Belépés

Regisztráció

Kérjük, adja meg szerződése megkötésekor rögzített email-címét. A regisztrációt csak az email-címhez tartozó, aktív szerződés esetén tudjuk engedélyezni.
Pannon Safe
Pannon Safe
Blog > Lakásbiztosítás > Milyen feltételekkel veheti igénybe az otthonfelújítási támogatást? És mi köze van hozzá a biztosításoknak?

Milyen feltételekkel veheti igénybe az otthonfelújítási támogatást? És mi köze van hozzá a biztosításoknak?

Lakásbiztosítás 2021. 05. 05.

Tudta? 2021. január 1-je óta akár 3 millió forintot is felvehet az államtól otthonfelújítási támogatásként. Természetesen az akár 50%-os mértékű vissza nem térítendő támogatásnak megvannak a szigorú kritériumai, jelen cikkünkkel ezek között segítünk eligazodni. Végül pedig arra is fordítunk egy kis figyelmet, hogy mi a teendőnk a lakásfelújítás után a lakásbiztosításunkkal.

Az Otthonfelújítási támogatás kritériumait a gyermeket nevelő családok otthonfelújítási támogatásáról szóló 518/2020. (XI. 25.) Kormányrendelet szabályozza. Ebben rögzítik az igénylés feltételeit és az igénylők körét. Éppen ezért, ha arra gondolt, hogy érdemes lenne élni ezzel a lehetőséggel és végre elvégezni a régóta halogatott házfelújítást, ajánlott feltérképezni a szükséges információkat.

 

Kik vehetik fel az otthonteremtési támogatást?

A kormányrendelet alapján az a személy igényelheti az otthonfelújítási támogatást, aki:

 • nagykorú és cselekvőképes,

 • büntetlen előéletű,

 • legalább 1, 25 év alatti gyermeket nevel a háztartásában és a gyermek vele együtt él,

 • magyar állampolgár,

 • vagy a szabad mozgás és a 3 hónapot meghaladó tartózkodás jogát Magyarország területén gyakorolja,

 • magyarországi tb jogviszonnyal rendelkezik, illetve legalább 1 éves – akár külföldi – tb jogviszonya van, maximum 30 napos megszakítással,

 • nincsen köztartozása,

 • családi állapota viszont egyedülálló, házas, élettársi kapcsolatban élő és elvált is lehet.

 

Amit fontos még megjegyeznünk, hogy abban az esetben 25 év feletti gyermek esetében is igénybe vehető a támogatás, amennyiben a szülővel együtt élő gyermek megváltozott munkaképességű, vagy fogyatékkal élő.  Vagyis olyan szülők is igényelhetik a támogatást, akik jogosultak a GYOD-ra, vagyis a gyermekek otthongondozási díjára.

Emellett a tb jogviszonyba a felsőfokú tanulmányok, a gyed, a KATA-s tb jogviszony, valamint a nyugdíjasok kiegészítő tevékenysége is beletartozik. Mindazonáltal a támogatás csupán egyszer vehető igénybe minden család számára, abban az esetben is, ha esetleg több gyermeket nevelnek.

 

 

Joggal merül fel a kérdés, hogy mi a helyzet azokkal a párokkal, amelyek mindkét tagja megfelel a kritériumoknak? Bár csábító lenne a helyzet, de a támogatást csak az egyik fél igényelheti és hiába költöznek el később, az új ingatlanra már nem igényelhető a támogatás.

Egyébként némileg összetettebb a támogatás megítélése elvált szülők esetében. Ebben az esetben minden attól függ, hogy a gyermeket megosztva nevelik-e, vagy az egyik szülő kizárólagos gondviselője a gyermeknek.

Abban az esetben, ha a válás során a megosztott nevelést választották, a szülők osztozhatnak is az otthonfelújítási támogatáson. Természetesen ezt semmi nem írja elő, nem kötelező. Dönthetnek úgy, - főleg akkor, ha az egyik szülő anyagi helyzete jobb – hogy kizárólag a másik szülő igényelje a támogatást.

Megint más a helyzet akkor, ha az anya vagy az apa egyedül neveli a csemetét, mert ilyenkor értelemszerűen ő lesz az, aki jogosulttá válik az otthonfelújítási programban számára elérhető támogatásra.

 

Erre lehet költeni az otthonteremtési támogatást

Szerencsére az 518/2020-as kormányrendelet széleskörű felhasználási lehetőséget biztosít az otthonfelújítási támogatás terén. Gyakorlatilag bármire felhasználható az összeg, akár napelemes rendszer kiépítésére, festés-mázolási felújításokra, bővítésre.

 

Nézzük meg kicsit bővebben:

 • nyílászárócserére: ebben az esetben az ajtók és ablakok cseréjén kívül akár párkányok kialakítására, küszöbcserére, rovarháló, spaletta, redőny és biztonsági rács felszerelésére és/vagy cseréjére,

 • nem lakás céljára használható helyiségek – például terasz, loggia, erkély, előtető vagy télikert – kialakítására,

 • tetőfelújításra vagy tetőcserére,

 • a kerítés kiépítésére,

 • közmű bekötésre, kialakítására, cseréjére, ha nem lennének bevezetve az ingatlanba, vagy elavult lenne a rendszer,

 • az ingatlan bővítésére: plusz 1-2 hálószoba, fürdőszoba, angol wc, galéria kialakítására,

 • fűtéskorszerűsítésre,

 • napelemes rendszer kiépítésére,

 • kazánvásárlásra, bojlervásárlásra, klíma kialakítása, esetleg ezek cseréjére,

 • garázsfelújításra,

 • asztalosmunkánkra: beépíthető bútorokra például,

 • az alapozás megerősítésére,

 • akadálymentes környezet kiépítésére (amennyiben mozgáskorlátozott a gyermek).

Ahogy láthatjuk, rendkívül széles a paletta, amire felhasználható a támogatás, így érdemes megfontolni, hogy újonnan vásárolt vagy felújítandó ingatlanunk esetében élünk ezzel a lehetőséggel.

 

Az otthonfelújítási támogatás mértéke és az igénylés

A kormányrendelet leszögezi, hogy az igénybe vehető otthonfelújítási támogatás a költségek (munkadíjak, eszközök stb.) legfeljebb 50%-a, de maximum 3 millió forint. Amit fontos még hozzátennünk, hogy a támogatás a szakemberek által elvégzett munkálatok után vehető igénybe, a saját részről történő felújítások után nem.

Ezt ösztönzi az is egyébként, hogy a támogatás fele-fele mértékben vehető igénybe a munkadíjak teljesítésére és az anyagköltségek fedezésére. Összességében tehát azt mondhatjuk, hogy akkor vehető igénybe a maximális 3 millió Ft-os támogatás, ha a felújítási költségek vége 6 millió Ft környékén áll meg.

Amit fontos szem előtt tartani, hogy az otthonfelújítási támogatás utólagos finanszírozású, így a támogatást is csak a munkálatok befejezése után és maximum 2022. december 31-ig lehet megigényelni, a felújítás befejezését követő 60 napon belül.

Ennyi idő alatt kell összesíteni a kiadásokat és összegyűjteni a számlákat, szerződéseket, valamint a többi igazoló dokumentumot – például a felújított ingatlan tulajdonrészére vonatkozót – a teljesítések igazolásához. Ezt követően az Államkincstár elektronikus felületen, postai úton vagy valamely Kormányablaknál lehet benyújtani az igénylést.

 

Lakásfelújítás után a lakásbiztosítást is módosítani kell

Ahogy azt a Magyar Biztosítók Országos Szövetsége is írja:

„a lakásbiztosításokat nem elég egyszer megkötni, az ingatlan korszerűsítésével és a piaci változásokkal párhuzamosan időről-időre azokat meg is kell újítani. Egy új konyhabútor, a vezetékek, nyílászárók cseréje, vagy egy nagyobb értékű műszaki berendezés mind-mind növelik az ingatlan értékét. Az értéknövekedésekről pedig feltétlenül érdemes tájékoztatni a biztosítót. Amennyiben ugyanis a szerződést évek óta nem aktualizáltuk, előfordulhat, hogy kár esetén annak csak egy részét fedezi a biztosításunk.

 

 

A lakásfelújításokban érdekelteknek azért is érdemes átnézni a szerződésüket, hogy az kiterjed-e, esetleg milyen korlátokkal az előttük álló munkálatokra. Elérhetőek ugyanis olyan lakásbiztosítások, amelyek építés, bővítés, sőt, felújítás alatt álló ingatlanokra is kiterjeszthetők, a szerződésben meghatározott időtartamra és limitig. Ezen biztosítások fedezete kiterjedhet az építési területre szállított vagyontárgyakat (szerszámok, gépek, épület berendezések, felszerelések, szerelési anyagok, épülettartozékok), valamint az építési anyagokat, segéd- és kiegészítő anyagokat érintő dologi károkra, sőt akár betöréses lopás káraira, továbbá az épület, építmény mindenkori állagára, a készültségi foknak megfelelő mértékben.

A felújítást tervezőknek érdemes tehát áttanulmányozniuk meglévő lakásbiztosítási szerződéseiket, ellenőrizni az abban foglalt fedezeteket és szükség szerint módosítani azt, hogy egy esetleges káresemény bekövetkezésekor ne érje őket kellemetlen meglepetés.

Általánosságban is elmondható, hogy a felújítást tervező ügyfeleknek fokozottan célszerű a biztosítási évfordulójukat megelőzően átgondolni, hogy mekkora biztosítási összegre lenne szükségük. A biztosítási összeget akkor állapítjuk meg helyesen, ha az eléri legalább az elkövetkező egy biztosítási évben a meglévő, illetve elkészülő épület, a beépítésre kerülő épületberendezési, felszerelési tárgyak, építési anyagok együttes értékét. Ezen adatok ismeretében szükség szerint módosítani kell a szerződést is. A biztosítási összeg ellenőrzésére figyelmeztet, illetve a szerződés módosítására ad lehetőséget a biztosító értékkövetés miatti szerződésváltozásról szóló értesítése, amit minden évben megküld az ügyfeleinek.”

Ha tehát azt szeretné, hogy lakásbiztosítása a felújítás értékével növelt ingatlan után térítse meg a károkat, mindenképpen aktualizálja a lakásbiztosítását a munkálatok befejezését követően. Csak az értékkövetéssel együtt garantálható, hogy mindig az ingatlan és a benne lévő ingóságok értéke után térítsen a biztosító, amennyiben valamilyen káresemény történik.

 

Biztosítást kötne?  Nézzen körbe kínálatunkban, hiszen… 
 

 • Kiváló, országos lefedettséggel rendelkezünk.

 • Nem kell amiatt aggódnia, hogy üzletkötőinket évek múltán nem találja meg. Országosan több mint 30 irodában elérhető üzletkötőkkel, és közel 200 munkatárssal dolgozunk.

 • Kiterjedt partnerhálózatunk van.

 • Nem kell tartania attól, hogy csak a számunkra előnyös megoldást ajánljuk. Szinte minden biztosítóval kapcsolatban állunk, és mindig több alternatívát is kínálunk, hogy a végső döntés az Ön kezében legyen.

 • Széles pénzügyi termékpalettát kínálunk

 • Nem kell félnie, hogy csak egy területet részesítünk előnyben. A biztosításon kívül lakástakarék, hitel, önkéntes és egészségpénztári termékeket is közvetítünk.

 • 20 éves szakmai múlttal rendelkezünk.

 • Nem kell nyugtalankodnia, nem ma kezdtük a szakmát. Tapasztalt szakembereink hozzáértéssel és rutinos ügyintézéssel támogatják pénzügyeit.

 • Vállalatunk magyar tulajdonban van.

 • Nem kell aggódnia a külföldi pénzintézetek érdekeltségei miatt. Cégünk 100%-ban magyar tulajdonú.

 

Felkeltettük az érdeklődését? Ide kattintva felveheti velünk a kapcsolatot!