Belépés

Regisztráció

Kérjük, adja meg szerződése megkötésekor rögzített email-címét. A regisztrációt csak az email-címhez tartozó, aktív szerződés esetén tudjuk engedélyezni.
Pannon Safe
Pannon Safe
Blog > Lakásbiztosítás > Így dolgozik a “csendes gyilkos”, avagy minden, amit tudnod kell a szén-monixid-mérgezésről

Így dolgozik a “csendes gyilkos”, avagy minden, amit tudnod kell a szén-monixid-mérgezésről

Lakásbiztosítás 2019. 02. 03.

A fűtésszezon kezdetével a meleg miatt érzett öröm mellett egy állandó kockázati tényező szó szerint fojtogató jelenlétével is számolnunk kell. A legnagyobb probléma a “csendes gyilkossal”, hogy egészen egyszerűen szinte teljes mértékben észrevehetetlen. De akkor mégis hogyan védekezhetünk ellene? Aktuális cikkünkből kiderül.

Évente tucatnyi embert öl meg a szén-monoxid-mérgezés

A statisztikai adatok azt mutatják, hogy évente változó arányban, 9-17 ember életét követeli a szén-monixid-mérgezés Magyarországon. Ez a szám nyilvánvalóan alacsonyabb, mint például a közúti balesetben elhunytak száma, azonban azt figyelembe véve, hogy a CO-mérgezés nagyobb eséllyel és nagyobb százalékban előzhető meg, sokkal kevesebb energiabefektetéssel, azt mondhatjuk, hogy a szám még így is magas.

 

Azt azonban érdemes megjegyeznünk, hogy évről évre egyre több háztartás gondoskodik a szén-monoxid-mérgezés elleni hatékony védelemről. Ennek köszönhetően pedig folyamatosan több és több bejelentés érkezik a tűzoltókhoz, ezáltal pedig tovább csökkenthetjük a halálos kimenetelű mérgezések számát.

Mi lehet a felelős a szén-monoxid-mérgezésért?

A lista viszonylag hosszú, és éppen ez az, ami miatt igazán veszélyes a “csendes gyilkos”. Az eltömődött kéményektől kezdve, cserépkályhákon, gázkonvektorokon keresztül, egészen a kemencékig és kandallókig számos fűtésért felelős berendezés okozhat szén-monixid-mérgezést.

Leginkább tehát azok az eszközök jelentenek veszélyforrást, amelyek a szoba levegőjét használják fel az égés során, ugyanis ezeknél a mérgező gázok visszanyomódhatnak a lakótérbe.

Hogyan védekezhetünk a szén-monoxid-mérgezés ellen?

A rendszeres szellőztetés jó kiindulópont lehet, hiszen ezáltal folyamatosan friss oxigén kerül a lakás légterébe, így a szén-monoxid nehezebben halmozódhat fel. Ha azonban biztosra szeretnénk menni, mindenképpen érdemes szén-monoxid-érzékelőt felszerelni a lakásba. Az érzékelőt egyébként a mellkas magasságában érdemes elhelyezni.

 

A 24.hu korábban részletes cikket közölt a szén-monixid-mérgezésről, amelyben Hajdu Márton tűzoltó alezredes a következőket javasolja (szó szerint idézzük):

 

  • rendszeresen ellenőriztesse a kéményeket szakemberrel;
  • évente egyszer ellenőriztesse a hőtermelő eszközöket (kandalló, kályha, kazán, vízmelegítő stb.) szakemberrel;
  • biztosítsa minden helyiség megfelelő légcseréjét, magyarán a szellőzőket lezárni, szellőzőlyukakat betömni ajtón, ablakon és falon is tilos;
  • minden szobába, helyiségbe helyezzen megbízható szén-monoxidérzékelő készüléket, ahol hőtermelő eszköz van,
  • figyeljen az apró jelekre (rendszeres rosszullét, gyakorivá váló kisebb meghibásodások).

 

Amennyiben hasznosnak találta cikkünket, ossza meg ismerőseivel is, hogy ők is felkészülhessenek a szén-monoxid-mérgezés elkerülésére.