Belépés

Regisztráció

Kérjük, adja meg szerződése megkötésekor rögzített email-címét. A regisztrációt csak az email-címhez tartozó, aktív szerződés esetén tudjuk engedélyezni.
Pannon Safe
Pannon Safe
Blog > Lakásbiztosítás > Hogyan spóroljon a biztosításán, és hogyan ne?

Hogyan spóroljon a biztosításán, és hogyan ne?

Lakásbiztosítás 2021. 08. 18.

Ön mi alapján választ biztosítást?

Legyünk őszinték: a biztosítási díj egy elég fontos szempont (gyakran a legfontosabb).

Mindig nagy a kísértés, hogy az alacsonyabb ár felé húzzunk: így van ez szinte mindennel, és ez alól nem kivételek a különböző biztosítások sem.

Ez egyébként kifejezetten pozitív hozzáállás, hiszen ezzel elkerülhető, hogy olyan szolgáltatásért fizessünk, amire valójában nincs szükségünk.

Viszont itt jön a nagy dilemma: hogyan tudjuk megállapítani, hogy mi az, amit érdemes kifizetnünk, és mi az, amit már nem?

 

Tegye fel a kérdést: „Miért alacsony ennek a biztosításnak az ára?”

Nem kell azt feltételezni, hogy a biztosítótársaságok valamit variálnak egyes ajánlatokon, hogy attól mi húzzuk a rövidebbet: egészen egyszerűen annyi a helyzet, hogy a különböző igényekhez különböző termékeket hoznak létre, amik viszont nem egyformán előnyösek mindenkinek.

Például egy lakásbiztosítás esetében előfordulhat, hogy kedvezőbb díjakkal számolunk, viszont mindeközben mondjuk a betöréses lopás kikerül a fedezett káresemények közül: ezen a ponton Önnek kell eldöntenie, hogy vállalja-e a kockázatot az alacsonyabb költségek kedvéért.

Egy szerződés persze nagyon-nagyon hosszú is lehet, és nem biztos, hogy mindenkinek van kedve végigbogarászni az egészet – szerencsére erre nincs is szükség!

 

Mit nézzen át a biztosítási szerződésén?

 

 

Már rengeteg értékes információt megtudhat abból is, ha az alábbi három kulcsszóra kiemelten odafigyel:

  • biztosítási események (azok az esetek, amikor a biztosító fizet);

  • biztosítási összeg (az a pénzösszeg, amekkora kártérítésre lehet számítani);

  • kizárások (azok az esetek, amikor a biztosító NEM fizet).

 

Ha ezeknél olyan információkra talál, amelyek önnek megfelelnek (tehát a biztosítási események között ott van mindaz, amit szeretne, a kizárások között pedig nincs semmi olyan, amire szüksége lenne), akkor máris tudhatja, hogy az adott ajánlatot érdemes elfogadnia.

Még egyszerűbb, és sokkal biztonságosabb viszont, ha szakértőre bízza ezt a kérdést is.

 

Nézze a csomagos ajánlatokat is!

Gyakran fordul elő olyan, hogy az egyik biztosító nem árban, hanem a szolgáltatások komplexitásában akarja lekörözni a versenytársait: ekkor születnek azok a csomagajánlatok, amiknek keretében egyszerre többféle biztosítást is kínálnak (pl. lakásbiztosítás mellé balesetbiztosítást).

Ezek kiváló ajánlatok lehetnek az Ön szempontjából, de mindenképp kezelje őket fenntartásokkal, hiszen korántsem biztos, hogy minden esetben „teljes értékű” biztosítások vannak egy csomagban.

Csak azért tehát ne válasszon egy vonzó csomagot, mert azzal két legyet üthet egy csapásra: ha az igényeinek jobban megfelelő ajánlatot is talál, akkor sokkal jobban jár, ha különálló biztosításokat köt!

A másik nagy kérdés pedig persze, hogy Ön esetleg tud-e alakítani a csomagok tartalmán, vagy ezek teljesen fixek: amennyiben az előbbi az igaz, akkor máris sokkal nagyobb a mozgástere, de ebben az esetben is érdemes szakértő segítségét kérni.

 

Számíthat, hogy mennyire veszi igénybe a technikát

Vannak olyan tényezők, amikre sokan nem is gondolnak, pedig képesek nem csak egyszerűbbé, de olcsóbbá is tenni az egyes szolgáltatásokat.

 

 

Erre kiváló példa, hogy egyes biztosítók extra kedvezményeket kínálnak akkor, ha az elektronikus kapcsolattartás mellett döntünk.

Ennek köszönhetően sem nekik, sem Önnek nem kell a postai levelekkel foglalkozniuk, ami messze kényelmesebb és gyorsabb kommunikációt eredményez.

Fontos viszont, hogy csak akkor döntsünk e mellett, ha valóban ellenőrizzük napi szinten az email fiókunkat: ha nem nézünk rá heteken át, az komoly problémákat jelenthet, hiszen így fontos értesítésekről maradhatunk le.

 

A díjfizetési mód is legyen minél egyszerűbb

Alapvetően el lehet mondani, hogy a biztosítók előnyben részesítik az egyszerűséget – ez pedig vonatkozik a biztosítási díj fizetésére is.

Ahogy az előbbi pontnál, itt is érvényes, hogy ha online díjfizetést választunk, számíthatunk kedvezményekre a díjakat illetően, szemben azzal, ha a postai csekkes megoldás mellett döntünk.

Ugyanígy számít az is, hogy havi, negyedéves, féléves vagy éves díjfizetést vállalunk-e – értelemszerűen, minél kevesebb alkalommal történik nagyobb összegű fizetés, annál nagyobb a kedvezmény, hiszen így sok adminisztrációtól kíméljük meg a biztosítókat.

 

Vizsgálja felül biztosításait évente!

A biztosítási ajánlatok folyamatosan változnak: új termékek jelennek meg, bizonyos biztosítási események a kizárások közé kerülhetnek, vagy akár a vagyonvédelmi előírások is változhatnak…

 

 

Attól hogy ma van egy számunkra megfelelő biztosításunk, még nem biztos, hogy a lejárta után ne találnánk valami sokkal kedvezőbbet: éppen ezért kell rendszeresen átnézni a szerződéseinket, és összehasonlítani a friss ajánlatokkal.

Érdemes ezt évente, de legalább kétévente megtenni, akár profi biztosítási szakemberek segítségét kérve – és persze ekkor se az árakat nézzük elsősorban, hanem a szerződések tartalmát!

 

Egy extra jótanács: főleg lakásbiztosításnál figyeljen oda!

Nem véletlenül hoztam példának néhány bekezdéssel fentebb épp a lakásbiztosítást: ez egy olyan komplex szolgáltatás, amit nagyon sokféleképp lehet személyre szabni.

A kockázatok között rengeteg mindent találunk meg, tűztől kezdve, jégverésen át a villámcsapásig, de a kiegészítő fedezetek terén még szélesebb a választék.

Ha nem tartunk attól, hogy graffiti károk érnének minket a következő években, vagy tűz nélküli füstkárok, akkor értelemszerűen megtehetjük, hogy ezeket nem vesszük be a szerződésbe, és máris olcsóbb lesz a biztosításunk.

Amiatt viszont, hogy kevesebbet kelljen fizetnünk, semmiképp se mondjuk le egy kiegészítő fedezetről – a célunk úgyis az, hogy hosszútávon érezhessük magunkat biztonságban anyagi szempontból.

 

Összefoglalva:

 

 

  • Ha valaki alacsony biztosítási díjat szeretne, azt általában azzal tudja elérni, hogy bizonyos kártípusokat nem vetet be a szerződésbe.

  • Figyelni kell arra, hogy a kizárások között ne legyen semmi olyan, amire nekünk szükségünk lenne.

  • Csak akkor válasszunk csomagajánlatot, ha abban valóban minden benne van, ami nekünk fontos.

  • A kapcsolattartás és a díjfizetés módjával extra kedvezményeket érhetünk el.

  • Rendszeresen, lehetőleg évente vizsgáljuk felül szerződéseinket!

 

Teljesen érthető, ha a fentieket olvasva azt érzi, inkább szakértőkre bízná magát a legmegfelelőbb biztosítási ajánlat megtalálásában!

Vegye fel a kapcsolatot biztosítási alkuszainkkal akár már most!