Belépés

Regisztráció

Kérjük, adja meg szerződése megkötésekor rögzített email-címét. A regisztrációt csak az email-címhez tartozó, aktív szerződés esetén tudjuk engedélyezni.
Pannon Safe
Pannon Safe
Blog > Lakásbiztosítás > Amire nem is gondolnál – mi mindent fedez a kisállat biztosítás?

Amire nem is gondolnál – mi mindent fedez a kisállat biztosítás?

Lakásbiztosítás 2020. 07. 13.

Kedvenceink egészsége mindannyiunk számára egy fontos, ámde költséges ügy. Ezt kívánja mérsékelni a Magyarországon is egyre népszerűbb kisállatbiztosítás, ami igencsak mérsékelheti a kiadásainkat.

 

A kisállatbiztosítás egy olyan kockázatvállalás, ami az önrészen felül fizeti az orvosi díjakat, ezzel jelentős terhet levéve a gazdi válláról. Ilyen önrész lehet például a kötelező oltások megléte, a megszabott időközönként végrehajtott féreghajtás, és még sorolhatnánk. 

Ez a biztosítás Magyarországon jelenleg javarészt csak macskákra, és kutyákra köthető, bár már találkozhatunk más állatokra köthetőkkel is. Itthon azonban csak úgy lehet igénybe venni a kisállatbiztosítást, ha egy már meglévő szerződést terjesztünk ki kisállatokra, például a lakásbiztosítást. 

A lakásbiztosítással rendelkező magyarok körülbelül 2-3 százaléka terjeszti ki kutyájára vagy macskájára a biztosítását 

Olyan esetekben nyújt általában segítséget ez a kiterjesztés, amit úgymond biztosítási esetnek ítélnek meg, tehát a kisállat egészsége a tét. Ilyen többek között egy baleset, vagy hirtelen fellépő betegség. Rendszerint állja az esetleges műtét, orvosi költség, vagy gyógyszerek árát. 

Mint ahogy érzékelhetjük, ez jelentősen megkönnyíti az állat tulajdonosok életét, mivel köztudott, milyen anyagi terhet ró például egy műtét a gazdira. A biztosító kapcsolatai segítségével akár a legjobb állatorvoshoz is vihetjük egyetlen kedvencünket.

De van, amikor már a gyógyszerek vagy a kivizsgálások sora sem segít és a kutyus meghal. A biztosító ilyenkor is fizet egy szerződésben előre meghatározott összeget különböző feltételek mellett, bár ez természetesen nem pótolhatja hiányukat.

A kártérítésnél kifizetett összeg attól függ, milyen biztosítási csomagot fizetünk

Rendszerint van egy alap, egy közepes és egy nagy csomag (az elnevezések persze biztosítónként változhatnak),azt viszont fontos leszögezni, hogy ez a biztosítás nem állja a rutinvizsgálatok költségét vagy a már meglévő betegségek vizsgálatait. 

Elvileg nem is lehetne a biztosított állatnak már meglévő betegsége, ugyanis a szerződések nagy részében nyilatkozik a tulajdonos arról, hogy a kisállat ép és egészséges. Rendszerint három kikötés van, aminek teljesülnie kell ahhoz, hogy a biztosító vállalja a kártérítést.

Először is, kedvencünket be kell oltani az előre meghatározott és kötelező oltásokkal (ez változhat biztosítónként), negyedévente féregteleníteni kell, és be kell mikrochipezni. Ezeket a biztosító nem állja, az önrészen belül fizetjük.

A legtöbb biztosítónál kedvenceinket bármelyik orvoshoz vihetjük kivizsgálásra

Persze csak olyan állatorvos jöhet szóba, akinek van diplomája és működési engedélye, így nem kell kisállatunkat egy számára teljesen szokatlan, idegen szakemberhez vinni. Természetesen előfordulhat, hogy  kénytelenek vagyunk egy sürgős eset miatt másik orvoshoz vinni kiskedvencünket, mert például nem tartózkodunk az országban. 

Kérdés: van olyan utasbiztosítás, ami kiterjed kisállatokra?

Sajnos a tapasztalatunk azt mutatja, hogy a szerződések zöme Magyarországon nem terjed ki kisállat külföldi ellátására. A kisállatbiztosítás a cascohoz hasonlóan évfordulóként mondható fel. 

Mi a helyzet a lemondással? Nos, a lemondási igényt 30 napon belül jelezni kell a társaság felé. Ha ez nem történik meg, akkor automatikusan levonják a biztosítás értékét havonta, vagy akár évente.