Belépés

Regisztráció

Kérjük, adja meg szerződése megkötésekor rögzített email-címét. A regisztrációt csak az email-címhez tartozó, aktív szerződés esetén tudjuk engedélyezni.
Pannon Safe
Pannon Safe
Blog > Hitelkiváltás > Spóroljon többet a minimalista és a zero waste életmód segítségével!

Spóroljon többet a minimalista és a zero waste életmód segítségével!

Hitelkiváltás 2020. 11. 04.

Megfojtja Önt a pénzügyi bizonytalanság? Úgy érzi, hogy sokkal többet költ olyan dolgokra, amikre valójában nincs is lenne szüksége? Higgye el, nincs egyedül. Hiszen a mai kapitalista társadalomban mindannyiunknak megvan a maga harca a káros költési szokásaival.

Viszont van kiút a pénzügyi szorongásból! Elhoztunk Önnek két életstílust, amiknek pénzspóroló szokásaiból Ön is beiktathat párat a saját életébe.

 

Minimalista életstílus – avagy mennyiség helyett minőség

A minimalista életstílus manapság egyre népszerűbb a nyugati országokban. Ennek ellenére egyáltalán nem új keletű ez az életforma. Ugyanis már a 19. század második feléből is találhatunk olyan könyveket, amikben a szerző egy egyszerűbb életforma követésére buzdítja az olvasóit.

Henry David Thoreau amerikai naturalista és író Walden című könyvében fogalmazza meg az egyszerű élettel kapcsolatos gondolatait, ami a minimalista életstílussal kapcsolatos tapasztalatain alapszik. Ugyanis az író két évig egy egyszobás kabinban tengette életét a Walden Pond-i tengerparton.

Így volt része a polgári élettel járó privilégiumok nélkülözésével járó örömökben – és hátrányokban. A könyvben megfogalmazott gondolatokkal többen is tudtak azonosulni, ezért igencsak elterjedt az emberek között. Kimondhatjuk, hogy ez a könyv indította el hódító útján a minimalista életstílust.

Nem feltétlenül a kevesebb a jobb

Sokan mondják azt, hogy a minimalista életstílus arról szól, hogy kevesebb, mint 100 dolgot birtoklunk egyszerre. Ám nem egészen ez a helyzet. Az életmód inkább azt hirdeti, hogy olyan dolgokat vegyünk magunkhoz, amik értéket adnak hozzá az életünkhöz.

Hiszen a rohanó hétköznapokban mindannyian hajlamosak vagyunk olyan dolgokért pénzt kiadni, amik igazából nem is fontosak nekünk. Ugyanis egyes vételeket egyáltalán nem gondoljuk át. Csupán arra leszünk figyelmesek, hogy egy újabb ruha lóg a szekrényünkben, amit nem is hordunk kétszer több alkalommal.

 

Hogyan élhetünk minimalista életmódot?

Először is fontos letisztáznunk, hogy sajnos a kezdetek nehezek. Hiszen a berögzült rossz szokásainkat nem tudjuk egyik pillanatról a másikra megváltoztatni. Viszont nem egy elérhetetlen vágyálom.

Első lépésként fontos tisztában lennünk azzal, mire költünk pénzt. Ennek az egyik legegyszerűbb módja, ha részletes költségvetést állítunk fel az egy havi kiadásainkról. Ebbe a listába vegyünk bele mindent - még a hébe-hóba megvett reggeli péksüteményekre is.

Ezután mérjük fel, hogy melyek azok a kiadások, amiket olyan dolgokra adunk ki, amikre szükségünk van vagy értéket adnak hozzá az életünkhöz. Ilyen költségek a rezsi, a tömegközlekedésben használt bérletek költsége, de ha Ön fontosnak tart egy bizonyos tagsági díjat, az is ebbe a kategóriába esik.

Azon dolgok költségét, amik nem fontosak, iktassuk ki az életünkből. Ha most azt gondolja, hogy ezt sokkal nehezebb megcsinálni, mint mondani, akkor gondolja át, miért nehéz megszabadulnia az értéktelen dolgoktól.

Hogy mit értünk ez alatt? Elmagyarázzuk. Maradjunk a reggeli croassantnál. Azért nehéz kiiktatni, mert a reggeli kapkodásban nincs ideje egy falatra sem? Akkor tervezze meg, hogyan tudja beiktatni az otthoni, kényelmes reggelit a napi rutinjába

A minimalista életstílus egy olyan életformát kínál nekünk, amiben csak a számunkra fontos és értéket adó dolgokra költünk. Ezzel megspóroljuk a felesleges kacatokra kidobott pénzt, amivel spórolunk is. Ám ha Önnek a spórolás mellett a környezetvédelem is fontos szempont, akkor a zero waste életmód is érdekelheti.

 

Mi is az a zero waste életmód?

A zero waste életmód célja az, hogy minél kevesebb szemetet termeljünk. Bea Johnson, a mozgalom kitalálója úgy jelent meg 2010-ben a New York Times-ban, hogy ezzel az életmóddal akár egy befőttes üvegnyire is csökkenthető az egy havi szemét.

Noha akkor sokan támadták őt a rendkívüli életmódja miatt, ma már egyre többen élnek zero waste módon.

 

Így élhetsz te is zero waste életmódot

A zero waste 5 alapszabályai a következők: refuse, reduce, reuse, recycle, rot. És hogy ezek mit jelentenek a hétköznapi életben?

Refuse – ne fogadjon el fölösleges dolgokat!

Itt azokra a dolgokra gondolunk, amit ingyen osztanak az utcán, különböző eseményeken vagy boltokban. Ezeknek a dolgoknak a nagy része egyáltalán nem hasznos, így valószínűleg a kukában fognak landolni.

Ezt megelőzve utasítsa vissza őket. Joggal merülhet fel a kérdés, hogy ezek a tárgyak már elkészültek, szóval már nem mindegy, hogy elfogadom-e vagy nem? A válasz erre egyszerű: gyakorlatilag igen, teljesen mindegy.

Viszont, ha elvi szempontból nézzük, a visszautasítással azt közvetítjük a cégek felé, hogy nekünk, mint vásárlónak, nem kellenek ezek a dolgok. Az igény alakítja a piacot: minél többen tesznek így, annál előbb fogják felkapni a fejüket a cégek és néznek zöldebb megoldások után.

Reduce – csökkentse a kiadásait

Minél kevesebb tételt veszünk, annál kevesebb szemetet termelünk. Ezért érdemes minden egyes vásárlás előtt végig gondolni azt, hogy mennyire van szükségünk az adott dologra. Amit tehetünk, azt vegyük csomagolásmentesen vagy csomagoljuk vászontasakba, sőt.

Ha van rá lehetőségünk, vásároljunk csomagolásmentes boltokban. Ezek a boltok kimérős alapon működnek, így a termékek csomagolása nem landol a kukában. Elég csak pár vászon vagy más anyagokból készült szatyrot magunkkal vinnünk, amikbe bele tudjuk tenni a megvett árut.

Ezekben a boltokban majdnem, hogy minden kapható kimérős változatban, így semmit sem kell nélkülöznöd.  

Reuse – használjuk fel a dolgainkat addig, ameddig csak lehet

A mai világban már– talán túl könnyen – válunk meg a holmijainktól. Ruhánál egy kisebb szakadás is elég, ahogy a befőttesüvegeket is egyből kidobjuk kiürülés esetén. Viszont nagyon sok dolgot újra lehet használni.

Például maradjunk a ruhánál. Ha csak kicsi sérülés érte a ruhát, akkor pár öltéssel meg tudjuk varrni. Amennyiben nem tud varrni, ne essen kétségbe. A neten számtalan tutorialt talál, amikből megtanítják Önt erre a készségre.

Abban az esetben is fel tudjuk használni a ruhát, ha megjavíthatatlan károkat szenvedett el. Méghozzá úgy, hogy felvágjuk és törlő rongyként hasznosítsuk.

Recycle – hasznosítsa újra a kidobandó dolgait

Ha mégis van egy pár dolog, amitől el akar búcsúzni, azokat se dobja ki. Lehetőség szerint próbálja meg őket eladni vagy elajándékozni olyanoknak, akiknek szüksége van rá. Ez lehet egy kedves szomszéd vagy egy alapítvány is.

Talán Önnek is feltűnt, hogy elsőnek nem a hétköznapi, újrahasznosító kukákat említettük. Ennek az az oka, hogy az ide kerülő hulladékról nem tudhatjuk biztosan, hova kerül. Ugyanis egyes felmérések szerint a szelektív hulladékgyűjtő kukákba dobott hulladék 25 százaléka nem kerül újrahasznosításra.. Ezért érdemes ezt az opciót csak végső esetben használni.

Rot – komposztálja a megmaradt ételt!

Ha van lehetőségünk rá, a megmaradt ételt komposztáljuk! Ha van udvara vagy erkélye, ezt könnyedén megteheti egy komposztáló segítségével. Csupán annyit kell tennie, hogy felállítja a dobozt a szabad levegőn, és beleüríti a maradék élelmiszert.

A belerakott anyagból egy idő után humusz képződik, ami értékes táptalaj lehet a növények számára.

Ha nem is vesz át minden elemet ezekből az életformákból, már azzal is sokat segíthet a pénzügyi és a környezetvédelmi szokásán, ha párat átültet a saját életébe. Ha több spórolási tippről olvasna, ebben a cikkben adtunk egy párat.