Belépés

Regisztráció

Kérjük, adja meg szerződése megkötésekor rögzített email-címét. A regisztrációt csak az email-címhez tartozó, aktív szerződés esetén tudjuk engedélyezni.
Pannon Safe
Pannon Safe
Blog > Lakásbiztosítás > Dübörög a technológia: okosotthonokra köthető okosbiztosítás

Dübörög a technológia: okosotthonokra köthető okosbiztosítás

Lakásbiztosítás 2019. 03. 22.

A technológia rohamos fejlődésének köszönhetően ma már egyre több kütyünk és berendezésünk okos. Okostelefonokkal a zsebünkben éljük mindennapjainkat, az okosautók már a garázsaink bejáratánál várakoznak, és az okosotthon-megoldások sem számítanak elérhetetlen kuriózumoknak. De vajon felkészültek-e a biztosítók a rohamosan fejlődő technológia által előidézett változásokra?

Egyáltalán mit értünk okosotthon alatt?

Az okosotthon lényegében olyan technikai megoldások együttese, amelyek egymással kommunikálva biztosítják a házban működő különféle rendszerek központi irányítását. Ezalatt érthetünk elektronikai berendezéseket, automatizált működésre képes berendezéseket, informatikai és távközlési rendszereket és egyéb megoldásokat.Lényegében arról van szó, hogy az okosotthonaink hűtő- és fűtőrendszereit, különböző berendezéseit és gépeit, sötétítőit, bejárati és garázsajtóit egyaránt egy központi irányítóról (jellemzően az okostelefonunkról) vezérelhetjük. És ez már nem csak úri hóbort, egyre közelebb vannak a megfizethető, tömegek számára is elérhető okosotthon-megoldások.

Már okostársasházak és okoslakóparkok is épülhetnek

Rengetegen foglalkoztak a hírrel, többek között a 24.hu is, miszerint egy magyar start up, a Chameleon Smart Home cég fejlesztéseivel épülhetnek meg a világ első okostársasházai. Ezáltal nem csak az otthonokat, hanem egész társasházakat és irodákat is okossá tehetünk a jövőben. A rendszerek ráadásul régi lakásokba is telepíthetők lesznek, így még nagyobb igény mutatkozik arra, hogy a biztosítók is felkészüljenek erre a jelentős technológiai újításra.

Az okosotthonokra egyedi biztosítás szükséges

Méghozzá nem csak azért, mert ezek a berendezések nyilvánvalóan meghaladják majd a hagyományos konstrukciók értékeit, hanem azért is, mert a technológia jelentősen segíti a testre szabottabb biztosítási termékek létrehozását és a kárigények csökkentését is, köszönhetően a felhasználókról szolgáltatott folyamatos adatoknak.

A központi vezérlővel kommunikáló okosháztartás, okosjárművek és egyéb okoskészülékek olyan komplett felhasználói profilt lesznek képesek létrehozni, amely nem csak a biztosító munkáját segíti, hanem a biztosított számára is lehetővé teszi a legtestreszabottabb, leginkább megtérülő biztosítások és megtakarítások megkötését

A Generali és a Google-höz tartozó Alphabet már lépett is az ügyben, és olyan lakásbiztosítást kínálnak, amelyet technológiai okosotthon-megoldásokkal kapcsolnak össze. Sajnos ez még Magyarországon nem elérhető, de így is nagyon sok opcióból válogathatsz.

Ha érdekesnek találtad a cikkünket, oszd meg ismerőseiddel!