Belépés

Regisztráció

Kérjük, adja meg szerződése megkötésekor rögzített email-címét. A regisztrációt csak az email-címhez tartozó, aktív szerződés esetén tudjuk engedélyezni.
Pannon Safe
Pannon Safe
Blog > Hitelkiváltás > Tényleg spórolhatsz a vegán életmóddal?

Tényleg spórolhatsz a vegán életmóddal?

Hitelkiváltás 2020. 08. 11.

Napjainkban nagy népszerűségnek örvend a vegán életmód, de ez nem is csoda. Amellett, hogy védjük az állatokat ezzel az étkezéssel, a szervezetünket is egészségesebbé tehetjük. Ám a drága növényi alapú tejek és a vegán címkézésű méregdrága készételek becsaphatnak minket, és azt gondolhatjuk, hogy alaposan rá kell fizetni a vegánságra. Pedig a valóságban sokkal olcsóbban ki lehet jönni a hónap végére vegán diétával, mint egy átlagos “húst eszek sajttal” életmóddal.

 

Az ételrendelés legyen rutin helyett alkalom

A jelenlegi kor egyik legnagyobb változása az, hogy a fogásokat nem a konyhánkban készítjük el, hanem egy futártól vesszük át. Pedig az otthoni főzés általánosságban is sokkal olcsóbb, mint az éttermi házhozszállítás - még egy húsos fogás esetén is. Vegán opcionál a pénzbeli különbség még jobban kiemelkedik, mivel az éttermek szeretik drágábban adni a vegánnak keresztelt fogásaikat.

Ezzel szemben, ha magunk vesszük meg az alapanyagot és készítjük el az ételt, sokkal olcsóbban lakhatunk jól. Ebben az esetben nem fizetjük az étterem munkadíját, emellett pontosan tudni fogjuk mi kerül az ebédünkbe és kedvünk szerint személyre szabhatjuk azt az ízlésünknek megfelelő fűszerezéssel

Ha már a saját magunk által elkészített ételekről beszélünk, a szupermarketekben fellelhető előre összerakott félkész ételeket is érdemes elkerülni. Tudjuk, hogy csábító lehet az 5 perc alatt elkészíthető rántott vegán sajt, sőt, a boltban állva nem is tűnhet az ár magasnak. Akkor azonban, ha rendszeressé válik ezen dolgok vásárlása, akkor az a sok minimális plusz kiadás a hó végén feltorlódik, így sokkal többet adhatunk ki ételre egy hónapban.

Inkább törekedjünk arra, hogy saját magunk készítsük el ezeket a fogásokat, mivel önmagában a növényi alapú ételek nem drágák. Ott fordul a kocka, ha a gyártó feltünteti rajta, hogy vegán. Ez a növényi alapú tejre is igaz. A boltokban sokkal többet kell fizetnünk ezekért a tejekért, mintha otthon készítenénk el őket.

Pedig a folyamat sokkal egyszerűbb, mint gondolnánk! Csak pár eszköz kell hozzá, ami az alap háztartás része, ezen felül víz és a kiszemelt hozzávalónk, amiből tejet szeretnénk csinálni (ez lehet rizs, zab, mandula, vagy amit csak szeretnél).

Rengeteg recept van a neten a növényi alapú tejekhez, amikből bátran lehet szemezgetni. A saját kézzel elkészített tejben az a legjobb, hogy bátran ízesíthetjük ízlésünk szerint, emellett a pénztárcánk is vastagabb marad a hó végére.

Nem csak a növényekről szól a fáma

Ha a vegán életmódra gondolunk, hajlamosak vagyunk csakis zöldségeket, és gyümölcsleveket látni magunk előtt, ám ne feledkezzünk meg arról, hogy az alapvető ételek nagyrésze az életünkben vegán. Például a kenyér is vegán, a tészta is (ha tojásmentes verziót veszünk), és még sorolhatnám.

Ne felejtsük el ezeket a dolgokat az életmódváltásunk után sem, hiszen legyünk őszinték: pusztán zöldségekkel nem biztos, hogy jól lakik az ember, főleg nem a kezdeti időszakban, amikor éhesebbek is lehetünk, mint általában.

A fagyasztott dolgok nem is olyan rosszak, sőt

Az egy szimpla tévhit, miszerint a fagyasztott zöldségek és gyümölcsök a fagyasztás folyamata közben elvesztik a tápanyagaikat. Sokszor jobban megőrzik a bennük található értékes anyagokat, mivel a boltokban kirakott nem-hűtött társaik egy olyan fázisban lettek begyűjtve, ahol még nincsenek rendesen beérve. Ellenben a fagyasztott gyümölcsöket érett állapotban fagyasztják le, mivel a fagyasztás után nem érnek tovább, így nem fognak túlérni a szállítási folyamat során.

Mi is bátran lefagyaszthatunk

A lefagyasztás folyamata nem annyira népszerű, mint azt megérdemelné. Alapanyagaink és a már elkészített fogásaink fagyasztása is rengeteg pazarlástól menthet meg, és sokkal tervezhetőbbé teszi az étkezést. A maradékokat nyugodtan a hűtőbe rakhatjuk, és egy lusta vasárnap délutánon kivéve élvezhetjük ízeiket.