Belépés

Regisztráció

Kérjük, adja meg szerződése megkötésekor rögzített email-címét. A regisztrációt csak az email-címhez tartozó, aktív szerződés esetén tudjuk engedélyezni.
Pannon Safe
Pannon Safe
Blog > Lakásbiztosítás > Kisállat biztosítás – mire köthető, mire nem?

Kisállat biztosítás – mire köthető, mire nem?

Lakásbiztosítás 2021. 07. 20.

Kisállatbiztosítás aligátorra?

Elég érdekesen hangzik elsőre, és őszinték leszünk, még másodszorra is.

Előre szeretnénk tisztázni, hogy az előbb említett krokodilfélékre nem lehet biztosítást kötni, viszont ettől függetlenül a kisállat biztosítás sokkal több módozatban lehetséges, mint ahogy az a köztudatban szerepel.

 

Mi az a kisállatbiztosítás?

A kisállatbiztosítások a házikedvenceink számára nyújtanak védelmet előzmény nélküli betegség és baleset esetén, mégpedig úgy, hogy a kezelések költségét, vagy azoknak egy meghatározott részét megtérítik.

Az, hogy pontosan milyen betegségek számítanak káreseménynek ilyenkor és mekkora térítésre számíthatunk, biztosítónként eltérő lehet.

 

Mikor lehet hasznos egy kisállatbiztosítás?

Már említettük, hogy baleset vagy betegség esetén térít ez a fajta szolgáltatás, ám sokakban felmerülhet ilyenkor a kérdés, hogy miért kell előre felkészülni erre?

 

 

Szerencsére nem törik el gyakran a kutya lába.

Ez való igaz, ám érdemes figyelembe venni itt egy borzasztó statisztikát: tudta, hogy a legtöbb állaton azért végeznek eutanáziát, mert a gazdi nem képes megfizetni az életmentő kezelés költségeit?

Szörnyen hangzik, de ez az igazság.

Pontosan ez az, amitől megvéd minket egy kisállatbiztosítás!

 

Milyen állatokra köthető?

Az, hogy mi számít háziállatnak, egy fogósabb kérdés, főleg, hogyha a hétköznapokból indulunk ki.

Az egyértelmű, hogy a kutya és a macska beletartozik ebbe a csoportba, hiszen ez a két faj a leggyakoribb a háztartások körében.

Azonban mi a helyzet azokkal, akik teknőst, papagájt, hörcsögöt, kígyót vagy éppen díszhalakat tartanak?

Ezek az állatok is házikedvencnek minősülnek, ám rájuk sajnos nem vállalnak a biztosítók olyan biztosítást, melyben a kezelésüket, ellátásukat is fedezni tudják: ez a kutyák és macskák kiváltsága marad.

 

Milyen feltételekkel köthető a biztosítás?

Azzal azért tisztában kell lennünk, hogy bizonyos feltételeknek meg kell felelnie az állatnak, hogyha biztosítást kívánunk kötni rá.

A kutyák és macskák esetére is igaz, hogy chippel kell rendelkeznie a biztosítandó állatnak, és az életkor sem mindegy: 6-8 éves kor a maximum, melyben még vállalják a biztosítók a kockázatviselést.

Természetesen, amennyiben fiatalon, tehát 4 hónapos kor után és 6-8 éves kor előtt megkötjük a szerződést, az a későbbiekben is élni fog.

 

Állattartói felelősségbiztosítást viszont lehet kötni akár aranyhalra is:

Nem csak a klasszikus értelemben vett kisállatbiztosítás létezik, hanem elérhetőek ún. állattartói felelősségbiztosítások, melyek már sokkal többféle házikedvencre kiterjeszthetőek.

A felelősségbiztosítás lényege, hogyha az én állatom valamilyen problémát, személyi vagy vagyoni kárt okoz egy harmadik félnek, akkor a biztosító megtéríti a kárát.

Klasszikus példája ezeknek az ebtartói felelősségbiztosítás, de már lehetséges akár akváriumra, annak megrepedésére vonatkozó biztosítást is kötni.

Elvégre az is tud nagy gondot okozni, ha egy 2000 literes akvárium megreped és elázik az alattunk lévő lakásban a néni...

A hagyományos kisállatbiztosítás és a felelősségbiztosítás egyaránt jó dolog, ám a két típust nem szabad összekeverni még kutyák és macskák esetén sem, hiszen teljesen másra valók, és nincs köztük átfedés!

 

Hova vigyem a kutyusom, ha rendelkezem kisállat biztosítással?

Jogosan merül fel a kérdés, hogy kell-e állatorvost váltani, hogyha kötünk egy ilyen biztosítást?

Erről számos téves információ kering, mely valószínűleg az emberekre vonatkozó egészségbiztosításokból ered, amik esetében előfordulhat, hogy meghatározott rendelőkbe tudunk csak járni, amely partnere a biztosítónak.

Kisállatok esetén ilyenről nincsen szó.

Bármely rendelőbe is járunk, egészen nyugodtan maradhatunk a jól megszokott orvosnál.

Az egyetlen teendőnk az, hogy kérjünk számlát az elvégzett kezelésekről, hiszen ezt kérni fogja a biztosító!

 

Mi az, amire 100%, hogy nem vállal kockázatot a biztosító?

Bizonyára érthető Önnek is, hogy vannak olyan állatok és állatfajok, melyekre nem vállalnak kockázatot a biztosítók, ha kisállatbiztosításról van szó.

 

 

Érthető is, hiszen gondoljon bele, mekkora költség egy skorpió speciális ellátása adott esetben, de éppen egy hüllő kezelése sem hétköznapi feladat.

A kisállatbiztosítást csakis kutyusokra és cicákra lehet megkötni, ám a felelősségbiztosítás esetén egyéb állatok is szóba jöhetnek.

Ami teljesen kizárt, azok a trópusi, különleges, akár veszélyes állatfajok.

Ez azt jelenti, hogy aligátorra, pókokra, kígyókra biztosan nem talál majd felelősségbiztosítást sem hazánkban.

Ez végül is logikus, ugyanis ki kötne biztosítást aligátor harapás esetére?

 

Hol lehet kisállatbiztosítást kötni? 

Kisállatbiztosítást jelenleg 3 biztosító vállal Magyarországon: a K&H, Generali és Aegon.

 

 

Mindhárom biztosító kiváló áron kínálja ezt a lehetőséget, viszont eltérő feltétekkel adja.

Fontos tudnivaló, hogy mindhez tartozik bizonyos mértékű önrész, továbbá az Aegon kivételével csakis lakásbiztosítás kiegészítőjeként köthetőek.

 

Hogyan tudom mindezt megkötni?

A kisállatbiztosításokat legegyszerűbben lakásbiztosítása mellé tudja megkötni.

Ez azért is előnyös, mert lakásbiztosításra mindenkinek szüksége van, továbbá kiegészítőként kiváló ár-érték arányban kapjuk meg ezt a szolgáltatást.

Ez azt jelenti, hogy bár az éves díjunkat fogja növelni a kiegészítő, ám közel sem olyan mértékben, mintha külön keresnénk erre valamilyen opciót, vagy, ha magunknak kellene fizetni a kezelési költségeket.

A szerződés megkötésére már online lakásbiztosítás kalkulátorok is elérhetőek.

 

Tanácsadói segítség

Amennyiben érdeklődik a téma iránt, ám bizonytalan, hogy melyik lenne az Önnek legmegfelelőbb biztosítás, akkor keresse fel bátran tanácsadóinkat.

 

 

Ne feledje, az természetes, hogyha kérdései vannak, ám az okos ember az, aki fel is meri tenni ezeket!

Szakképzett kollégáink azon dolgoznak, hogy hatékony segítséget tudjanak nyújtani a biztosítás kötése és a szerződése utógondozása során egyaránt.

Aki igazán szereti a kiskedvencét, előre gondolkozik, nem várja meg, hogy az orvosnál a pénznek kelljen döntéseket meghoznia a gazdi helyett!