Belépés

Regisztráció

Kérjük, adja meg szerződése megkötésekor rögzített email-címét. A regisztrációt csak az email-címhez tartozó, aktív szerződés esetén tudjuk engedélyezni.
Pannon Safe
Pannon Safe
Blog > Lakásbiztosítás > Marie Kondo - az élhetőbb és szerethetőbb otthontól egy rendrakás választ el

Marie Kondo - az élhetőbb és szerethetőbb otthontól egy rendrakás választ el

Lakásbiztosítás 2019. 06. 11.

Egy szép lakást nem csak megvenni és szépen berendezni kihívás, hanem rendben tartani is. Mondhatnánk, hogy minél nagyobb annál több vele a gond, de aki lakott már garzonban az tudja, hogy ha csinál egy reggelit és megfőzi mellé a kávéját, a kis terek miatt a lakás máris rumlisnak tűnik.

Magyarul is megjelent már Marie Kondo – Rend a lelke mindennek című könyve, ami erre kínál egy csipetnyi japán gondolatvilággal átitatott módszert (semmi extra spiritualitás, nem kell aggódnia annak, aki erre érzékeny).


Miért tetszett nekünk a KonMari?

Amiért nekünk leginkább tetszett, az a szelektálási gyakorlat, amivel búcsút int a felesleges, vagy megtartandónak ítélt, de amúgy soha nem használt tárgyainkra.

A másik gondolat, amit nagyon szerettünk, hogy nem aprózza el a feladatot, külön buzdít, hogy egy nekifutásra, minél hamarabb érjünk a végére. (Az egy nekifutás nálunk ez esetenkén 9-16 nap is volt, de élveztük!)

Ha valamit elengedsz, kidobsz, köszönd meg neki! – írja Marie. Eleinte furcsának tűnt, de sokkal könnyebb volt elengedni egy 4 helyen lukas pólót, vagy 5 mérettel kisebb szoknyát, mert elgondolkodik az embert, hogy mit is köszön meg, és ez bizony jópár kellemes emléket ébreszt.

A gondolat, hogy azt dobjuk el, ami nem vált ki/sugároz örömet. Kicsit nehéz megfogni, de a ruhákkal kezdve a rendrakást, bele lehet jönni. Azokat a tárgyakat amelyek nem adnak az életünkhöz, vagy már nem hasznosak, engedjük el.


A kedvencünk

Pakoljunk ki az ágyra minden ruhát. Mindet, ne csak azt, ami a nagy ruhásszekrényben van. Csodáljuk meg a halmot – igen akkor is nagyon nagy lesz, ha azt hiszed, hogy nem. Ezután egyesével döntsük el (egyedül, nem ér megkérdezni a párunkat!) hogy mit tartanánk meg.

A szabályok:

  1. Kategóriánként szelektálj első lépésként (ne helyiségenként)

  2. Egyes kategóriákat bonthatunk tovább, ha túl nagynak tűnnek (pl. ruháknál felsők, nadrágok, kabátok stb.)

  3. Csak azt tartsuk meg, ami örömöt sugároz

  4. A selejtezés után alapos rendezés és teljes rendrakás következzen az adott helyen

  5. Csináljuk egy szuszra (inkább egy nagyobb lélegzetvétel, mint a folyamatos szöszmötölés)


Ami nekünk nem tetszett

Könyv alapján nem jön át a mondanivaló sokaknak, kicsit éteri, kicsit coelhói. De a Netflixen futó 8 részes sorozat meghozza a kedvet sokunknál.

A könyvek szakasznál vérzett a szívünk, úgy gondoljuk, itthon aki könyvet vesz, azt egy életre veszi. Ha már leveszünk a polcról egy könyvet és elolvastuk, akkor már újra is olvashatjük akár 5-10 év múlva is, és tudjuk, hogy valami újat fog adni. A legtöbbünk polcán alig van felesleges könyv, ha van egyáltalán.

(Személyes kivétel: magazinoknál még csak-csak értettem az elgondolást, hiszen bármennyire jól megírtak is a nyomtatott HVG-ben lévő cikkek, a 2003-tól tárolt lapoknak szinte biztos nem ülök már újra neki. Elengedtem.)


Jobb lett-e utána?

Többen már a rendrakás alatt éreztük a változást, és valahogy a kötelezőből egész nagy adag minőségi időt tudunk a párunkkal gyerekeinkkel tölteni. (Figyeld a párod arcát, ahogy gyűlik az ágyon a ruhahalom!)

Senki nem érezte azt, hogy vadonatúj életet kezdett, de mindenki megtalálta a személyes kedvencét a teljes rendrakásban, a teljesség igénye nélkül, csak ízelítőnek a néhány tapasztalás amiket hallottunk: 8 év után újra befér a garázsba a kocsi, a 15-ből 3 kedvenc ing helyett lett 6-ból 6 kedvenc, a feleség ruhái eggyel kevesebb szekrényben laknak, a gyerekek élvezik a ruhahajtogatást, és ők akarják berakni a szekrényükbe.

Ha rendrakás után sem érzed elég nagynak az otthonod, esetleg felújítanál, vagy még meg sem szerezted a szívednek kedves Otthont, keress minket, segítünk. Ha már van elképzelés a lakáscéljaidról, akkor rögtön egy személyre szabottabb ajánlatot is számolhatsz kalkulátorainkkal.