Belépés

Regisztráció

Kérjük, adja meg szerződése megkötésekor rögzített email-címét. A regisztrációt csak az email-címhez tartozó, aktív szerződés esetén tudjuk engedélyezni.
Szolgáltatás
Blog > Lakás hitel > Babaváró hitel: 2 ritkán hallott tipp és 3 gyakori tévhit

Babaváró hitel: 2 ritkán hallott tipp és 3 gyakori tévhit

Lakás hitel 2019. 05. 20.

Bejelentése óta ömlenek a hírek, cikkek a babaváró hitelről, az alap információkat szinte mindenki fejből fújja. Ha valamiért te kimaradtál, akkor a következő egy bekezdésben összefoglaljuk neked a lényeget. 

1. Igényléskor már együtt kell élni

A friss házasság mellett az együttélést bizonyítandó, a lakcímkártyán ugyanannak az állandó lakcímnek kell szerepelnie. Apróságnak tűnhet, de bosszantó lehet ha az igényléskor derül ki, hogy egy plusz kör vár ránk a kormányablaknál, ami rosszabb esetben szokszor fél-egy nap szabadságba és ugyanennyi sorbanállásba kerülhet.

Egyébként itt érdekes a jogalkotó szándéka, mert a babaváróból valószínűleg házat venni akaró párok jó eséllyel albérletben élnek, ahova esetleg még bejelentkezni sem tudtak, szóval mintha szándékos gáncsvetés lenne.


2. Ha megszületik a gyerek, 3 évre felfüggesztheted a törlesztési kötelezettséget

A mondat nagyjából helyes, viszont már egy kicsit hamarabb is elkezdődhet a szünet, ugyanis, ha a terhesség 12. hetét eléritek, már indítható a kérelem a felfüggesztés iránt. Ez könnyebbség lehet, hiszen ha pl. CSOK-ot vagy más jelzálogot is igénybe vettetek, akkor addig azt törleszthetitek a felszabaduló pénzből.


Tévhit #1 - 0% a kamat, tehát ingyen van a hitel

Sok helyen és cikkcímben ingyenmilliók és ingyenhitel címszó alatt van emlegetve a konstrukció. A jogszabályban is szereplő évente fizetendő kezességvállalaási díj a fennálló tartozás 0,5%-a. Ez az első évben 50.000 forint, a másodikban kb. 47.000, a harmadikban kb 44.000, szóval 20 éves törlesztés esetén, még a 30%-os elengedés alapos kihasználása mellett is többszázezres költség hosszútávon, vagy átlagosan számolva havi 3-4000 Ft a törlesztőn felül.

Erre figyeljünk oda, ha kicentiztük a törlesztéseinkkel a büdzsét, ez már fájó pluszkiadás lehet, ha nem számoltunk vele. Ráadásul jelen állás szerint a kezességvállalást a törlesztés szüneteltetése alatt is fizetni kell, bár ez később még változhat.

Nem akarunk ezzel senkit elriasztani, még mindig messze ez lesz a legjobb hiteltermék a piacon a feltételek teljesülése mellett


Tévhit #2 - 3 milliót elengednek a hitelből.

Egyes oldalakon túl gyorsan számolták ki a matekot, de hiretelen olvasva is félreértheti az ember, hogy ha 10 milliós a hitel, és két gyereknél elengednek 30%-ot, azzal 3 milliót spórolunk. A valóság az, hogy a hátralévő tartozásunk 30%-át engedik el, ha ez 7 millió, akkor „csak” 2,1 milliót nyertünk, ha 2 millióval tartozunk még, akkor ez már csak 600.000 Ft. Nem mindegy.

 

Tévhit #3 – Kizárólag lakást/házat lehet belőle venni.

Szintén a megjelent millió cikk miatt sokak fejében úgy csapódott le a babaváró hitel, mintha abból is csak lakást lehetne venni. Pedig valójában olyan, mint a szabad felhasználású személyi kölcsön, tehát bármire elkölthető pénz.

Vehetsz belőle nyaralást, plazmatévét, gumikacsát is. Persze most nem arra buzdítunk hogy költsd el mindenfélére, valószínű a legértelmesebb és leggyakoribb felhasználása az ingatlancél lesz. Inkább arrra szeretnénk rávilágítani, hogy a babaváró emiatt leggyakrabban az önerő szerepét töltheti majd be, illetve az ügyvédi költségek, illeték fedezésében tehet jó szolgálatot, de korábbi lakás és egyéb hiteleinket is nagyon jól ki lehet váltani vele, vagy betörleszteni belőle.

Amennyiben hasznosnak találtad a cikket, oszd meg ismerőseiddel, hogy ők is pontos képet kaphassanak a babaváró hitelről, mielőtt döntést hoznának.


Széchenyi 2020