Belépés

Regisztráció

Kérjük, adja meg szerződése megkötésekor rögzített email-címét. A regisztrációt csak az email-címhez tartozó, aktív szerződés esetén tudjuk engedélyezni.
Szolgáltatás
Blog > Lakásbiztosítás > Lakásár-emelkedésben Európa-bajnokok lehetünk - a kérdés, hogy ennek mennyire örülünk?

Lakásár-emelkedésben Európa-bajnokok lehetünk - a kérdés, hogy ennek mennyire örülünk?

Lakásbiztosítás 2019. 03. 07.

Aki csak minimális szinten is érdeklődik a lakásárak felől, az tudhatja, hogy hosszú évek óta tartó, folyamatos növekedés tapasztalható ezen a téren. De megkockáztatjuk, hogy még az is hallott erről, akit jelenleg semmilyen formában nem érintenek a lakásárak. De mi lehet a megállíthatatlan drágulás oka? És milyen következményekre számíthatunk?

A magyar ingatlanárak az európai elitkörben

A legfrissebb felmérések szerint az Európai Unió országaiban mintegy 4,5 százalékkal emelkedtek a lakásárak, ami már önmagában nem kis növekedés, Magyarország azonban még ezt is meghaladta. Hazánkban 2017 utolsó negyedévében, az előző év azonos időszakához mérten, 7,6 százalékos emelkedést mutatnak az Eurostat adatai.

Egyelőre az európai országok “versenyében” - tehát nem kizárólag az Unióra korlátozva -, Magyarország a negyedik helyen áll, olyan országok mögött, mint Szlovénia (10%), Portugália (10,5%), Írország 11,5%. Ha viszont kizárólag az Unió országait vesszük alapul, az új lakások drágulás itthon 12,3 százalékos, míg az Egyesült Királyságban 12,5 százalékos volt - és a Brexit miatt könnyen lehet, hogy a dobogó legfelső fokát célozzuk meg. (Az adatok a piacesprofit.hu cikkéből származnak.)


Mi áll a háttérben?

A lakásárak emelkedésének fő oka a lakáspiaci kereslet, mely még a napjainkban tapasztalható árak ellenére is növekvő tendenciát mutat. Ennek alapján nagy eséllyel az elkövetkezendőkben sem fog megállni, hiszen a bérek is emelkednek, illetve a makrogazdasági kilátások is kedvezőek.

Előreláthatólag, amíg a GDP növekvő tendenciát mutat, addig a lakásárak emelkedésének is stabil háttere lesz. Ráadásul Magyarországon a fizetések emelkedése mellett a foglalkoztatás is bővül. Erről egyébként egy korábbi cikkünkben már tettünk említést. Az persze más kérdés, hogy ez a mértékű emelkedés és bővülés elegendő-e az anyagi függetlenség eléréséhez, de ez egy másik téma.

Lényegében arról van szó, hogy a háztartások jövedelmi helyzete növekszik - bár az idei évben ez a bővülés elmarad a korábbi tapasztalatoktól, azonban még így is jelentős növekedésről beszélhetünk -, ezáltal pedig a lakáspiaci kereslet is nő. Sőt, a KSH adatai szerint 2008-tól a bruttó bérek nagyobb arányban növekedtek, mint a lakásárak, így van még hátszele a piacnak. Ha bővebben szeretnél olvasni az ingatlanárak növekedésének emelkedésének okairól, a Portfolio cikkére érdemes vetned egy pillantást.


Várhatóan meddig tart ki az emelkedés?

Angela Merkel júniusban bejelentette, hogy az elkövetkező négy év során mintegy 6 milliárd eurót fordít majd a lakáspiaci kínálat növelésére, ezzel enyhítve a Németországban (is) tapasztalható, egyre növekvő lakáshiányt - ez egyébként 1,5 millió állami bérlakás felépítésére elegendő ez az összeg.

Hozzá kell tennünk, hogy Németországban az európai országokat tekintve az egyik legalacsonyabb a saját tulajdonú lakások aránya. A lakosság alig több mint felének (52%) van saját tulajdonú ingatlana. Ez magyarázatként szolgálhat a bérlakásprogramra.

De mi a helyzet itthon?

Magyarország lakosságának mintegy 86 százaléka rendelkezik saját lakással. Hozzá kell tennünk, hogy az elmúlt években nehezedett a lakáshoz jutás, de még mindig van tartalék az ingatlanpiac ezen szegmensében.

A némethez hasonlóan a magyar kormány is felismerte, hogy érdemes figyelni az ingatlanpiacra, és a korábban bevezetett 5 százalékos újlakás-áfa is jó hatással volt az építőiparra. Ezáltal a hazai lakásállomány folyamatos bővülést és megújulást mutat. Ezeket a törekvéseket folytatni kell, ugyanis szakértők szerint egy egyéves leállás is komoly megtorpanást okozhat.

Pénzügyi szakértők általános vélekedése szerint az ingatlanpiaci ciklusokat is 8-10 éves intervallumban érdemes vizsgálni. Ebből kiindulva az emelkedő fázis közepén tarthatunk, hiszen a ciklus 2014-ben kezdődött. Ebből adódóan még akár 4-6 évig is kitarthat az ingatlanárak növekedése - írja a Portfolio.

Ha tehát saját lakást szeretnél, érdemes előre tervezned, és hosszú távon gondolkodnod. Ehhez adunk is néhány tanácsot egy korábbi cikkünkben. Ha pedig bármilyen kérdésed van a témával kapcsolatban, kérdezd bátran szakértő kollégáinkat.


Széchenyi 2020