Belépés

Regisztráció

Kérjük, adja meg szerződése megkötésekor rögzített email-címét. A regisztrációt csak az email-címhez tartozó, aktív szerződés esetén tudjuk engedélyezni.
Pannon Safe
Pannon Safe
Blog > KGFB > Egyre többen vesznek használt autót, és egyre kevesebben újat?

Egyre többen vesznek használt autót, és egyre kevesebben újat?

KGFB 2018. 04. 23.

Egyes statisztikák szerint az autóvásárlási trendek inkább a használtautó-vásárlás felé tendálnak, és valamelyest csökken az érdeklődés az új gépjárművek iránt. De mi lehet ennek az oka, és milyen hatással lesz ez ránk, autóvásárlókra és tulajdonosokra?

Európában csökkent az újautó-vásárlási kedv

A minap érdekes statisztikát tett közzé a Biztosítási Szemle, az ACEA (European Automobile Manufacturers' Association) legfrissebb méréseire hivatkozva, amelyben közlik, hogy márciusban 1,79 millió új autót értékesítettek Európa-szerte. Ez a szám 5,3 százalékkal alacsonyabb, mint a 2017 márciusában mért adatok.

 

Érdekesség azonban, hogy a statisztikáktól függetlenül Magyarországon éppen fordított tendenciát tapasztalhatunk. Március hónapban mintegy 12 748 új autót regisztráltak, ami 28,5 százalékos növekedést jelent a 2017 márciusában mért adatokhoz képest. A Szemle cikkéből továbbá az is kiderül, hogy csökkenő vásárlási kedv mellett is voltak olyan gyártók, akik képesek voltak növelni az eladásaikat. Ilyen például a Skoda (+4%) vagy a Seat (+9,7%), akik több autót adtak el idén, mint tavalyi év ezen szakaszában.

 

A használt autókat itthon és Magyarországon is szeretik

Továbbra is lendületben van a hazai használtautó-piac, olvashatjuk a Portfolio cikkében, amelyből kiderül, hogy Magyarországon mintegy 175 ezer használt személyautó cserélt tulajdonost. Ez az arány egyébként 11 százalékkal magasabb, mint amit a tavaly ugyanebben az időszakban mért adatok mutatnak.

 

 

A márkák tekintetében érdekes továbbá, hogy az európai piacon “csak” 2,2 százalékos növekedést produkáló Volkswagen Magyarországon mintegy 9,9 százalékpontot javított a korábbi eladásaihoz képest, ezzel pedig megelőzte a 9,8 százalékkal a második helyre kerülő Suzukit. Itt érdemes megjegyeznünk, hogy az európai statisztika új autókra, az itthoni pedig használtakra vonatkozik, azonban kétségtelen, hogy a Volkswagen népszerű autó idehaza.

A biztosítások fontossága továbbra is megkérdőjelezhetetlen

Tapasztalataink szerint bizonyos emberekben él egy tévhit, miszerint a használt autókra nem szükséges kötelező- vagy Casco biztosítást kötni. Ennek díjairól egyébként kalkulátoraink segítségével pontos képet kaphatsz.

 

A gépjárművekre vonatkozó biztosításokat valóban érdemes komolyan venni, hiszen egy esetleges szerencsétlenség bekövetkeztével súlyos anyagi károkat szenvedhetünk, ha nem fordítottunk kellő figyelmet a biztosításra. Egy korábbi cikkünkben pedig azt is elolvashatod, mire érdemes figyelni autóvásárlásnál, ha olcsóbb biztosítást szeretnél.