Belépés

Regisztráció

Kérjük, adja meg szerződése megkötésekor rögzített email-címét. A regisztrációt csak az email-címhez tartozó, aktív szerződés esetén tudjuk engedélyezni.
Pannon Safe
Pannon Safe
Blog > Lakásbiztosítás > Te már mindent tudsz az időjárás okozta lakáskárokról?

Te már mindent tudsz az időjárás okozta lakáskárokról?

Lakásbiztosítás 2019. 02. 01.

Az ingatlanunk kétségkívül a legértékesebb tulajdonunk. Éppen ezért nem engedhetjük meg azt a luxust, hogy félvállról vesszük az esetlegesen bekövetkező káreseteket. Ingatlanjainkra számos veszély leselkedik, aktuális cikkünkben az időjárás okozta lakáskárokról lesz szó.

Mi okozza a lakáskárok többségét?


Alapvetően kijelenthetjük, hogy a lakáskárok nagy része három fő okra vezethető vissza. Az egyik a vihar, amely nemcsak a lakástulajdonosok, hanem a mezőgazdasági vállalkozók számára is komoly nehézséget jelent. Erre felkészülni ráadásul cseppet sem egyszerű, hiszen a viharkárok éppen a kiszámíthatatlanságból fakadnak.

A második gyakori ok a csőtörés, illetve az egyéb formában történő beázás. Az ország csővezetékrendszerének átlagéletkora negyven év körülire tehető, és a felújítások és cserék is lassan haladnak. Ráadásul erre az esetre is nehéz felkészülni, hiszen a problémát már jellemzően csak akkor vesszük észre, amikor úszik a lakás, vagy beázott a plafon. (Érdemes megjegyezni, hogy a beázást akár vihar is okozhatja.)

A harmadik ok pedig a betörés okozta károk. Kevés olyan betörésről hallotunk ugyanis, ami során vagyoni kár nem történt, kezdve a feltört ajtókkal, betört ablakokkal, egészen az eltulajdonított vagy megrongált vagyontárgyakkal bezárólag.

Hogy mi a közös ezekben az okokban?

Leginkább nyáron veszélyesek. Abban a pillanatban azonban, amikor ez a mondat elhangzik, sokan hátradőlnek és azt mondják, akkor majd tavasszal foglalkozom velük, télen nem fenyeget ez a veszély.

De biztos ez?

Gondoljunk csak bele, viharkárok valóban nem keletkeznek télen, azonban a havazás sem veszélytelen. Nagyobb havazások idején akár 20 százalékkal is emelkedhet a lakáskár-bejelentések (és akkor a járműkárokról nem is beszéltünk) száma.

A csőtöréssel kapcsolatban a hőtágulás és a viharok a fő okok, ami miatt azt gondoljuk, hogy csak nyáron vagyunk veszélyeztetve. Pedig az elfagyott csapok és vízvezetékek ugyanolyan veszélyesek.

És mi a helyzet a betörésekkel? Tény, hogy az illetéktelen behatolók számára azok az időszakok a legkedvezőbbek, amikor több napra elutazik a család. Ez azonban nemcsak nyáron fordulhat elő. Manapság egyre többen utaznak el a téli időszakban is, így a betörők számára a téli időszak is alkalmas lehet. (Gondoljunk csak mindenki kedvenc Kevinjére, és az életére törő betörőkre.)


Hogyan készülhetsz fel megfelelően a lakáskárokra?


Sokak számára annyiból áll a káresetekre való felkészülés, hogy bíznak abban, hogy velük nem történik meg. Egy fokkal jobb, amikor megteszik a szükséges óvintézkedéseket, de még ezen is túl lehet tenni - a profi szintről érdemes kollégáinkat kérdezni.