Belépés

Regisztráció

Kérjük, adja meg szerződése megkötésekor rögzített email-címét. A regisztrációt csak az email-címhez tartozó, aktív szerződés esetén tudjuk engedélyezni.
Pannon Safe
Pannon Safe
Blog > Lakásbiztosítás > Otthoni kamerarendszerek, mint a biztonság záloga

Otthoni kamerarendszerek, mint a biztonság záloga

Lakásbiztosítás 2021. 07. 18.

Amellett, hogy az internet folyamatosan egyszerűsíti az életet, sokkal jobban összefogja a társadalmat, mint az hinnénk, vagy látjuk. A távolságok leküzdése megtörtént az okostelefonoknak köszönhetően, és így a kapcsolattartás messze élő ismerőseinkkel is könnyebb.

A nagytesó figyel még mi nyaralunk

Ugyanez a szoros kapcsolat tartható fenn az otthonunkkal is. Egy beépített kamerarendszerrel és a hozzá tartozó applikációval a világ bármelyik pontjáról figyelemmel kísérhetjük lakásunk állapotát az interneten keresztül. Továbbá ma már az is megoldható, hogy értesítést kapjunk abban az esetben, ha valami változás történik, példának okáért, illetéktelen behatolást észlel a rendszer a lakásunkba.


Erre jók az IP kamerák

Az IP kamerák manapság egyre szélesebb körben terjednek. Hasonlíthatjuk a biztonsági kamerákhoz, de igazság szerint nem azonosak, mivel lényegesen több lehetőséget nyújtanak.

A szerkezet, mint ahogy a neve is árulkodik róla, rendelkezik egy saját IP címmel. Viszont ellentétben a biztonsági kamerákkal nem igényel külön video szervert, sem pedig egy külön monitort. LAN vagy Wifi hálózatba kötve máris önállóan működik.

A kamerának egy saját webszervere van és a felhasználó ezen a honlapon keresztül tud bejelentkezni, hogy nézhesse a kamera élőképét, amit az internet lefedettségének vonatkozásában szinte bárhol a világon elérhet.

Természetesen ezek a kamerák nemcsak az élő közvetítésre alkalmasak, hanem képesek a rögzítésre is. Ezt mi magunk is elindíthatjuk a távolból, de a legtöbbnél az is beállítható, hogy mozgást érzékelve felvételt készítsenek. Továbbá mozgásérzékelés esetén nemcsak jelzést tudnak küldeni, hanem az adott pillanatban rögzített fényképet is.

Ha rendelkezünk saját FTP szerverrel, vagy bármi olyan tárhellyel, ami alkalmas a felvételeket tárolni, akkor az is beállítható, hogy a kamera egyből odaküldje a képeket, vagy a rögzített videófelvételt. De memóriakártyára is tudják menteni az adatot. A felvételek visszanézése és visszakeresése pedig egyszerű a beállított dátumnak köszönhetően.

A fejlődés

Az IP kamerák további lehetőségeinek kiaknázása a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően talán kimeríthetetlennek tűnik. Az egyszerű, sima, „csak felteszem otthon, hogy lássam mi történik odahaza” kategóriákat fokozatosan, de azért gyors ütemben lépik át a fejlesztők.
Igaz, hogy csak egyszerű, személyes felhasználási célból beszerzett IP kamerákról van szó, de az egyes szoftverek már képesek arra, hogy kijelezzék, ha egy tárgy eltűnik a helyéről, mert esetleg elvitte valaki.

Manapság nem lehetnek ismeretlenek számunkra a parkolóházakban rendszám felimeréssel működő sorompók sem, amire egy otthonra beszerzett IP kamera szintén képes. Továbbá, igény szerint az arcfelismerés is járulékos részévé válhat a szoftvernek. Innentől kezdve már csak egy kislépés, hogy egy video tracking funkcióval automatikusan kövesse a berendezés az átalunk megadott személy vagy tárgy mozgását.

Azért vannak szabályok

Mivel 2018 óta hazánkban is érvénybe lépett a GDPR szabályozás, ezért a telepített kamerarendszerekre is külön szabályok vonatkoznak.
Ezzel kapcsolatban a bővebb információkért érdemes a rendelet erre vonatkozó részeit átfogóan tanulmányozni, de lényegében pár általános szabály betartása már elegendő ahhoz, hogy ne sértsük mások személyiségjogait és közben otthonunk helyzetéről minden pillanatban tájékoztatva legyünk.
Magánszemélyként kizárólag csak akkor telepíthetünk egy ilyen kamera rendszert, akár bel vagy kültérre, ha azzal nem rögzítünk közterületet sem pedig mások magánterületét.

Érdemes jól megválasztani a megfelelő látószögeket, mert egy kert szempontjából, ahol a szomszédok esetleg túl közel lehetnek, könnyen problémássá válhat egy-egy kamerafelvétel. Próbáljunk meg ilyenkor kifejezetten a saját otthonunkra fókuszálni, és inkább a bejártokra, valamint az ablakokra célozni az objektívekkel.
A telepített kamerák persze nem tudják megóvni az esetleges bajtól, vagy károkozástól azt a területet, amit figyelünk velük, noha a felvételek döntő bizonyítékként szolgálhatnak problémás esetekben. Azonban a kameráknak köszönhetően és a megfelelő biztosítás megkötése után még mindig sokkal nyugodtabban készülhetünk fel egy váratlan esemény nem kívánt következményeire.

Ha biztosítást kötne otthonára nézze meg ajánlatunkat és ha kérdése van, forduljon hozzánk bizalommal!