Belépés

Regisztráció

Kérjük, adja meg szerződése megkötésekor rögzített email-címét. A regisztrációt csak az email-címhez tartozó, aktív szerződés esetén tudjuk engedélyezni.
Pannon Safe
Pannon Safe
Blog > Lakásbiztosítás > Mit tehetünk árvíz esetén?

Mit tehetünk árvíz esetén?

Lakásbiztosítás 2019. 03. 25.

Az időjárás kiszámíthatatlansága gyakran hordoz magában veszélyeket. Egy fülledt nyári nap is hozhat magával jégesőt, mely tönkreteheti növényeinket, betörheti ablakainkat, cserepeket verhet le, anélkül, hogy számítanánk rá. Ezzel szemben, az ártér menti ingatlantulajdonosoknak mindig számolniuk kell a lehetőséggel, hogy az időről-időre duzzadó és kiáradó folyók komoly gondokat okozhatnak.

Nem elég, hogy gyakran családi ereklyék semmisülnek meg árvíz esetén, melyek pótolhatatlanok, de még anyagi támogatást sem könnyű szerezni egyéb károk megtérítésére. Érdemes előre gondolkodni, alaposan elolvasni a lakásbiztosítási szerződésünket, mivel az sok esetben nem nyújt anyagi fedezetet a természeti jelenségek által okozott károkra.


Előre nem megjósolható, hogy melyik évben lesz zajosabb a Duna, Körös, vagy a Tisza, mikor öntenek ki. Mindenesetre a veszélyeztetett környéken élőknek mindig számolniuk kell ennek a lehetőségével. Nekik az sem okozhat meglepetést, hogy a biztosító társaságok nem vállalnak felelősséget ezen ’bekövetkezhető’ események okozta károk megtérítésére. Ilyen esetekre nem lehet lakásbiztosítást kötni. A másik probléma, hogy sokan nem veszik figyelembe a hullámtérben felépítendő házakra vonatkozó előírásokat. Azaz, nem cölöpökre, vagy pillérekre építettik ingatlanukat, ezzel lehetőséget adva a víz betörésére. Ezzel kizárják az esélyt a kártérítésre, mely akár állami úton is igényelhető lenne.

Ugyanakkor az is előfordult már, hogy olyan területeket hódított vissza a folyó, amelyek nem tartoztak a veszélyeztett zónába. Ilyen hatalmas pusztulással járt például 1988-ban a Tisza kiöntése, mely egy rosszul sikerült visszaduzzasztásnak köszönhetően négy éven keresztül sújtotta árral a környező falvakat, városokat. Akkor állami segítségre támaszkodhattak az ott élők, össztársadalmi felelőségvállalás keretében.

Amennyiben árvíz fenyegeti a lakóingatlanunkat, mindig érdemes ellenőriznünk a pincénk szárazságát. Vagyontárgyainkat a legfelső emeleten tartani, vagy biztonságba helyezni azokat másnál. Az alagsori polcainkat minimum 20-30 centiméter magasságban ajánlott felszerelni és azon semmi fontosat nem tartani. Árvíz esetén pedig áramtalanítani kell a házat. Legfontosabb iratainkat tartsuk magunknál, esetleg fóliával védjük őket.