? Ide kattintva felveheti velünk a kapcsolatot!