Belépés

Regisztráció

Kérjük, adja meg szerződése megkötésekor rögzített email-címét. A regisztrációt csak az email-címhez tartozó, aktív szerződés esetén tudjuk engedélyezni.
Pannon Safe
Pannon Safe
Blog > Hitelkiváltás > “Mégis miből tegyek félre?” - Hiánypótló spórolási tippek

“Mégis miből tegyek félre?” - Hiánypótló spórolási tippek

Hitelkiváltás 2018. 11. 22.

Az évek során bizonyára te is elmondhatatlanul sokszor hallottad a spórolás szót. Sokakból indulatot vált ki a jó tanácsnak szánt javaslat, hiszen azonnal az a kérdés merül fel, hogy “mégis miből spóroljak?” Erre a kérdésre keressük a választ aktuális cikkünkben.

Beszéljünk a három alapvető spórolási hibáról


Amikor spórolásra adjuk a fejünket, a legtöbben hajlamosak vagyunk elkövetni néhány alapvető hibát (erről már egy korábbi spórolásról szóló cikkünkben is említést tettünk). Van azonban három olyan elemi baki, amit jobb elkerülnöd, ha valóban szeretnél némi pénzt megtakarítani:


1. Olyan spórolási módot választasz, amely nem felel meg a jövőbeli céljaidnak


Amikor spórolni kezdünk, hirtelen számos opcióval találjuk szembe magunkat. Egy egyszerű példán keresztül szemléltetve például, ha amiatt aggódsz, hogy időskorodban nem lesz nyugdíjad, akkor nem érdemes például lakáscélú megtakarításban gondolkodnod - és ez az állításs értelemszerűen fordítva is igaz.

Amikor tehát spórolásra adod fejed, az első dolgod mindig az legyen, hogy kitűzöl magad elé egy célt, ami miatt spórolsz. Ezt egyébként már több cikkben is említettük.


2. Azonnal költekezni kezdesz, ha pénzhez jutsz.


Az emberek jelentős többsége állítja magáról, hogy racionális döntéseket hoz. Ezzel szemben az igazság az, hogy a legtöbben intuitív döntéshozók vagyunk. Azaz nem az érveink, hanem az érzelmeink, a pillanatnyi hangulatunk alapján döntünk bizonyos kérdésekben.

Ha most eszedbe jut, hogy hány és hány érvet sorakoztattál fel az újonnan vásárolt telefonod mellett, mielőtt valóban pénzt adtál volna érte, ki kell ábrándítsalak: az érvgyártás jellemzően az intuitív döntés racionalizálása során bekövetkező folyamat.

És éppen ennek a gondolati metódusnak köszönhetjük, hogy a megtakarítandó összegek nagy részét azonnal elköltjük, ahogy kézhez kaptuk. A hatékony spórolás alapja, hogy amint megérkezik a fizetésed, a megtakarításaidat teszed félre, és az ebből fennmaradó összegekből költekezel.


3. Halogatod a spórolást.


Némileg összefügg az előző ponttal, hogy hajlamosak vagyunk halogatni a spórolás megkezdését. Az azonnali költekezés miatt ugyanis folyamatosan az az érzésünk van, hogy nincs elég pénzünk ahhoz, hogy spórolni kezdjünk.

Ilyenkor rendkívül egyszerű felmenteni magunkat, és azt mondani, “ha a következő hónapban kicsit helyrebillen a pénzügyi mérlegem, tényleg elkezdek spórolni.” Ha viszont a fenti két tanácsot megfogadod, a halogatással is könnyebben szembenézel majd, hiszen az elhatározásod is stabilabb lesz a spórolás felé, és a pénzed is meglesz hozzá.

Arra kérdésre, hogy miből tégy félre, ez a cikk tömör választ ad. Van azonban még néhány tippünk, amiket megfogadva sokkal könnyebben tudsz majd pénzt félrerakni.


Hiánypótló spórolási tippek


Az első dolog, amit meg kell tenned, hogy pénzügyi kimutatást készítesz. Vezesd fel a havi kiadásaid valahová, ahol neked kényelmes. Ez lényegesen könnyebb, ha megőrzöd a blokkokat, illetve a különféle kiadásaidról kapott számlákat.

Ha ezzel megvagy, oszd csoportokra ezeket a kiadásokat. A csoportok kialakítása rajtad áll, de azt javaslom, ne aprózd el túlzottan, mert így könnyedén elveszel a részletekben. Ne válaszd például külön a csokit és a chipset, ezek legyen mondjuk a “nasi” kategóriában.

Ha túl nagyvonalúan csoportosítás, azzal is a magad ellenségévé válhatsz, hiszen a nasikat az “élelmiszer” csoportba rakni szintén hiba, lévén így könnyedén téves következtetésekre juthatsz. Nem mindegy ugyanis, hogy az élelmiszerekre való költésedet fogod vissza, vagy csupán a rágcsálnivalókra költött összegeket csökkented.

Ezenkívül még érdemes rendszeres átutalási megbízást beállítanod. Ezzel ugyanis könnyedén elé mehetsz annak a hibának, hogy korábban költöd el a pénzed, minthogy befizetnéd a megtakarításaid, illetve a havi fogyasztások utáni számlákat.

Amennyiben hasznosnak találtad a cikket, oszd meg ismerőseiddel, hogy neked köszönhetően ők is több pénzt rakhassanak félre havonta. Ha pedig van a tarsolyodban néhány spórolási tipp, ne habozz megosztani komment formájában.