Belépés

Regisztráció

Kérjük, adja meg szerződése megkötésekor rögzített email-címét. A regisztrációt csak az email-címhez tartozó, aktív szerződés esetén tudjuk engedélyezni.
Pannon Safe
Pannon Safe
Blog > Hitelkiváltás > Most éri meg munkát vállalni a pénzügyi és biztosítási szektorban

Most éri meg munkát vállalni a pénzügyi és biztosítási szektorban

Hitelkiváltás 2018. 02. 12.

A KSH adatai szerint évről évre nőnek a bérek Magyarországon. Ez önmagában örömteli hír, de van egy kis bökkenő. Könnyen lehet ugyanis, hogy sokan éppen emiatt nem találnak állást. Lássuk, mi várható a munkaerőpiacon bérekkel és betöltendő pozíciókkal kapcsolatban!

A KSH adatai szerint 2018-ben is folytatódott a béremelkedés


A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint január és április között, a 2016-os év ugyanezen időszakához viszonyítva, pontosan 11,9 százalékkal nőttek a keresetek. Ha számításba vesszük az ezekben az időszakokban megfigyelhető infláció mértékét is, a reálkeresetek 12,1, illetve 9,2 százalékkal nőttek az egy évvel korábbiakhoz képest - áll a Piac&Profit vonatkozó cikkében.

A KSH elemzésében továbbá az áll, hogy a keresetek növekedése a minimálbér és a garantált bérminimum aktuális évi emelkedése mellett a költségvetési szféra egyes területeit, és az állami közszolgáltató cégek dolgozóit érintő keresetrendezéseknek köszönhető.

A minimálbér és a garantált bérminimum 2018-ban is emelkedni fog. Ezt azt jelenti, hogy további átlagkereset-emelkedés várható. Ezek az adatok azonban felvetnek néhány kérdést.


Az átlagkereset növekedésének legnagyobb buktatója
Ha azt most figyelmen kívül hagyjuk, hogy a közgazdászok jelentős része szerint nem átlagértékben, hanem mediánban kéne gondolkodnunk, amikor kereseti statisztikákat számolunk, még akkor is akad egy probléma.

A Piac&Profit egy korábbi cikkéből kiderül ugyanis, hogy a cégek mintegy 29 százaléka halasztotta el a munkaerőfelvételt a kötelező béremelések miatt. Ez pedig arra enged következtetni, hogy bár a bérek (átlagosan) valóban növekednek, korántsem biztos, hogy ennek előnyét az álláskeresők is élvezhetik.

Éppen ezért érdemes mielőbb munkába állnod, ha jelenleg nem dolgozol, vagy megsürgetned az álláskeresést, ha munkahelyváltásban gondolkodsz.


Mennyit kereshetsz biztosítási és pénzügyi közvetítőként?
Az idei kereseti adatok alapján a pénzügyi és biztosítási szegmensre vonatkozó átlagkereset mintegy 708 500 forintra tehető. Ez több mint háromszor annyi, mint az építőiparra vonatkozó átlagkereset.

Ha tehát éppen munkát keresel, megéri elgondolkodnod a pénzügyi és biztosítási üzletágban. Különösen azért, mert ebben a szektorban bizony akadnak olyan cégek, akiknek nem kell a béremelkedés miatt visszalépniük az új munkaerő felvételétől.

Tehát mindenképpen megéri jelentkezned, ha szeretnél kötetlenül dolgozó biztosítási és pénzügyi közvetítő szakemberként gondoskodni a megélhetésedről.