Belépés

Regisztráció

Kérjük, adja meg szerződése megkötésekor rögzített email-címét. A regisztrációt csak az email-címhez tartozó, aktív szerződés esetén tudjuk engedélyezni.
Pannon Safe
Pannon Safe
Blog > Hitelkiváltás > Ezzel a módszerrel bárki képes spórolni (4 elemi módszer)

Ezzel a módszerrel bárki képes spórolni (4 elemi módszer)

Hitelkiváltás 2018. 05. 16.

Kétségkívül a spórolás képezi a mindennapjaink legsarkalatosabb pontját. Szinte kivétel nélkül szeretnénk, ha a bevételeink minél tovább kitartanának, hogy egy esetleges rossz időszakot könnyebben átvészelhessünk. Ebben segít neked ez az 4 alapvető tanács.

1. Konkretizáld, miért spórolsz

Már az elején tisztáznunk kell, ahhoz, hogy valóban spórolni tudj, nem elég elhatároznod, hogy mától havonta félreteszel egy bizonyos összeget. Ez ugyanis nem elég konkrét cél. Minél megfoghatatlanabb célokban gondolkodsz, annál kevésbé fog kitartani a motivációd.

 

Tehát soha ne azért spórolj, hogy több pénzed legyen. Tegyél félre pénzt egy autóra, lakásra, nyugodt és boldog nyugdíjas évekre, vagy bármi egyébre, ami valóban motivál téged. Ehhez hozzátartozik, hogy érdemes konkrét összegekben gondolkodni, ugyanis ez is motivációs tényezőként működik, hiszen folyamatosan láthatod, mennyit haladtál a cél felé.

2. Határozz meg egy konkrét időintervallumot

Mielőtt spórolni kezdenél, ki kell tűznöd egy határidőt, hogy legkésőbb mikorra szeretnéd összegyűjteni a céljaidhoz szükséges pénzösszeget. Emlékszel még, milyen felkészülni egy vizsgára vagy állásinterjúra? Amíg a dátum nem tisztázott, egyszerűen nincs motivációd, hogy foglalkozz a témával.

 

Ha kitűzöl egy határidőt, folyamatosan ellenőrizheted, hogyan haladsz a megtakarításaid gyarapításával.

3. Vezesd a kiadásaidat

Végy egy füzetet vagy készíts egy Excel-táblázatot, és kezdd el vezetni, mikor mennyit költöttél, és mire. Ne csak az ad hoc jellegű költéseidet vezesd, hanem a rendszeres kiadásokat is. A lakbért, a hiteleket és az ehhez hasonló fix költségeket akár előre is beírhatod, így ezekkel már a fizetésed utalása előtt kalkulálhatsz.

 

Ha minden vásárlásod után elrakod a blokkot, majd kategorizálod a kiadásaid, hamar rájössz majd, hogy milyen termékekre költöttél a legtöbbet, és melyek azok a termékkategóriák, amelyeken spórolni tudsz a jövőben.

4. Ne engedd, hogy a kifogások eltántorítsanak

Korábban írtunk már arról, hogy nemcsak a magas fizetésből lehet megtakarítást félretenni. Ebben a cikkben egyébként a spórolás és megtakarítás közötti különbségekre is kitérünk. Az ember számtalan esetben maga gyártja a saját kifogásait, hogy ezzel megspórolja a kihívás leküzdéséhez szükséges energiát, mondván, erre én képtelen vagyok.

 

Ha megfigyelted, ezek a kifogások rendre valami külső tényezőre irányulnak. Pedig a legtöbb esetben a kifogást mi magunk képezzük. Ha akadályt gördít eléd az élet, mindig próbáld meg abból a szempontból megvizsgálni, mi az, amin te változtatni tudsz a cél érdekében.

 

Hasznosnak találtad a cikket? Oszd meg ismerőseiddel, hogy a jövőben ők is hatékonyabban spórolhassanak!