Belépés

Regisztráció

Kérjük, adja meg szerződése megkötésekor rögzített email-címét. A regisztrációt csak az email-címhez tartozó, aktív szerződés esetén tudjuk engedélyezni.
Pannon Safe
Pannon Safe
Blog > Lakásbiztosítás > Életmentő állatok

Életmentő állatok

Lakásbiztosítás 2020. 09. 28.

Rengeteg ember beszámolóját vehetjük annak alapjául, hogy igenis létezik igazi őszinte kapcsolat ember és állat között, hiszen számtalan alkalommal bizonyították, hogy ez az erős kötődés akár életet is menthet. Mégis, miközben arra számítunk, hogy a háziasított állataink mentik meg a legtöbbször az életünket, a segítség néha onnan érkezik, ahonnan a legkevésbé számítanánk rá.

Együttérző oroszlánok

Egy etiópiai kislányt, akit a házuk kertjéből raboltak el, hogy erőszakkal összeházasítsanak az egyik elrablóval oroszlánok mentettek meg a nem kívánt, erőszakos frigytől. Az emberek csodáról suttogtak, de egy szakértő elképzelése szerint a kislány a kétségbeesett sírásával csalta magához a nagytestű ragadozókat, mert azok azt hihették, hogy egy kölyök került bajba.

Az emberrablók akkor ugyan elmenekültek, de három közülük később a hatóságok kezére került. Az oroszlánok pedig a kislány mellett maradtak addig, amíg az őt keresők a nyomára nem akadtak.

Egy anyamedve kiterjesztett védelme

Az amerikai Robert Biggs élete is csak egy hajszálon múlt, amikor egy teljesen hétköznapi kirándulás alkalmával puma támadt rá. A magát hegyi emberként aposztrofáló Biggs éppen egy anyamedvét nézett a távolból az újszülött bocsával, de sejtelme sem volt róla, hogy őt is kinézte magának egy puma.

Az állat férfire vetette magát és Biggs abban pillanatban úgy érezte, hogy itt a vég. Azonban a következő másodpercben az anyamedve rárontott a pumára és egy rövid viadal után elzavarta. A férfi magabiztosan állította, hogy a medve ténylegesen az ő életét akarta megmenteni, de az sem kizárt, sőt talán előbbre való feltételezés, hogy a bocs biztonságának érdekében támadt a pumára.

A védelem valódi okai nem egyértelműek

Az előző két esetből kitűnik, hogy az áldozatok élete egy hajszálon függött, de a történetük szerencsésen zárult. Nem valószínű, hogy a segítségükre siető állatok kifejezetten az embert látták bennük, vagy hogy az ő érdekeiket nézték volna. Más vadon élő állatok azonban képesek erre, vagy legalábbis valami hasonlóra.

Empátia a tengeren

Már az ókori görögök óta léteznek történek arról, hogy a hajókról a tengerbe esett embereket delfinek segítették partra, vagy mentettek meg a cápatámadástól. Az ő esetükben már jóval inkább tehetünk említést arra, hogy ez a védelmi mechanizmus az állatok természetéből fakad.

Sok történet arról számol be, hogy a vízbe került személyek körül cápák jelentek meg, akiket a delfinek tartottak távol, vagy űztek el, hogy a bajba került emberek túléljék a félelmetes ragadozókkal történt találkozást.

Mivel a delfinek agya hatalmas és hozzánk hasonlóan rendkívül magas a szociális érzékük a tudósok azt feltételezik, hogy ebből fakadóan képesek az empátiára és az önzetlenségre. Bár még mindig sokat vitatkoznak azon, hogy miért szimpatizál a delfin a bajba jutott emberekkel, azért jó tudni, hogy lehet rájuk számítani.

Út a vadonból

A domesztikáció 15000 éves folyamata alatt, az ember a maga mellé vett állatokat a természetes szelekció folyamatát leminimalizálva, önmaga nemesítette és szaporította. Ezért van az, hogy a háziasított állatok ma már genetikailag különböznek vadonélő őseiktől.

Mintha a világ is egymásnak teremtett volna minket

Talán nem meglepő, hogy az első állat, aki az ember társául szegődött nem más volt, mint a kutya. Ennek az állatnak az eredetét még mindig különös homály fedi, ami rengeteg munkát ad a kérdéssel foglalkozó tudósok számára. Azonban azt biztosan lehet állítani, hogy a kutya a farkastól ered, igaz bizonyítást nyert már az őskutya létezése is, ami ezáltal jóval régebbre teszi annak a lehetőségét, amikor a két faj ketté vált.

Szinte számtalan történet szól arra vonatkozólag, hogyan mentették meg a kutyák a gazdáikat, és hogy életükön át hűségesek voltak hozzájuk. A történetek között vannak kígyótámadások, tűzesetek és önfeláldozás, ami egy olyan szintű szeretet feltélez gazda és kutyája között, hogy talán nem is vagyunk képesek felfogni, mit is kapunk tőlük.

Egyéb háztáji szuperhősök

De nemcsak a kutyák számlájára írható az életmentés és segítség nyújtás. Ausztráliában egy kecske maradt ott sérült gazdája mellett több napon keresztül, míg megérkezett a segítség. Az önzetlen kecskét Mandynek hívták és a hideg estéken melegítette gazdáját és tejjel védte meg a kiszáradástól.

Gyors észjárásával egy csüngő hasú malac is kivívta az emberek elismerését. Mikor egy nap Lulu észrevette, hogy gazdája nincs jól, kirohant az útra és azon keresztbe fekve várta, hogy az első autó megálljon. Mikor ez megtörtént, a kocsiból kiszálló embert meghallotta Lulu gazdája, és kikiáltott neki, hogy hívjon segítséget.

Dr. házikedvenc

A házi kedvenceink azonban nemcsak a balesetek és vészhelyzetek alkalmával tudnak a segítségünkre lenni, hanem az egészségünk megőrzésében vagy annak helyre állításában is. Egy tanulmány szerint azok, akik kutyát tartanak, többet mozognak és ezért tovább élnek, mivel rá vannak kényszerítve a napi sétákra és jellemzően alacsonyabb a vérnyomásuk.

Az állatok terápiákon történő alkalmazása eredményes lehet autista gyereknél vagy más szorongásos problémák leküzdésében. A lovak és kutyák különösen alkalmasak erre a feladatra mivel hiper-érzékenységükkel képesek elvezetni az érzelmi traumákat. A gyógyászatban további lehetőségként lehet alkalmazni a kutyák szaglását is. A jól kiképzett kutyák ugyanis képesek már a kezdeti stádiumban megállapítani egy rákos daganat kialakulását.

Csak ránk számíthatnak

A háziasított állatok egyik legnagyobb közös vonása, hogy nagyban függenek az embertől. Az évezredek alatt, amiket eltöltöttek mellettünk, a vad ösztöneik lecsökkentek és immunitásuk is sokkal gyengébb a vadonélő fajtársaikéhoz képest. Mint a gazdáik, életükért és egészségükért mi magunk vagyunk a felelősek.

Erősek, okosak, kedvesek, de nem sebezhetetlenek

Nekik nincs társadalmi biztosításuk, ezért minden orvosi ellátásuk költséggel jár. A kisállatok biztosításával a hirtelen felmerülő állatorvosi kezeléseket tudjuk finanszírozni. De a biztosítás kiterjed a kiskedvencünk által okozott károkra is, amiket mind nekünk kell megtéríteni.

A kisállat biztosítás kizárólag kutyára vagy macskára köthető és további feltétel, hogy félévesnél idősebb legyen az állat, vagy 7 évesnél fiatalabb. Ez csak a megkötés feltétele, mert a biztosítás nem ér véget a korhatár elérésével.

Muszáj még, hogy be legyenek oltva a kötelező oltásokkal, és hogy megtörténjen gyógyszerkészítménnyel a féregtelenítés. Illetve az is előírás, hogy rendelkezzenek az ISO 11784 szabványnak megfelelő elektronikus azonosítóval, azaz chippelve legyenek.

A közelünkben élő kedvenceink megérdemlik a fokozott törődést, hiszen már a puszta jelenlétükkel is hozzájárulnak, ahhoz, hogy jobban érezzük magunkat.