Belépés

Regisztráció

Kérjük, adja meg szerződése megkötésekor rögzített email-címét. A regisztrációt csak az email-címhez tartozó, aktív szerződés esetén tudjuk engedélyezni.
Pannon Safe
Pannon Safe
Blog > Lakásbiztosítás > A mobilos fizetés előnyei

A mobilos fizetés előnyei

Lakásbiztosítás 2020. 09. 07.

A mobiltelefon óriási változásokat hozott a hétköznapi életünkbe. Azután, hogy semmivé lettek a kommunikációs csatornák határai és nincs már szükség kábelre ahhoz, ha hívásokat akarunk kezdeményezni, hirtelen azon kaphattuk magunkat, hogy e-mailt írunk a mobilunkon, vagy éppen a Facebook appon böködjük az ismerőseinket, hogy likeolják a fotónkat.

Ezekután már csak a pillanatokat kellett visszaszámolni, hogy valakinek eszébe jusson egy fizetési alkalmazás kifejlesztése, hogy az okostelefonokon ne csak interneten elindított banki tranzakcióval lehessen fizetni, vagy SIM kártyán keresztül.

Ez a kifejlesztett lehetőség nem csak a bolti sorban állást gyorsíthatja fel azáltal, hogy nem kell az aprót számolni az eladó markába, hanem még annál is sokkal biztonságosabb, hogy kártyával fizessünk.

Mi kell ahhoz, hogy működjön

Elsősorban szükséges, hogy legyen NFC a készülékünkben. Ez egy olyan technológia, ami biztosítja az adatcserét 4 és 6 cm között. Gyors és biztonságos és nem kell hozzá azonosítás, mint a Bluetooth-hoz vagy a Wifi-hez. Viszont nem csak fizetésre lehet alkalmazni, hanem úgy, mint Bluetooth-t, két telefon adatokat is tud cserélni egymással.

Ezenkívül szükséges, hogy legyen letöltve a teflonunkra egy mobiltárca, amin keresztül valójában a fizetés történik. A telefonunk operációs rendszerétől függ, hogy melyik applikációt használjuk. Androidos készülék esetén feltétel, hogy 4.4-es legyen az oprendszer verziószáma. Majd a választott appban regisztráljuk a bankkártyánkat, és már fizethetünk is.

Biztonság

Persze itt rögtön felmerül a kérdés, hogy nem fogják-e egyből lelopni az összes adatot a telefonunkról, hogy jól megszivassanak minket? Azonban megnyugodhatunk, hogy a készülékünk nem fogja tárolni a kártyánk adatait. A fizetés egy virtuális kártyaszámmal történik. Vagyis nem lesznek beazonosíthatók a mögötte lévő adataink.

Ezenkívül a fizetés biztonsági okokból, csak feloldott képernyővel lehetséges. Ha a képernyőzárunk az ujj lenyomatunkkal tudjuk feloldani, vagy más kódunk van hozzá, akkor már kisebb az esélye annak, hogy ha illetéktelenek eltulajdonították a telefonunkat, fizetni is tudjanak vele.

Mi is zajlik technikailag

A bedigitalizált kártyánkhoz a rendszer „token”-eket bocsát ki. A „token” nem más, mint egy rövid érvényességű kód, és mikor fizetünk a tranzakció ezeken a kódokon keresztül történik meg. Ha egy kód kipörgött, mert fizettünk vele, akkor a rendszer később automatikusan generál egy újat a háttérben és továbbítja nekünk.

Mobillal lesz szép az élet

A pesszimisták mindig találnak valamit, ami miatt foghatják a fejüket, és persze ürügyet is, hogy mi, miért nem lesz jó. A mobilokkal kapcsolatban is számos ellenérzés fogalmazódik meg sokakban, de talán azért, mert tényleg felfoghatatlan tempóban fejlődnek, amit nem mindenki bír követni.

Ezzel kapcsolatban ne feledjük el, hogy az újdonság elsöprő erejétől anno egy egész moziterem kimenekült az érkező vonat elöl…

Szóval, nincs mit tenni. Az okos telefonok az életünk részeivé váltak, és ha ezt nem hisszük el csak gondoljunk arra, hogy mennyi kört vagyunk képesek futni teljes stresszben az otthonunkban, ha hirtelen nem találjuk.

És mivel ennyire az életünk része, hogy már nem csak keresgélünk rajta, hanem navigálunk és már fizetünk is, jóval több használati funkciót lát el, mint a sima távolsági beszélgetések biztosítása. A telefonra megkötött biztosítás jól tud jönni, ha gyors szervizelésre szorul a készülékünk. Betört kijelző esetén az önrész csupán 10% is lehet, ami egy 25.000-30.000 forintos szervízelési költség esetében nem mindegy, hiszen ilyenkor szokott szöget ütni a fejünkben egy új készülék vásárlása. Azonban, ha csak kb. 3000 forintot kell fizetnünk, ahelyett, hogy jóval többért egy új telefont vásároljunk, mindenképp jobban járhatunk.