Belépés

Regisztráció

Kérjük, adja meg szerződése megkötésekor rögzített email-címét. A regisztrációt csak az email-címhez tartozó, aktív szerződés esetén tudjuk engedélyezni.
Pannon Safe
Pannon Safe
Blog > Lakásbiztosítás > Mire figyeljünk, ha az ajtók záródnak (Biztonsági tippek lakástulajoknak)

Mire figyeljünk, ha az ajtók záródnak (Biztonsági tippek lakástulajoknak)

Lakásbiztosítás 2020. 04. 06.

Mikor az otthonunk zárjában megcsörren a kulcs, sok kellemes érzés járhat át bennünket. Végre otthon, gondolhatjuk és már alig várjuk, hogy lerúgjuk magunkról a cipőnket és a kanapén elfekve egy kicsit relaxálhassunk. 

Ugyanerről a zárról gondoljuk, hogy véd minket az éjszaka folyamán és tartja távol a nemkívánatos személyeket attól, ami a miénk. A lakásunk és az értékeink biztonsága múlik azon, hogy milyen hatásfokú zár áll köztük és az esetleges illetéktelen behatolóktól.
 
Feltörhetetlen zár nincs
 
Ha a biztonság szempontjából vesszük ezt alapul, akkor kicsit megijedhetünk, viszont, ha beletörtük a kulcsot zárba, talán örülhetünk neki, hogy az ajtónk nem marad örökre zárva. 
 
Visszatérve a biztonsági szempontra, igen, minden zárnak van egy szavatossága, de egy bizonyos szint fölött ennek a szavatosságnak a lejárata csakis sok keserves erőfeszítés után következik be. Persze az is előfordulhat, hogy a sok vesződség a nem kívánt látogatót megfutamodásra készteti, és nem próbálkozik tovább, hanem angolosan távozik.
 
 
A MABISZ (Magyar Biztosítók Szövetsége) listáján több szinten vannak minősítve a különféle zárak. Alap követelményeik között elsőként az MSZ EN 1303 szabványnak kell megfelelniük. Továbbá védve kell lenniük a fúrás ellen egy legalább 60 HRC keménységű lappal.
 
Azok a zárak, amelyek lamellás szerkezetűek kéttollú kulccsal kell működniük és a lamellák száma pedig minimum 6 legyen, amelyek biztosítják a keresztvas mozgását. A keresztvasra is külön kitérnek. Szintén MSZ EN 1303 szabványnak kell megfelelnie és az 5 csapos, rotoros és mágneszárbetétes azok, amelyek megfelelnek és variációszámuk minimum 10 ezer. 
 
A zárakkal kapcsolatos további ajánlások bővebben leírják a pontos részleteket, amelyeket érdemes alaposan áttanulmányozni, hogy a számunkra megfelelőt választhassuk. 
 
Magyarországon az egyik leginkább alkalmazott betörési mód a zárfeltörés. Ilyenkor fogót vagy zárbetét törő eszközt használnak az elkövetők, és az ajtóból kilógó zárbetétet folyamatos oda-vissza tekergetéssel kettétörik és azután egy csavarhúzóval egyszerűen csak kinyitják. 
 
A művelet nem nehéz és nem jár zajjal. Rövid ideig tart és a szerszámok könnyen elrejthetők. 
 
Ez azért ilyen egyszerű, mert nem a megfelelő méretű zárat választották az ajtóba, ami kilóg a síkjából, és továbbá nem is rendelkezik törésvédelemmel. 
 
Hogyan előzzük meg a betörést, a zárak feltörését?
 
Megelőzésképpen mindenképp a megfelelő törésvédelemmel ellátott zárbetéteket kell választani. Továbbá a vastag zárvédőpajzs használata is ajánlott.
 
A zármagjának kihúzása egy elég barbár eset. Ilyenkor egy magas szakítószilárdságú csavart akasztanak a zár nyílásába és egyszerűen kitépik a zárbetét hengerét. A művelet látványos eredményt produkál, és javíthatatlan kárt okoz.
 
Védekezésképpen acélcsapokkal és megnövelt keresztmetszetű gyűrűkkel erősítik a zárbetétet. 
 
Ritka jelenségnek számít, de megesik a zármanipulációval történő behatolás. Ez már kifinomultabb művelet. Ehhez egy speciális szerszám, zárfésű szükségeltetik. A kulcslyukba helyezéskor ezzel lenyomogatják a zárbetét csapjait, és az ajtó már nyílik is. Régi és kínai zárbetétek esetén ez egyszerű feladat. Szintén hangtalanul lehet bejutni a lakásba, és a záron sem keletkezik külsérelmi nyom. 
 
Az ilyen behatolás ellen a csap a csapban szerkezetű zár alkalmazása a megoldás. Ez tulajdonképpen azt jelenti, hogy egy csapon belül van egy másik belső csap, ezért fizikailag lehetetlen két kézzel és a zárfésűvel megoldani.
 
A betörések megelőzése és megakadályozása érdekében érdemes mindig a minőséget választani. Ez nagy valószínűség szerint magas költséggel jár, de gondoljunk be, hogy egy betörés következtében olyan tárgyaink is eltűnhetnek örökre, amik rendkívül közel álltak hozzánk és soha semmilyen körülmények között nem tudunk pótolni. 
 
A kiemelkedően nehezen feltörhető zárak már ránézésre is képesek elriasztani a rutinos betörőket, mert idő igényesek. A gyorsaság pedig fontos szempont egy ilyen akció szempontjából.