Belépés

Regisztráció

Kérjük, adja meg szerződése megkötésekor rögzített email-címét. A regisztrációt csak az email-címhez tartozó, aktív szerződés esetén tudjuk engedélyezni.
Pannon Safe
Pannon Safe
Blog > Lakásbiztosítás > Átverés az interneten

Átverés az interneten

Lakásbiztosítás 2020. 08. 24.

Az internet végtelenjében a személyi szabadság új értelmet nyert. A tiltott és illegális tartalmaktól távol szabadon száguldhatunk az információs szupersztrádán. Mégis mennyire lennénk korlátozva személyes szabadságunkban, ha egyes honlapokat, amiket egyébként a világ másik feléről gond nélkül elérnek, hirtelen mondjuk a hazánkban valamiért letiltanának? A szólásszabadság és a személyi szabadság könnyű fogalmak, de mennyire vagyunk biztonságban ezen szavak mögé bújva?

Digitálisan szabadon

A szabadság szép szó. Talán egyből felsejlik a hallatán egy végtelen mező, amin kígyózó nyomot húz maga után a szél miközben a közeli poros országúton kirándulunk, vagy a látóhatárig nyúló óceán méltóságteljes hullámai, melyek ingadozó púpokként lüktetnek a nagy kékség hátán, amelyeket a homokos parton fekve szemlélünk. Az ilyen képek bevillanása a lelkünkben, finoman mosolyra késztethet, és a könnyedség tudatával indulhatunk tovább napi teendőink folytatására. De ez a szabadság mozgatja azokat is, akik az interneten keresztül készülnek bajt okozni nekünk. Mondhatjuk, hogy nálunk még ők is szabadabbak, mert nem foglalkoznak olyan társadalmi normák, amelyek szociálisan érzékennyé tehetnék őket, mert ami a mások kára, az az ő hasznuk.


Kiskertünk az internet, szép kilátással

Az internet a napi teendőink színterévé vált. Az a falatka terület, amit mindennap bejárunk rajta, szerves része a személyiségünknek és az ügyeink elintézésének olyan felülete, aminek köszönhetően nemcsak meggyorsulnak a folyamatok, hanem jóval egyszerűbbé is válnak. Ezen a helyen informálódunk, tanulunk, új kapcsolatokat vagy munkát kereshetünk, szórakozhatunk, tanácsot kérhetünk, vagy esetleg vigasztalódhatunk. A szabadság szép, de a felhasználása nem jelenti egyformán mindenkinek ugyanazt. Amennyi az előnye, ugyanannyira leszünk tőle sebezhetőek is. Nem szabad megfeledkeznünk a biztonságunkról, és a jóhiszeműségünket próbáljuk meg jófej szkepticizmussal felváltani.


Képeslap és e-mail

Egy nem olyan régi tapasztalat, hogy egy Dél-Olaszországban feladott képeslap, körülbelül 2,5 hónap alatt ért Dunakeszire. Egy Viber üzenet, egy e-mail jelentősen gyorsabb. Vannak még szép számmal képviselői egy olyan generációnak, akiknek sokkal előrébb való szempont az, ha kap egy képeslapot messziről, minthogy folyamatos kapcsolatban legyen a feladóval az interneten keresztül. Azonkívül, hogy a képeslap írás egy szép gesztus, előnyei között az is megemlíthető, hogy nem lehet feltörni és adathalász linkekkel teletűzdelni. A generációs eltérés az internet felhasználás szempontjából nemcsak a felkeresett honlapok témájában különbözik. Egy idősebb személy sokkal inkább ki van téve a csalásoknak és az egyéb ártalmas tevékenységeknek, mint egy fiatal felhasználó, aki sokkal több időt fordít a biztonsági beállításokra.


A bank, mint álca

Számos eset fordul elő napjainkban, hogy adathalászok próbálnak minket átverni, ilyenkor a bankunk nevével fémjelzett e-maileken keresztül linkeket küldenek. Áltálában arra kérnek, hogy adjuk meg újra a jelszavunkat valami ellenőrzés miatt, de valójában a honlap, amire a link mutat, csak egy tökéletes másolata az eredetinek.

Az ott megadott jelszavak és azonosítók egy másik, az adathalászok által létrehozott adatbázisba kerülnek, ami így azonnal felhasználhatóvá válik, szabaddá téve ezzel az utat a bankszámlánkhoz. A bankok nem győzik hangoztatni, hogy ők soha semmilyen módon nem kérnek be se SMS-ben sem pedig e-mailen, semmilyen bizalmas adatot. Az ilyen megkeresések már elsőre legyenek gyanúsak a számunkra és feltétlenül jelezzük. Akkor is gyanakodjunk és töröljük egyből az üzenetet, ha a bankunktól érkezett üzenet feltűnően tele van nyelvtani hibákkal, és nincsen jól megfogalmazva, mert lehet, hogy csak egy szimpla fordítóba lett begépelve a csalók által.


Játék nélkül nem lehet nyerni

Másik kedvelt átverési módszer a hirtelen semmiből ölünkbe pottyant hatalmas nyeremény, ami valahonnan csak úgy érkezett. Persze jól eshet a tudat, hogy lám milyen szerencsések vagyunk, de hát ha nem játszottunk, akkor nem is nyerhetünk. Melyik szervezet lenne képes csak úgy dobálózni milliókkal a semmibe, feltétel nélkül? Az ilyen esetekben általában előre kérnek némi pénzt, valami átlátszó indokra hivatkozva, hogy ilyen meg olyan tranzakciós díjat előre el kell utalni a nagy nyeremény miatt, és aztán persze nem fog érkezni semmi, a csalók pedig eltűnnek. Nem szabad habozni, hanem törölni kell egyből az üzenetet.


Online piactéren nincsen alku

A világhálón, bárhol, bármikor tudunk vásárolni. Azt viszont mindig tartsuk szem előtt, hogy a felület, amin a rendelést végezzük, legyen visszaellenőrizhető. Ha az online felületen sok negatív értékelés található a megjegyzések között, érdemes egyből egy másikat választani az ügylet lebonyolításához.

A legtöbb webshop fizetésre vagy saját rendszert alkalmaz, vagy egy olyan céggel dolgozik, aki pénztranzakcióval foglalkozik, mint például a PayPal. Ebben az a biztosíték, hogy ha elmarad a termék, a szolgáltató az árat vissza tudja utalni. Ne engedjünk a csábítóan alacsony áraknak sem, mert noha a tranzakciót követő kézbesítés megvalósul, közel sem biztos, hogy a kívánt minőséget garantálja a termék.


De sajnos már kattintottunk

Kezdjünk gyanakodni, ha nem kapunk néhány percen belül megerősítést a vásárlásunkról. Elsőként az eladóknál kezdjünk érdeklődni. De ha onnan sem jön válasz, akkor forduljunk azonnal a bankhoz, hiszen ekkor már nagyon valószínű, hogy internetes csalás áldozatai lettünk.

Sokan azonban ilyenkor nem szoktak egyből cselekedni, mert szégyellik magukat, hogy bedőltek. Azonban ezen nincs mit rejtegetni, mert bankok fel vannak készülve az ilyen esetek kezelésére. Úgyhogy mindenképp forduljunk hozzájuk, ha bajba kerültünk, és a lehető legtöbb információt igyekezzünk megadni, mert arra is lehet esély, hogy a bank vissza tudja hívni a leemelt összeget.

Figyelem: készülj fel az érzelmi manipulációra is

Nagy átverésnek vannak kitéve azok az emberek is, akik érzelmileg kiszolgáltatott helyzetbe kerültek. Egy válás, vagy egy hosszú gyász sajnos remek lehetőség azoknak, akik mások jóhiszeműségét, és naivitását használják ki. Ezek az emberek a közösségi médiában több hamis profillal rendelkeznek, és ezerszám küldik az üzeneteket szerte a világban, hogy behálózzanak másokat, és az érzelmi zsarolás módszerével pénzt csaljanak ki az együttérző lelkekből.


Vannak, akik szánakozásra és együttérzésre apellálnak

Régebben a nigériai királyi család, vagy más nyugat-afrikai ország menekülő minisztere kereste az együttérző embereket, hogy a vagyonukat segítse külföldre vitetni, cserébe pedig jelentős összeget helyezett kilátásba. Természetesen, aki ennek bedőlt, soha nem kapott semmilyen pénzt. De a megsegítésre küldött összeget, sem kapta vissza soha, mert az átverőket nem lehetett utolérni.

Mostanában az amerikai katonák vannak terítéken. A csalók szolgálatot teljesítő katonáknak adják ki magukat, akik özvegyek és csak haza akarnak menni a félárva gyerekükhöz. Ez így önmagában tényleg szomorú, de a végeredmény, hogy az önbecsülésünk talán soha nem gyógyuló csorbát szenved, miközben jó sok pénzt veszítünk.
A pénzt arra kérik, hogy a felettesüknek adják, aki annak fejében hajlandó csak haza engedni őket. Ez természetesen nem igaz, de a körítés és az, hogy a csaló egyből elkezd szerelmet vallani az áldozatának, sajnos több esetben is szomorú eredményre vezetett.


Személyes kontakt és biztonság

Bár sok előnye van az internetnek, és a banki ügyintézések is a legbiztonságosabb folyamatok közé tartoznak, biztosítást is mindig olyan helyen kössünk, ahol tudjuk, hogy megbízható céggel kerülünk kapcsolatba. Ellenőrizzük le, hogy a kapcsolatot könnyű velük tartani, és az is számít, hogy a piacon már régóta jelen vannak. 

A mi esetünkben 20 év szakmai tapasztalat szól mellettünk, ami remek bizonyítéka annak, hogy nem rövid távon gondolkozunk. Továbbá lépést tartunk az internetes technológiával, és annak minden biztonsági vonatkozásában igyekszünk Ügyfeleink védelmében eljárni.