Belépés

Regisztráció

Kérjük, adja meg szerződése megkötésekor rögzített email-címét. A regisztrációt csak az email-címhez tartozó, aktív szerződés esetén tudjuk engedélyezni.
Pannon Safe
Pannon Safe
Blog > Lakásbiztosítás > Így előzhetjük meg a leggyakoribb téli károkat az otthonunkban!

Így előzhetjük meg a leggyakoribb téli károkat az otthonunkban!

Lakásbiztosítás 2020. 12. 08.

Ahogy az idő hűvösebbre fordul, egyre több időjárási tényezőnek van kitéve otthonunk. De nem kell megijedni a zord klímától: a balesetek egy része megelőzéssel kivédhető. Nézzük is, hogyan:

Szén-monoxid mérgezés 

A tél jobban magában hordozza a szén-monoxid mérgezés veszélyét, hiszen időnk nagy részét otthon töltjük, emellett többet is fűtünk. Emiatt nagyobb eséllyel érheti károsodás a fűtési rendszert, ami a halálos gáz kibocsátásához vezethet. Viszont aggodalomra semmi ok, megelőzéssel akár teljesen elkerülhető a szén-monoxid mérgezés:

  • A fűtési rendszer, a vízmelegítő vagy egyéb gázzal vagy olaj égetéssel működő rendszerek ellenőrzését bízza képzett szakemberekre.

  • Szerezzen be egy akkumulátoros szén-monoxid érzékelőt. Amennyiben szén-monoxid létét jelzi, egyből nyissa ki az ablakokat, kapcsolja ki az összes berendezést, amiből esetlegesen kiszivároghat a szén-monoxid (a fűtési rendszert, a vízmelegítő vagy egyéb gázzal vagy olaj égetéssel működő rendszerek), ezután menjen ki családjával a házból és azonnal hívjon kéményseprőket.

  • Ha a szén-monoxid mérgezés tüneteit fejfájás, szédülés, émelygés, fáradtság, zavarodottság, eszméletvesztés, alacsony vérnyomás, hányinger) érzi magán vagy bármelyik családtagján, akkor azonnal forduljanak orvoshoz.

 

Csőtörés 

Az elfagyás miatt télen könnyebben károsodnak a csövek a házban, ami akár milliós nagyságrendű károkat is okozhat a házban. Viszont pár módszerrel ez is megelőzhető: 

Nem baj, ha csöpög a csap 

Általában, amikor figyelmesek leszünk arra, hogy csöpög a csap, elzárjuk. Viszont télen előnyünk származhat abból, ha nem tesszük. Hiszen a csőtörés egyik legfőbb oka, hogy nyomás keletkezik a csövekben, amit csökkenthet a csepegőre hagyott csap.

Hagyd nyitva az ajtókat a házban 

Az amerikai Vöröskereszt ajánlása szerint érdemes nyitva hagynunk a házunkban az ajtókat. Ez elősegíti a hő áramlását a házban, ami a csöveket is melegíti, így csökken az esélye a csövek elfagyásának.

A szabadon hagyott csövekre helyezz polifoam csőhéjakat! 

A polifoam csőhéj röviden egy polifoamból készült tekercs, amit ráhelyezhetsz a csövekre. Ez melegen fogja tartani őket, emiatt sokkal kevesebb az esélye, hogy az elfagyás következtében eltörnek.

Zárj le minden rést a házon! 

Minden házon vannak kisebb-nagyobb rések, amik ugyan nyáron nem zavaróak, de télen kimegy rajtuk a hő egy része. Ez a csövek állapotára is hatással lehet, ezért érdemes a hűvös idő közeledtével megjavítani a repedéseket.

Zárd be a garázst! 

Alapvetőnek tűnhet, de sokan hajlamosak vagyunk nyitva hagyni a garázsajtót még a hideg téli időben is. Viszont a ház hőmérsékletének és a csövek védelmének érdekében (különösen akkor, ha a garázsban is futnak csövek) érdemes mindig zárva tartani a garázst, hiszen itt könnyebben megy be a hideg, mint bárhol máshol a házban.

 

Beázások vagy egyéb tetővel kapcsolatos károk 

Bizonyosodj meg arról, hogy a padlás szellőzik, ugyanakkor megfelelő rajta a szigetelés

A nem megfelelő szigetelés nagyban megnövelheti a fűtési költségeidet, hiszen a meleg könnyedén kimehet a házból. Ennek ellenére fontos a megfelelő szellőzés is, amivel megelőzhetjük a tető korai korhadását.

Ha szellőztetett zsindely tető van a házon, akkor ezt már ki is pipáltuk, de más eszközök is a rendelkezésünkre állnak: gerincszellőztetők, szellőzőnyílások vagy teljesház ventillátorok is. Ha ilyen megoldások vannak beépítve, a tél közeledtével ne felejtsük el ellenőrizni az állapotukat.

Távolítsd el a havat a tetőről! 

A nagy hómennyiség is veszélyt jelenthet a tetőnk állapotára nézve. Hiszen a súlyától a tető behorpadhat, vagy beszakadhat - különösen, ha lapos tetőről van szó. 

Emellett arról sem feledkezhetünk meg, hogy a nagy hómennyiség a járókelőkre is veszélyes lehet. Ugyanis bármikor lezúdulhat a tetőkről. Ez ellen jégvágókkal és hófogókkal tudunk védekezni.

Távolíts el minden veszélyes lombozatot a tető környékéről! 

A fák az udvaron szépek és hasznosak: tisztítják a levegőt, árnyékot adnak, esztétikusabbá teszik az udvart. De télen a terebélyes lombok az elsődleges veszélyforrásai lehetnek a tetőnek. Ezen időszakban jellemzőbb nagyobb szelek leszakíthatnak nagyobb ágakat a lombból és a tetőnek hajíthatja.

Ezért már ősz elején fontos ellenőrizni a lombokat, és ha megkívánja a helyzet, megmetszeni őket.

Beázás 

A téli csapadékos és hideg időjárás miatt házunk könnyedén beázás áldozata lehet. Az ilyen jellegű károkat akár százezer forintunkba is kerülhet rendbehozni. Szerencsére van egy pár jól bevált technika, amivel megelőzhetjük a bajt.

Tisztítsuk ki az ereszeket! 

Az ősz folyamán könnyen megtelhet az eresz falevelekkel, esetleg ágakkal. Ez könnyen eltömítheti az ereszcsatornát, hiszen a beszoruló falevelektől nem tud a víz áramlani a nyílásban. Ha erre hó esik, és ráfagy, akkor az eresz nem tudja elvégezni a feladatát, és a víz befolyik a házba.

Figyeljünk a kisebb beázásokra is! 

Amennyiben egy nedves foltot látsz a falon bárhol a lakásban, érdemes utánanézni a dolognak. Ugyanis lehet, hogy abban a pillanatban még nem nagy a baj, de ha a cső tovább törik, akkor nagy galibában lehetünk. A probléma megjavításához érdemes szakember segítségét kérnünk

 

Milyen téli károkat téríti a biztosító? 

Ugyan a biztosítás feltételei szerződésenként változnak, van pár általános hasonlóság a biztosítások között. A legelterjedtebb károk a tél időszakában a csőtörés es a tető kárai.

Ha rossz volt a cső állapota, vagy csak simán elfagyott, akkor a csőtöréseket általában fedezik a biztosítók. Azonban, ha kiderül, hogy a ház nem volt megfelelően fűtve, elutasíthatják a fizetést.

Amennyiben a tető károsodik vagy konkrétan rádőlt a házra egy fa, általában fizet a biztosító. Viszont célszerű várni a javítási munkálatokkal a biztosító hitelesítőjének a kiérkezéséig, hiszen így tudja csak megállapítani a házat ért károk összességét.

Ha a ház lakhatatlanná válik, az is előfordulhat, hogy a biztosító fedezi az élési költségeinket addig, amíg a ház fel nincs újítva.

Biztosítani szeretné otthonát a hideg téli időjárás ellen? Nézzen körbe kínáltunk között, hiszen… 

  • Kiváló országos lefedettséggel rendelkezünk

  • Nem kell amiatt aggódnia, hogy üzletkötőinket évek múltán nem találja meg. Országosan több mint 30 irodában elérhető üzletkötőkkel, és közel 200 munkatárssal dolgozunk.

  • Kiterjedt partnerhálózatunk van

  • Nem kell tartania attól, hogy csak a számunkra előnyös megoldást ajánljuk. Szinte minden biztosítóval kapcsolatban állunk, és mindig több alternatívát is kínálunk, hogy a végső döntés az Ön kezében legyen.

  • Széles pénzügyi termékpalettát kínálunk

  • Nem kell félnie, hogy csak egy területet részesítünk előnyben. A biztosításon kívül lakástakarék, hitel, önkéntes és egészségpénztári termékeket is közvetítünk.

  • 20 éves szakmai múlttal rendelkezünk

  • Nem kell nyugtalankodnia, nem ma kezdtük a szakmát. Tapasztalt szakembereink hozzáértéssel és rutinos ügyintézéssel támogatják pénzügyeit.

  • Vállalatunk magyar tulajdonban van

  • Nem kell dilemmáznia a külföldi pénzintézetek érdekeltségei miatt. Cégünk 100%-ban magyar tulajdonú.

Felkeltettük az érdeklődését? Ide kattintva felveheti velünk a kapcsolatot!