Belépés

Regisztráció

Kérjük, adja meg szerződése megkötésekor rögzített email-címét. A regisztrációt csak az email-címhez tartozó, aktív szerződés esetén tudjuk engedélyezni.
Pannon Safe
Pannon Safe
Blog > KGFB > Mit tegyek, ha közlekedési baleset részese vagyok?

Mit tegyek, ha közlekedési baleset részese vagyok?

KGFB 2020. 01. 21.

A közlekedési baleset olyan esemény, melyet mindenki igyekszik elkerülni az életében. Persze van, amikor figyelmetlenek vagyunk vagy épp túlzott magabiztossággal közlekedünk, és nem tartjuk be a szabályokat. De az is lehet, hogy az időjárás szól közbe szokatlan körülményekkel, az autódban hibásodik meg menet közben valami, ha hirtelen rosszul leszel a volánnál, vagy épp egy az úton átszaladó vadállat miatt kell rögtönöznöd.

A legnagyobb szerencse a szerencsétlenségben természetesen az, ha személyi sérülés nem történik. 

Mit csinálj, ha te okoztad a balesetet?

Reméljük, van érvényes gépjármű felelősségbiztosításod gépjármű felelősségbiztosításod, hisz ez törvényileg kötelező is. Mindenképp maradj a helyszínen, vagy ha kisebb mértékű a kár, és a másik tulajdonos épp nincs sehol – például nekitolatsz véletlenül egy parkoló autónak – akkor hagyj elérhetőséget.

A baleseti kárbejelentőt ki kell majd töltenetek és mindkettőtöknek alá kell írni! A bejelentést megteheted online is egy app segítségével, de ajánlatos ezt a dokumentumot is használni, hiszen utólag ezt is bekérheti a biztosító.

Ha nincs ilyen a kesztyűtartódban, akkor kérhetsz a többi autóstól, akik megállnak. Ez EU szabványos papír, teljesen mindegy, melyik biztosító logója van rajta, maga a dokumentum egységes, tehát bármelyik biztosító, bármelyik országban elfogadja. Ezután mindegyikőtök elvisz ebből egy-egy példányt a saját biztosítójához. Ha külföldi autóssal történt a baleset, rögzíthetitek két kárbejelentőn is, két különböző nyelven, de arra figyeljetek, hogy mindkettőtöknek alá kell írnia mindkét változatot.

A kötelező gépjármű felelősségbiztosítás célja, hogy ilyen esetben fedezze a károsult költségeit.

 

 

A te károdat viszont nem téríti. Ezt vagy saját zsebből megoldod, vagy ha előrelátó vagy, köss cascot! Tudom, hogy sokan azt hiszik, őket nem érheti baleset. de ne feledd, hogy ez a legnagyobb előrelátás mellett sem mindig rajtad múlik. A cascot pedig variálhatod kedved szerint, hiszen nem csak másik jármű okozta baleset esetén nyújthat segítséget, hanem akár természeti kár esetén is. Gondolhatsz itt jégkárra, vagy ha a viharban rádől az autódra egy fa.


Mit tegyél, ha te szenvedtél kárt?

Először is próbáld megőrizni a nyugalmadat. Te is emberből vagy és hibázol néha. Ha a másik elismeri a felelősségét, akkor az a leggyorsabb, ha problémamentesen minél hamarabb lefolytatjátok a hivatalos részét a dolognak.

Ha személyi sérülés nem történt, akkor nem muszáj rendőrt, mentőt hívni.

Ha csak kis koccanás történt és mozgásképesek maradtak a járművek, akkor fotózzátok le őket az eredeti pozícióban, majd álljatok félre, hogy az adminisztráció ideje alatt már ne akadályozzátok a forgalmat.

Ha azonban személyi sérülés is történt, akkor nem szabad megváltoztatni a baleseti helyszínt. Azzal meg kell várni a kiérkező rendőröket.


Mi vár rád, ha szemtanú vagy?

Ha balesetet láttál, akkor szintén kötelességed megállni és felajánlani a segítségedet. Ha vita van, a te véleményed segíthet eldönteni, hogy ki a hibás és ki a károsult, illetve rekonstruálni a biztosító – és esetleg a rendőrség számára – hogy pontosan mi is történt.

Ha pedig személyi sérülés is történt, a mentők kiérkezéséig segíteni és felügyelni kell a bajba jutottakat.

A baleseti kárbejelentőhöz, az esetleges rendőrségi jegyzőkönyvhöz meg kell adnod az adatidat és az elérhetőségeidet neked is. Idegen, pártatlan szemtanúként nagy segítséget nyújthatsz abban, hogy minél simábban, gördülékenyebben menjen a feleknek az ügyintézés.