Belépés

Regisztráció

Kérjük, adja meg szerződése megkötésekor rögzített email-címét. A regisztrációt csak az email-címhez tartozó, aktív szerződés esetén tudjuk engedélyezni.
Pannon Safe
Pannon Safe
Blog > Lakásbiztosítás > Készüljön fel a viharokra – a lakásbiztosítás megóvhatja Önt a viharkároktól!

Készüljön fel a viharokra – a lakásbiztosítás megóvhatja Önt a viharkároktól!

Lakásbiztosítás 2021. 08. 19.

Magyarországon tavasszal, de leginkább a nyár folyamán viszonylag sokszor tombolnak erősebb viharok, amelyet a saját bőrünkön is tapasztalhatunk mostanában.

Ezek természetesen nem csak a kirándulási, nyaralási terveinknek tehetnek keresztbe, hanem bizony súlyos anyagi károkért is felelősek lehetnek.

 

Ingatlanok ázhatnak el, fák dőlhetnek ki, parkoló autók sérülhetnek meg a jégverésben, ablakok üvege törhet be, miután becsapja az erős szél, és akkor az áramkimaradásokról és a villámcsapás okozta túlfeszültség miatt tönkremenő elektromos készülékekről már ne is beszéljünk.

A legtöbben nem vagyunk időjósok, de akkor mégis hogyan lehet védekezni a viharok okozta károk ellen?

A válasz egyszerű: személyre szabott, megfelelő fedezetet nyújtó lakásbiztosítással.

 

A viharkárokat enyhítheti a lakásbiztosítás

Nagyon fontos az elővigyázatosság, és számos viharok okozta anyagi kár megelőzhető a rendszeres karbantartással és tisztítással.

Érdemes ellenőrizni a tető és a nyílászárók állapotát, és ha a ház előtti árokból rendszeresen visszaömlik a víz, akkor azt ki kell tisztítani, ezzel elkerülve a pince esetleges beázását.

Sokszor sajnos még a legnagyobb elővigyázatosság mellett is bekövetkezik a baj, és ilyenkor a lakásbiztosítás jelentheti a megoldást a károk fedezésére.

A lakásbiztosítások teljesen személyre szabhatóak, így otthonunk minden szegletét bebiztosíthatjuk.

 

 

Az alapcsomagot kibővíthetjük olyan szolgáltatásokkal, melyek a kerti bútorokra, dísznövényekre, elektromos eszközeinkre, az előtetőre, különleges üvegekre, sőt még akár az áramkimaradás miatt leolvadt hűtőben megromlott ételekre is fedezetet ad.

A lakásbiztosításért nem kell havonta több tízezreket fizetni; biztosítótól és konstrukciótól függően akár évi 30.000 forint alatti összegért is biztonságban tudhatjuk otthonunkat.

Most már ráadásul a kárbejelentés és ügyintézés is elvégezhető online, így a károsult sokkal gyorsabban juthat hozzá az őt megillető összeghez.

 

Mi a helyzet a kültéren parkoló autókkal?

Az egy teljesen tiszta helyzet, amikor egy karbantartott, jó állapotban lévő ház tetőzete megsérül az erős szél és jégverés miatt – ilyenkor a tulajdonos minden tőle telhetőt megtett az ingatlan állapotának megóvására, így nem ő a felelős a kárért.

De mi a helyzet akkor, ha egy parkoló autóra a nagy viharban rádől egy fa, ezzel milliós károkat okozva?

 

 

Ha saját fa dől rá az autóra, akkor a jármű CASCO biztosítása fedezi a viharkárt, ez talán a legegyszerűbb eset.

Ha a kidőlt fa valaki más tulajdonát képezi (legyen az akár civil, vagy közterület esetében az önkormányzat), és a jármű nem rendelkezik CASCO-val, akkor a fa tulajdonosának felelősségbiztosítása fedezheti a kárt, amely már sok lakásbiztosításnak is a részét képezi.

CASCO vagy felelősségbiztosítás híján az egyetlen mód a károk rendezésére a polgári eljárás.

Az ilyen helyzetekben is jobb a megelőzés: a kertben található fákat megfelelően gondozzuk, és ha szükséges, vágjuk le a beteg ágakat.

Ha pedig tudhatóan vihar közeleg, lehetőleg ne parkoljunk fa alá.

 

Legyen körültekintő a károk bejelentésekor

Már a lakásbiztosítási szerződés megkötésekor is járja körbe, hogy pontosan milyen viharkárokat térít meg a biztosító – ezzel számos jövőbeli csalódástól óvhatja meg magát.

Sőt, ilyenkor még arra is fény derülhet, hogy korábban esetleg már érte olyan kár, amit a biztosító megtérített volna, csak Ön nem tudott róla.

Azt is mindenképpen ellenőrizze, hogy pontosan mit is tart számon viharként az adott biztosító; ezt leginkább a szélerősség alapján határozzák meg.

Ha pedig káresemény következett be a vihar folyamán, akkor azt ne felejtse el időben bejelenteni (a szerződésben meghatározott időtartamon belül), hiszen ha ezt az időkorlátot túllépi, már nem lesz lehetősége kártérítést igényelni a biztosítótól.

A lakásbiztosítását idővel bírálja felül, mert bizonyos felújítások növelik az ingatlan értékét, és így alulbiztosítottá válhat.

Ha pedig szükséges, keresse fel az illetékes alkuszt, vagy biztosítót, hogy bővíteni szeretné a biztosítását.

Ez havi szinten pár száz forint többletköltséget jelenthet, de kár esetén a befizetett összeg többszörösét igényelheti.

 

Javíttatás előtt várja meg a kárszakértőt

A bejelentést követően a biztosítónak mindenképpen ellenőriznie szükséges, hogy valóban történt-e káresemény, és ha igen, milyen mértékű.

Ha olyan súlyosan sérül az ingatlan, hogy azonnali kárenyhítésre szorul, akkor azt még a kárfelmérés előtt is megteheti.

Senki nem várja el Öntől, hogy a sérült tető alatt éljen napokig, annak javítását elkezdheti, azonban a sérült tetőcserepeket őrizze meg, hogy a szakértőnek be tudja mutatni.

Ha a villámcsapás miatti zárlat miatt tönkremennek elektromos eszközei, azokat is mindenképpen mutassa be.

 

 

A javítást lehetőség szerint fotókkal is dokumentálja, ezzel bizonyítva a kár bekövetkeztét.

Erre azért van szükség, mert sajnos számos visszaélésre volt már példa, amikor is az illető jóval korábban bekövetkező beázást, vagy felelőtlenségből okozott kárt próbált jogtalanul viharkárként megtéríttetni a biztosítóval.

 

Előzze meg a bajt a Pannon-Safe segítségével!

Reméljük, hogy a cikkünknek Önt is sikerült meggyőznie arról, hogy mennyire fontos a megfelelő biztosítás, legyen szó lakásbiztosításról, CASCO-ról vagy éppen felelősségbiztosításról.

Ha megtörténik a baj, és egy nagyobb vihar súlyos károkat okoz ingatlanában, akkor utólag már nem sok mindent tud tenni a megtérítésükért.

 

 

Javasoljuk, hogy minél előbb vegye fel a kapcsolatot szakemberekkel, akik az Ön számára legideálisabb, 100%-ban a személyére szabott konstrukciót állítják össze Önnek!

A biztosítás éves díja pedig eltörpül a lehetséges anyagi károk mellett, így hát ne az ár tartsa vissza Önt a biztosítás megkötésétől.

A Pannon-Safe biztosítási szakértői készséggel állnak rendelkezésére, ha bármilyen kérdése vagy igénye akad lakásbiztosítással kapcsolatban.

Keressen minket bizalommal online, vagy személyesen az irodáinkban!