Belépés

Regisztráció

Kérjük, adja meg szerződése megkötésekor rögzített email-címét. A regisztrációt csak az email-címhez tartozó, aktív szerződés esetén tudjuk engedélyezni.
Pannon Safe
Pannon Safe
Blog > Lakásbiztosítás > Így növeld meg a telefonod élettartalmát, hogy ne kelljen használnod a biztosításod

Így növeld meg a telefonod élettartalmát, hogy ne kelljen használnod a biztosításod

Lakásbiztosítás 2020. 10. 19.

Kis hazánkban nem sokan veszik igénybe a mobilra köthető biztosítást. Ennek ellenére tippjeink azoknak is hasznos lehetnek, akik nem rendelkeznek mobilra köthető biztosítással. Hiszen telefonja mindenkinek van, és jobb esetben az a célunk, hogy minél tovább használhassunk készülékeinket. Mi pedig mutatunk pár módszert, hogyan teheted ezt meg.

Töltsd le azokat a fránya frissítéseket!

Talán már neked is feltűnhetett az, hogy az appok viszonylag sokat frissülnek – különösen az androidos készülékeken. Nagyon sokan, ha tehetik, elhalasztják ezeket a frissítéseket, hiszen fölösleges tárhely fogyasztásnak gondolják a folyamatot.

Ám a valóság az, hogy ezek a frissítések teszik lehetővé, hogy az appok megkapják a megfelelő biztonsági és rendszerfrissítéseket. Ezen frissítések nélkül az adott app jelentősen lassíthatja a telefont és hosszútávon csökkentheti az élettartalmat. Hogy ezt elkerüljük, érdemes már akkor engedélyezni az appoknak a frissítést, ahogy felvetik nekünk.

Ha ez most nem időszerű, megvárhatod, hogy az alkalmazások maguktól ajánlják fel a frissítést, de akár a boltokban is frissítheted egyenként az appokat. Az androidos telefonoknál ez úgy néz ki, hogy bemész a Play Store-ba, ahol „Saját alkalmazások és játékok” fülbe mész. Itt fel fogja dobni az aktuális frissítéseket az áruház.

IOS-en a „Beállítások”-ban tudod ezt megtenni, ahol az iTunes & App Store fülnél a „Frissítések”-nél tudod kezelni az alkalmazások állapotát.

 

Töröld a fölösleges appokat!

A telefonoknak véges a tárhelyük. Így minél kevesebb applikáció foglal rajta helyet, annál jobb. Hiszen ezzel nemcsak a tárhelyedet óvod, hanem a háttérben futó alkalmazások számát is csökkented. Így a telefon üzemelése sokkal kevesebb energiát fog felemészteni, mintha nyüzsögnének rajta a felesleges appok.

A legtöbb ember nem használja ki a Google csomag összes alkalmazását, így első körben azt tudjuk javasolni, hogy itt kezd el a törléseket. Csak nyomj rá hosszan az alkalmazások ikonjára, majd válaszd a törlés opciót.

 

Tegyél rá tokot!

Tudjuk, alapvető. Viszont vannak olyanok, akik inkább választják az új telefonok fogását, mint a biztonságukat. Most hozzájuk szólunk. Tudjuk, hogy milyen jó érzés a vadi új telefon érintettlenlen simaságát a kézben tudni. Ennek ellenére azt tudjuk mondani Buddha szavaival élve, hogy „Ha tetszik egy virág, letéped. Ha szeretsz egy virágot, naponta öntözöd.”

Akármilyen jó érzés a telefont a kezünkben fogni, a saját érdekében vegyél rá tokot. Nem is szükséges egy méregdrága tokot venned a telefonodra, egy online rendelt műanyag tok is teljesen megteszi. A lényeg csupán annyi, hogy legyen valami a telefonodon.

Persze ha tovább akarod növelni a telefonod élettartalmát, akkor egy extrább tokot is beszerezhetsz, sőt. Még egy üvegfólia is jó választás lehet. Így, ha egy leejtés miatt be is akarna törni a telefon kijelzője, a fóliát fog csak sérülni.

 

Ne hagyd lemerülni a telefonod!

Az interneten sok pletyka kering arról, hogy mi nyírhatja ki potenciálisan a telefon akksiját. A legtöbb szóbeszédnek nincsen valóság alapja. De a telefon csontig merítése tényleg árthat az élettartalomnak. Továbbá az is egyenes út a károsodáshoz, ha hagyod túl melegedni a telefonod.

 

 

A készülék több módon is túlmelegedhet: sok használattól, meleg helyen való használattól vagy az ágyban való töltéstől is. A megfelelő hőmérséklet érdekében a készüléket lehetőleg ne használjuk szélsőséges hőmérsékletben. Továbbá a töltést is olyan helyen végezzük, ahol nem tud a párna alá keveredni a telefon – ugyanis ez egyenes út a túlmelegedéshez.

 

Kapcsold ki a GPS-t, ha nem használod

Van egy pár alkalmazás, ami nem elég, hogy a háttérben fogyasztja a telefon töltöttségét, még helymeghatározással is meríti a telefonod. Ilyen appok a Snapchat, a Google Maps, de a Pokémon Go is.

A GPS szükségszerű használata egy plusz energiafogyasztással toldja meg ezen applikációk terhelését, így használati időn kívül érdemes őket kikapcsolni. Hiszen ha ne így teszünk, ezek az alkalmazások tetemes energiát emésztenek fel.

 

Ne töltsd fel száz százalékra a telefonod!

A legtöbben nem foglalkozunk sokat a töltéssel: alvás előtt felhelyezzük a készüléket tölteni, majd másnap reggel levesszük – 100 százalékon. Ám ez valójában nem túl előnyös az akkumulátorra nézve. Ugyanis az éjszaka folyamán, ahogy a töltöttség szintje elérte a 100 százalékot, a további töltés már csak roncsolja az akkumulátort.

Bár ennek a hatását értelemszerűen nem másnap reggel érzed, de a hónapok hosszú sora rányomhatja a bélyegét az akksi állapotára. Ehelyett érdemes csupán 80 százalékig tölteni a telefont, hiszen így a napot is kibírjuk vele és az akkumulátor sem sérül.

 

Szerezz be egy power banket!

Ahogy azt feljebb említettük, kifejezetten pozitív hatással van a telefon élettartalmára, ha nem töltjük fel esténként 100 százalékra a telefont. Joggal merülhet fel a kérdés, hogy akkor hogyan fogod kibírni a napot?

A válasz egyszerű: szerezz be egy power bank-et. Ha még soha nem hallottad ezt a kifejezést, elmagyarázzuk. Ez a készülék egy olyan töltő, amit otthon feltöltesz és út közben töltheted vele a telefonodat – konnektor használata nélkül.

Használatuk praktikus és egyszerű, emellett még az akkumulátor élettartalmát is támogatják. Ráadásul abban az esetben is jól jön, ha tényleg a lemerülés szélén vagy, hiszen valljuk be: nem minden éjszaka sikerül úgy, hogy teljesen feltöltődik a telefon. Megeshet párszor, hogy elfelejtjük töltőre rakni a telefonunkat, ilyenkor pedig minden segítség jól jön.

 

Felejtsd el a rezgést!

Legtöbbször a rezgő mozgás több energiát emészt fel, mint a csengőhangos jelzések. Ezért az optimális energiafogyasztás érdekében érdemes kikapcsolni ezt a funkciót. Ugyanis a hangos mód és a néma mód sokkal jobban bánnak a telefon akksijával, mint azok fránya rezgések.

Energiatakarékossági szempontból a néma mód a legjobb, de tisztában vagyunk vele, hogy egyszerűen vannak olyan időszakok, amikor hallanunk kell az értesítéseket. Mondjuk egy várt telefonhívás, email vagy sms miatt. Ilyenkor nyugodtan meghagyhatjuk a hangos módot.

 

Ha már nagyon a végét járja, akkor elég lehet csupán akksit cseréltetni

Általában nem szoktuk feladni az minden cseprő lassulás miatt a telefonunkat. Viszont mindannyiunk életében elérkezik az a pont, amikor azt mondjuk, ez több a soknál. Ezt okozhatja a 60 százalékról 1 óra alatt 3 százalékra eső akksi, a minden egyes fotónál visító megtelt tárhely vagy a képernyő teljes lelassulása.

Ám ne nézz olyan gyorsan más telefonok után, hiszen lehet, hogy egy akksi cserével is megoldhat a problémád. Ha meg szeretnél bizonyosodni erről, vidd el szerelőhöz a telefonod, aki minden bizonnyal örömmel segít neked eldönteni ezt a kérdést.

Te milyen eszközöket veszel telefonod védelmében? Írd meg nekünk kommentben!