Belépés

Regisztráció

Kérjük, adja meg szerződése megkötésekor rögzített email-címét. A regisztrációt csak az email-címhez tartozó, aktív szerződés esetén tudjuk engedélyezni.
Pannon Safe
Pannon Safe
Blog > Lakásbiztosítás > Mit fedez a lakásbiztosítás?

Mit fedez a lakásbiztosítás?

Lakásbiztosítás 2021. 07. 20.

Sokszor, ha kisebb károk érik otthonunkat, eszünkbe se jut a biztosítási ügynökünket híivni, hanem próbáljuk magunk megoldani a problémát. Pedig időnként olyan károkat fizetünk ki zsebből, amit a lakásbiztosításunk fedez. 

 

A házunk talán a legfontosabb tárgyi értékünk, amit birtoklunk. Ennek ellenére, még így sincs tisztában a magyar lakásbiztosítással rendelkező emberek nagyrésze azzal, hogy mit fedez a biztosító, ha otthonukat kár éri. Az ok lehet a bonyolultan megfogalmazott szerződések (hisz mindannyian tudjuk, mennyire körülményes minden mondatát átnyálazni), vagy csak az emberi figyelmetlenség.

De a tény attól még tény marad. A lakások háromnegyede biztosítva van kis hazánkban, de még a lakásbiztosítást fizetők sincsenek sokszor tisztában azzal, miért fizet az általuk igénybe vett biztosítási csomag.

 

Még cikkünk elején felhívjuk a figyelmet arra, hogy írásunk nagyjából összefoglalja, milyen károk esetén fizet a biztosító egy alapszintű lakásbiztosítás esetén, azonban arra kérjük önöket, hogy semmiképpen se spórolja meg szerződése megfelelő átnézését!

Általánosságban elmondhatjuk, hogy minden alap lakásbiztosítás gondoskodik az elemi károkról

Hogy mit is értünk elemi károk alatt? Minden tűz, robbanás, nagy sebességű szélvihar, földrengés, földcsuszamlás, felhőszakadás, árvíz, belvíz, jégverés okozta eset az elemi kár kategóriába sorolható. Például a tavaszi árvíz okozta károk is ide tartoznak, amiknek megelőzéséről ebben a cikkünkben írtunk.

Ha minden feltételt teljesítettünk, amit a szerződés előír, akkor a biztosítónak kötelező fizetnie. Ingatlan beázás esetén ilyen feltétel lehet, hogy az ablakok állapota kifogástalan legyen, de ez biztosításonként változó.

Egyes szerződések arra is kiterjednek, hogy az udvarunkban, vagy kertünkben okozott kárt is rendezi a biztosításunk. Tehát abban az esetben, ha például a jégeső leveri a paszuly palántát a kertben, azért is kérhetünk kárpótlást a biztosítótól.

A biztosításunk mellé fizethetünk kiegészítő biztosításokat is

Jellemzően a betörés okozta károk elleni biztosításra, a kémény elromlására, különleges üvegekben okozott kárra, vagy bármilyen ingóságra kötött biztosítás tartozik ide, de minden biztosító repertoárjában más, és más dologra köthetőek kiegészítő biztosítások. Az ilyen szerződések teszik teljeskörűvé az alapszintű lakásbiztosítás nyújtotta előnyöket.

Azt viszont fontos kihangsúlyozni, hogyha betörés esetén ellopnak tőlünk valamit, akkor csak abban az esetben fizet a biztosító, ha kötöttünk külön biztosítást a vagyontárgyainkra is. Ellenkező esetben a biztosító csupán a zárat, vagy a megrongálódott ajtó költségeit köteles fizetni.

Olyan kár esetén, ami a biztosított felelősségét terheli, csak akkor köteles fizetni a biztosító, ha az ügyfél kötött felelősségbiztosítást. Arról, hogy ez pontosan milyen esetekre vonatkozik, azt az ÁSZF határozza meg, ahol a felelősségbiztosítás feltételei is szerepelnek.

Hasonló kiegészítő biztosítás a jogvédelmi biztosítás

Ez a szolgáltatás a biztosított jogi költségeit fedezi, egy esetleges peres ügy során. Fedezheti az óvadékot, az ügyvédek költségeit, jogi eljárások költségeit, az utazási költséget, biztosíték letételét, stb.

Például, ha válás esetén a közös tulajdon miatt bíróságra viszik az ügyet, akkor a biztosító nagy gyakorlattal rendelkező ügyvédeket, jogászokat bocsát a biztosított rendelkezésére - ha vagyonvédelemre is kitér a megegyezés. Ezt egy szerződésben előre meghatározott összegig kötelesek fizetni.

Tehát láthatjuk, hogy a kiegészítő szolgáltatások nélkül is olyan károkat fedez az alap lakásbiztosítás, amikre nem is gondolnánk. Ha pedig nem vagyunk benne biztosak, hogy az adott kárunkat, téríti-e a biztosításunk, akkor nyugodtan keressük fel biztosítási ügynökünket teljeskörű tájékoztatásért!