Belépés

Regisztráció

Kérjük, adja meg szerződése megkötésekor rögzített email-címét. A regisztrációt csak az email-címhez tartozó, aktív szerződés esetén tudjuk engedélyezni.
Pannon Safe
Pannon Safe
Blog > Lakásbiztosítás > Egy földrengés itt, egy földrengés ott: a természeti katasztrófákra is téríthet a biztosító

Egy földrengés itt, egy földrengés ott: a természeti katasztrófákra is téríthet a biztosító

Lakásbiztosítás 2021. 06. 28.

Bár a Kárpát-medence viszonylagos biztonságában élve nem kell olyan természeti katasztrófáktól tartanunk, mint az Amerikában például időről időre felbukkanó szökőárak és hurrikánok, azért Magyarországot sem kerülik el a természeti csapások. Ennek egyik legeklatánsabb példája a 2020 decemberében tapasztalt horvátországi földrengés sorozat, amit még határokon belül is érzékelhettünk. És ez még csak a jéghegy csúcsa.

 

2020. december 28-29-én erős földrengés sorozat rázta meg Horvátországot, ami Magyarországon is éreztette a hatását. A hazai biztosítókhoz a Mabisz adatai szerint ugyanis csak abban a két napban több mint 500 bejelentés érkezett, míg a hosszú hétvége végére ez a szám már a 3000-es határt is átlépte. Összességében elmondhatjuk, hogy mintegy 500 millió forintos kár keletkezett a hazai ingatlanokban és ingóságokban.

Bár az ilyen esetek átlagos kárértéke általában 75 000 – 100 000 Ft között mozog, azért hazánkban is tapasztaltunk már ennél durvább eseteket. Éppen ezért szedtük össze ebben a cikkben, hogy mi a teendő földrengés után – ha azt szeretnénk, hogy a biztosító megfizesse a kárunkat.

 

Mi számít olyan földrengésnek, ami után fizet a biztosító?

Ahogy azt a bevezetőben is említettük, hazánk szerencsére viszonylag védett a földrengéssel az ebből eredő károkkal szemben, hiszen a nagy törésvonalaktól megbízható távolságra helyezkedik el. A már érezhető erősségű 4-es, illetve 5-ös fokozatú földrengések átlagosan mintegy 10-12 évente fordulnak elő itthon, az ennél is erősebbek pedig még ritkábban.

Mindazonáltal, ha megtörténik a baj, Magyarországon 2015 szeptembere óta az Európai Unió iránymutatása érvényes a biztosítókra. Ez azt jelenti, hogy azon földrengések után térítenek a hazai biztosítók is, ahol a káresemény helyén az EMS (azaz az Európai Makrószeizmikus Skála) 5. fokozatát eléri a földrengés.

 

 

Teendők földrengés után – ezért jó, ha van lakásbiztosítása

A hazai lakásbiztosításokban az a jó, hogy a legtöbbjük az úgynevezett elemi károkat – mint amilyen a földrengés jelentette természeti katasztrófa – is megtéríti. De természetesen annak érdekében, hogy ebben teljesen biztos legyen, olvassa át alaposan a biztosítási szerződés idevágó részleteit.

Mindenesetre, amennyiben földrengést tapasztal vagy arra érne haza, hogy kár keletkezett otthonában, elsőként mindenképpen dokumentálja a történteket. Okostelefonnal készítsen képi, illetve videófelvételeket a káresemény helyéről és a kárról is.

Ami rendkívül fontos, hogy a helyreállítási munkálatokat – az alapvető állagóváson kívül – semmiképpen se kezdje el addig, amíg:

  • nem jelentette be a káreseményt,

  • nem történt meg a biztosító által a helyszíni szemle (ez általában 3-5 nap),

  • ha előreláthatólag nem lesz szemle, de még nem készített fényképeket a keletkezett kárról.

 

Szorítanak a határidők: szerződésétől függően, a káreseményt követően jellemzően 3-5 nap áll a rendelkezésére ahhoz, hogy jelezze a történteket a biztosítójánál. Ennek módjára szintén a szerződése jelent iránymutatást.

Fontos tudnia továbbá, hogy a biztosítók a földrengést, illetve más természeti károkat követően – mint amilyen például egy árvíz vagy tűzkár – 2 módon térít a biztosító, a szerződésben szereplő paraméterektől függően. Fedezi a helyreállítási költségeket, vagy ha teljes kárt állapítanak meg, akkor az újraépítési összeget a biztosítási összeg erejéig.

Abban az esetben, ha nemcsak az ingatlan és a benne lévő ingóságok érintettek a káreseményben, hanem például az autója vagy motorkerékpárja is, szintén jelentési kötelezettsége van. Ekkor azonban nem mindegy, hogy a káresemény során hol volt a jármű.

Amennyiben például a garázsban állt és onnan esett rá a lepotyogó vakolat, akkor elképzelhető, hogy a lakásbiztosítás fogja fedezni az autóban esett kárt is. Akkor viszont, ha az utcán parkolt és egy kidőlő fa vagy villanyoszlop dőlt rá a járműre, már a CASCO-ra számíthat.

 

A leggyakoribb kártípusok földrengés esetén

Mivel Magyarországon a viszonylag kisebb földrengések a gyakoribbak, szerencsére a károk többsége is ennek megfelelő. A leggyakoribb földrengés által okozott kár közé tartozik például a hulló vakolat, vagy az, ha az értékeink a földre potyognak.

Például a falra felszerelt okostévé, az asztalon hagyott okostelefon, de a potyogó vakolat akár a mosógépben vagy a hűtőben is kárt okozhat. Ezeken felül a betört üvegfelületek is fokozhatják a kiadásokat, hiszen az ablakok, vagy üvegbetétes ajtók egyaránt megsérülhetnek, tönkre mehetnek földrengés idején.

Ne feledkezzünk meg a kerti bútorókról vagy a fentebb már említett, járműveket érintő károkról sem. Előfordulhat az is, hogy a földrengés következtében a kerti vízvezetékrendszer hibásodik meg, ami aztán a házba is utat talál magának. Ezért ajánlott mindent dokumentálni.

 

Tényleges kártérítést szeretne? Ne legyen alulbiztosított a lakása!

Korábbi cikkünkben írtunk már arról a jelenségről, hogy a lakásbiztosítást megkötő ügyfelek jelentős része egy-egy nagyobb értékű ingóság megvásárlását vagy akár a felújítási munkálatokat nem jelzi a biztosítója felé. Ez szerződéstől függően valószínűleg valamennyivel magasabb biztosítási díjat eredményezne, de ennek az értékkövetésnek megvan a maga előnye.

Például az, hogy ha megtörténik a káresemény, mint amilyen a fentebb taglalt földrengés is, a biztosító a tényleges értéke után térít. Képzelje maga elé a helyzetet: földrengés, de akár csőtörés, betörés vagy más káresemény során a jellemzően 150 – 200 000 forint értékben vásárolt tv leesik a falról.

Abban az esetben, ha nem jelezte a biztosítója felé az ingó vagyon gyarapodását, a megrongálódott tv értékét nem fogja téríteni a biztosító. Ugyanígy eleshet a kárát valóban térítő összegtől akkor, ha a laminált padlóját keményfa padlóra cserélte, vagy épp márványburkolatú kandalló került beépítésre, de ezek értékkövetése a biztosítási szerződésben elmaradt.

Hiába lesz ott a fényképes bizonyíték a minőségi alapanyagokra és az elvégezett felújítási munkálatra, mivel a biztosítási szerződést nem módosították a változásoknak megfelelően, úgy ezeket a károkat nem fogja téríteni a biztosító. Kivéve akkor, ha ön is az értékkövetésre szavaz.

 

Biztosítást kötne?  Nézzen körbe kínálatunkban, hiszen… 

  • Kiváló, országos lefedettséggel rendelkezünk.

  • Nem kell amiatt aggódnia, hogy üzletkötőinket évek múltán nem találja meg. Országosan több mint 30 irodában elérhető üzletkötőkkel, és közel 200 munkatárssal dolgozunk.

  • Kiterjedt partnerhálózatunk van.

  • Nem kell tartania attól, hogy csak a számunkra előnyös megoldást ajánljuk. Szinte minden biztosítóval kapcsolatban állunk, és mindig több alternatívát is kínálunk, hogy a végső döntés az Ön kezében legyen.

  • Széles pénzügyi termékpalettát kínálunk.

  • Nem kell félnie, hogy csak egy területet részesítünk előnyben. A biztosításon kívül lakástakarék, hitel, önkéntes és egészségpénztári termékeket is közvetítünk.

  • 20 éves szakmai múlttal rendelkezünk.

  • Nem kell nyugtalankodnia, nem ma kezdtük a szakmát. Tapasztalt szakembereink hozzáértéssel és rutinos ügyintézéssel támogatják pénzügyeit.

  • Vállalatunk magyar tulajdonban van.

  • Nem kell aggódnia a külföldi pénzintézetek érdekeltségei miatt. Cégünk 100%-ban magyar tulajdonú.

 

Felkeltettük az érdeklődését? Ide kattintva felveheti velünk a kapcsolatot!