Belépés

Regisztráció

Kérjük, adja meg szerződése megkötésekor rögzített email-címét. A regisztrációt csak az email-címhez tartozó, aktív szerződés esetén tudjuk engedélyezni.
Pannon Safe
Pannon Safe
Blog > Hitelkiváltás > A pénzügyi tétlenség és szorongások

A pénzügyi tétlenség és szorongások

Hitelkiváltás 2020. 09. 15.

Amikor reggelente bemegyünk dolgozni, készen állunk arra, hogy a napi munka nehézségeivel szembenézzünk, és vállaljuk azt a nyomást, ami azzal jár, hogy a megélhetésünk biztosítva legyen. Persze ezt a nyomást nem feltétlenül érezzük olyannak, ami kellemetlen érzéseket ébreszt bennünk. Inkább motiválóan hathat, azonban, az hogy a megkeresett pénzünket mire és hogyan költjük el már sokkal sarkalatosabb kérdés. Az ebből fakadó dilemmáink, hogy mire mennyi pénzt szánunk, és hogy mik élveznek elsőbbséget a hétköznapjainkban, a személyiségünkből fakadnak és már sokkal inkább ébreszti a szorongásainkat, mint a mindennapi munka, ahol sokkal könnyebb lehet megfelelni, mint annak, hogy milyen pénzügyi jövőképet képzelünk el magunknak.

Minden belülről fakad

Pénzügyileg a szorongás egy általános dolog az emberek életében, hiszen állandó számításokat végzünk, hogy a megfelelő vagy kívánt anyagi helyzetet teremtsük meg magunknak. Ha ezek nem érik el a kívánt hatást vagy tendenciát, akkor sajnos úgy érezhetjük, hogy csalódást okoztunk saját magunknak és a családunknak, és nevetségessé váltunk a külvilág számára. Ennek a szorongásnak azonban nem minden esetben van köze a külvilághoz, csupán csak egy vonzata a kialakult személyiségünknek. Néha inkább csak mi érezzük azt, hogy a pénz lehet azt egyetlen boldogság forrás, és hogy ezzel kell megoldanunk minden felmerülő problémát, ami nem csak anyagivonatkozású, hanem inkább egy lelki támasz nyújtása lenne.

A keresetünk megfelelő beosztásával kapcsolatban a legtökéletesebb szintén az arany középút mihamarabbi megtalálása lenne, de ezt mindenkinek a saját helyzetéhez mérten kellene kiszámítania. Gyakran gabalyodunk olyan ideák hamis hálójába, amiket követve csak szeretnénk elhinni azt, hogy anyagilag megengedhetjük magunknak a drágább dolgokat és árucikkeket, vagy épp az ellenkező pólushoz húzunk, amikor igazából semmi szükségünk rá, de mégis élére állítjuk a pénzünk.

Természetesen, mind két eset fakadhat pont abból, hogy pénzügyileg tudatos döntést hoztunk. Hiszen lehetséges, hogy egy drága sálra, cipőre, vagy mobiltelefonra már több hónapja spórolunk, hogy végre megörvendeztethessük magunkat. A spórolás és a szűkös anyagi keretek között keringő gondolatok pedig kiindulhattak abból, hogy éppen egy olyan élethelyzetbe kerülünk, vagy került a családunk, amikor egy nagyobb összeget kell visszatörlesztenünk, vagy esetleg a megkeresett pénzünknek egy jó része már egy előre eltervezett helyre fog kerülni, vagy egy esetleges súlyos káreset azonnali helyreállítását muszáj belőle azonnal orvosolni.

Nem fog megártani, ha kicsit költekezünk

Így vagy úgy, de mindig meg kell valahogy válnunk a pénzünktől, de ezt nem mindig kell megélnünk olyan tragédiának, mintha rabszolgasorba kényszerítenének minket. Ha nagyobb összegtől kell megválnunk legyünk optimisták és bizakodók abban, hogy minden elköltött forint a mi céljainkat és igényeinket szolgálja.

 

 

Fontos, hogy legyünk tudatosok, abból a szempontból, hogyan is költjük a pénzünk. Készítsünk egy tervet, hogy mennyi pénz áll rendelkezésünkre az adott hónapban a fizetésünkből, miután kiegyenlítettük a számláinkat, és hogy körülbelül, mennyit kell hagyni a bevásárlásra. Nézzük meg, hogy mi hiányzik otthon, és azzal együtt végezzük el a számításainkat. Vigyázzunk, hogy ne legyünk akarva is túlzottan nélkülözők, mert az az életkörülményeink helyzetének romlásához vezethet.

Nem vagyunk egyformák. Mindenki egy saját utat jár be, amit a döntései, és annak következményei alakítanak. Megválaszthatjuk céljainkat, de az odavezető irány nem mindig arra mutat, amerre szeretnénk. Ezért, amikor a közösségi média különböző felületein böngészünk az ismerőseink között, és úgy találjuk, hogy az élet színvonaluk a mienknél jóval magasabb nem hibáztathatjuk magunkat, hogy nem tartunk ott, mint azonos korú vagy fiatalabb ismerőseink. Ne feledjük, hogy a gondjait vagy nehézségeit senki sem fogja soha sem kiposztolni, és hogy látszat néha csal. A boldogság egy állapot, nincs olyan, hogy tökéletes lenne minden. A kompromisszumokat mindenkinek meg kell kötnie.

Vigyázzunk meddig nyújtózhatunk

Mivel a kerestünk az igényeinken kívül másra is elegendő lehet, nagy eséllyel fogjuk a létszükségleteinken kívül a többi dologra is elkölteni. A szorongás egyik következménye lehet a túlköltekezés. Ilyenkor azzal próbálhatjuk enyhíteni az amúgy sem stabil lelkiállapotunkat, hogy vásárolunk. Ez a módszer biztosít ugyan egy átmeneti örömöt, de hosszútávon csak tovább nyomasztja a lelkiállapotunkat. Szerencsére azonban már léteznek erre is megoldások. A netbankáron már lehetséges, hogy a beérkezett fizetésünkből egy megadott pénzmennyiség takarék számlára kerüljön, ami így már nem képezi a kalkulációnk részét a hónapban. Így kialakíthatunk hosszútávra egy vésztartalékot, vagy felhalmozhatunk egy nagyobb összeget, amiről később mi döntjük el, hogy mibe is fektetjük.

Annyit tegyünk félre, amennyi még nem fáj

Ha már tisztában vagyunk azzal, hogy mi az az összeg, amit hónapról hónapra nélkülözni tudunk, és ezt hosszú távon tartani is képesek vagyunk, akkor már csak arra kell ügyelnünk, hogy át ne essünk a ló túloldalára. Talán megeshet az, hogy a takarékszámlánkon növekvő összeg elkápráztat, és egyre inkább szeretnénk, hogy ez a szám minél gyorsabban növekedjen. Ebben az esetben előfordulhat, hogy a megtakarításra szánt összeget növeljük. Sokkal többet kezdünk spórolni, mint azt egyébként terveztük, és már olyan dolgokat is megvonunk magunktól, ami eddig nem volt kérdés, hogy a hétköznapjaink részét képezzék. Először talán nem fogunk eljárni meginni egy kávét a barátainkkal, aztán egy cipő vásárlását is kezdjük halogatni. Végül oda lyukadunk ki, hogy a pénzünk lehet, hogy gyűlik, de már hiányzik körülöttünk minden, ami abban segítene, hogy boldognak érezzük magunkat. A túlzott spórolás következtében elveszíthetjük realitás érzékünket, hogy örömünket leljük a hétköznapokban.

A felhalmozás és az eltúlzott spórolás egy olyan személyiséget sejtethetnek, akik nem kifejezetten rendelkeznek optimista világszemlélettel. Senki sem tudja, hogy mit hoz a jövő, de a félelem az ismeretlentől a lelkünk mélyében felkavarhatja az aggodalmat, hogy készen állunk-e a nemvárt eseményekre. A fokozott bizalmat a költésre úgy nyerhetjük vissza, hogy ha olyan dolgokra költünk, amitől jobban érezzük magunkat. Így újra megtapasztalhatjuk, hogy a spórolás ne a saját rovásunkra történjen, hanem annak érdekében, hogy azon a szinten tudjuk tartani, amin jól érezzük magunkat.

A túlzott spórolás nem biztosíték mindenre

A spórolás a veszteségektől való félelem egyik forrása lehet. Ha beüt a probléma nem mindig elegendő, az hogy az életünk folyamán felhalmozott pénzt egy dologra fordítsuk, és azt lássuk, hogy a sok év alatt összekuporgatott megtakarításunk egy pillanat alatt semmivé legyen. A megfelelő biztosítás megválasztása nem csak abban nyújt segítséget, hogy a megtakarításunk javarésze érintetlen maradjon egy káresemény folyamán, hanem abban is, hogy azok, akik hajlamosak a szorongásra, sokkal optimistábban nézzenek szembe a világgal, és kevesebbet aggódjanak amiatt, hogy az esetleges bajokkal járulékos gondok miatt a teljes anyagi csődtől kelljen félniük.

A félelmeink ösztönösek és természetesek, de nem szabad hagynunk, hogy átvegyék felettünk az irányítást. A megoldások gyakran egy karnyújtásnyira vannak tőlünk, de a szorongásaink miatt hajlamosak vagyunk szemellenzőt növeszteni. Viszont, ha tartunk is a egy jövőbeli problémától vagy balesttől, következeteseknek kell maradnunk, ahhoz, hogy ne veszítsük el a kontrolt az életünk felett.